Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2018,
9.14

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Pjongčang 2018 tvitospektiva Žan Košir

Sobota, 24. 2. 2018, 9.14

6 let, 2 meseca

Mnenja na družbenih omrežjih

So Koširja v polfinalu okradli? FIS zavrnila vse tri slovenske pritožbe.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Žan Košir | Foto Reuters

Foto: Reuters

Žan Košir je danes v Pjongčangu osvojil bronasto odličje v paralelnem veleslalomu, na družbenih omrežjih pa poleg čestitk na njegov račun dežujejo tudi posnetki fotofiniša iz polfinala, ki naj bi dokazovali, da je Košir neupravičeno ostal brez velikega finala. Ekipa slovenskega šampiona se je na odločitev kar trikrat pritožila, a je bila pri tem neuspešna. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je pritožbe zavrnila.

Sporen naj bi bil prihod v cilj polfinalnega obračuna med Žanom Koširjem in Korejcem Lee Sanghojem. Košir je v znak zmage že dvignil roke, a se je izkazalo, da je bil 22-letni Korejec vendarle hitrejši. In to za vsega stotinko sekunde.

33-letni Tržičan, dobitnik dveh olimpijskih odličij iz Sočija, je tako izgubil boj za zlato ali srebrno odličje, dobro pripravljenost pa nato unovčil v malem finalu, kjer je ugnal Francoza Sylvaina Dufourja in osvojil olimpijski bron.

Obrazložitev vodstva Olimpijske reprezentance Slovenije glede regularnosti polfinalne tekme v paralelnem veleslalomu

- Fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, kot je to primer v nekaterih drugih športih;

- Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje le razlika med tekmecema. Na cilju posamezne proge sta A in B časomerilni napravi. A naprava je pozicionirana nižje kot B in le A naprava je merodajna;-

Na cilju je TV kamera, ki pa za merjenje časa ni pomembna in pri tem ne igra nobene vloge. Ta kamera snema pod drugačnim kotom kot je pozicionirana časomerilna A točka in je zavajajoča;

- Na pritožbo vodstva ekipe deskarjev smo prejeli odgovor, da je čas polfinalne tekme pravilen, kar je potrdil tudi direktor tekmovanja vodji olimpijske reprezentance Slovenije na srečanju po tekmi. Pritožba na merjenje časa ni bila možna.


Jernej Demšar: "Veseli kolajne, toda ..." | Foto: MaPa Jernej Demšar: "Veseli kolajne, toda ..." Foto: MaPa Koširjev trener: Moral bi nastopiti v finalu!

Da je bila odločitev vsaj sumljiva, so prepričani tudi v Koširjevem taboru. Njegov trener Jernej Demšar, tudi sam nekoč deskar, pravi, da je 100-odstotno prepričan, da bi moral njegov varovanec nastopiti v finalu.

"Ogledali smo si videonadzor in oceno Omega timing, a vodstvo tekmovanja je odločilo, da je bil Korejec hitrejši. Drugega kot to, da se trikrat pritožiš, pač ne moreš storiti. Ko smo videli, da ni nobene izbire, se je Žan osredotočil na vožnjo za tretje mesto. Vesel sem, da jo je opravil tako, kot jo je. To je pač šport," je dejal Demšar.

"Na to pač nimam vpliva"

"Joj, kako sem bil jezen po polfinalu. Mislim sem, da sem zmagal. A v prvi vrsti moram biti jezen nase. Ko sem se s sanmi odpravljal še zadnjič na štart, sem si govoril, da sem budala," je, potem ko je stopil pred slovensko sedmo silo, dejal najboljši slovenski deskar, vesel tretje olimpijske kolajne, za katero pa verjame, da bi bila lahko še bolj žlahtna. Tudi on meni, da je bil hitrejši od Lee Sangha.

"Iz razpoložljivega posnetka je bilo videti, da sem prvi prišel v cilj. Toda pri FIS niso želeli pogledati dodatnih posnetkov. Tudi časa nisem videl, a na to pač človek nima vpliva," se je spornega polfinala, po katerem ga je pot namesto v veliki vodila v mali finale, dotaknil Košir.

Žurej: Treba se je pritožiti!

Na polfinalno odločitev, ki buri duhove, se je prek Twitterja odzval tudi nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej, sicer pravnik po izobrazbi. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, je nujno, da se ekipa v pritožbenem roku (ki naj bi bil od štiri do osem ur, pravilnik še preverja) pisno pritoži na polfinalne rezultate.

Jurij Žurej | Foto: "To je treba storiti, ne glede na to, kaj bo pokazal posnetek," je poudaril Žurej, ki bo slovenskim deskarjem pomagal sestaviti pritožbeno pismo. Glede na to, da so v komisiji trije korejski delegati, govorili pa bodo o korejskem deskarju, sicer veliko upanja za pozitivno rešeno pritožbo ni, priznava.

Kot je še opozoril, je bila ena takšnih priložnosti zamujena že v Sočiju, ko sta se slovenska in norveška ekipa v smučarskem krosu prepozno pritožili na spornost dresov francoskih tekmovalcev. Spomnimo: trije Francozi so zasedli prva tri mesta, Filip Flisar pa je bil šesti.

Če bi podrobnejši posnetek polfinala pokazal, da sta Košir in Lee ciljno črto prečkala hkrati, bi zmagal Košir, saj je bil boljši v kvalifikacijah. Košir je bil tam drugi, Korejec pa tretji.

Žan Košir | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kdo je bil hitrejši v polfinalu?

  • Žan Košir
    97,61 %
    2043 glasov
  • Lee Sangho
    2,39 %
    50 glasov
Oddanih 2093 glasov

Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki fotofiniša, ki naj bi dokazoval, da je bil Košir v polfinalu prikrajšan za zmago.  

Ne spreglejte