SiolNET. Sportal ZOI
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bogdan Gabrovec: Korejci dajo preveč na čast, da bi goljufali

1,35

termometer

Bogdan Gabrovec
Foto: Bor Slana

Zaplet s fotofinišem deskarja Žana Koširja, ki je danes na olimpijskih igrah v Pyeongchangu osvojil bronasto kolajno v paralelnem veleslalomu, je ocenil tudi prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja Bogdan Gabrovec. Ta meni, da dajo prireditelji Južnokorejci preveč na svojo čast in športnost, da bi kakor koli goljufali.

Košir je za nekaj milimetrov v polfinalu zgrešil uvrstitev v finale, potem ko je po pregledu fotofiniša izgubil proti Južnokorejcu Lee Sang-hoju. Omenjena fotografija je hitro obkrožila svetovni splet in ni jih bilo malo, ki so menili, da je bil Košir oškodovan in da bi se moral uvrstiti v veliki finale ter s tem v borbo za zlato ali srebro.

Obrazložitev vodstva Olimpijske reprezentance Slovenije glede regularnosti polfinalne tekme v paralelnem veleslalomu

- Fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, kot je to primer v nekaterih drugih športih;

- Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje le razlika med tekmecema. Na cilju posamezne proge sta A in B časomerilni napravi. A naprava je pozicionirana nižje kot B in le A naprava je merodajna;-

Na cilju je TV kamera, ki pa za merjenje časa ni pomembna in pri tem ne igra nobene vloge. Ta kamera snema pod drugačnim kotom kot je pozicionirana časomerilna A točka in je zavajajoča;

- Na pritožbo vodstva ekipe deskarjev smo prejeli odgovor, da je čas polfinalne tekme pravilen, kar je potrdil tudi direktor tekmovanja vodji olimpijske reprezentance Slovenije na srečanju po tekmi. Pritožba na merjenje časa ni bila možna.

Košir je v iztek prišel misleč, da je zmagal, polemike o določitvi zmagovalca pa so preplavile svetovni splet, saj je tudi Košir že ob razglasitvi izida polfinala s kretnjami nakazal, da ga je razvrstitev presenetila.

Kot je po tekmi povedal Košir, še vedno misli, da je bil na cilju prej kot Lee, a žal takega mnenja niso bili časomerilci in Mednarodna smučarska zveza, ki tudi po slovenski pritožbi ni spremenila svoje odločitve.

Žan Kopir ni mogel verjeti, da je zaostal za Korejcem, potem ko je mislil, da je v cilj prideskal prvi. Žan Kopir ni mogel verjeti, da je zaostal za Korejcem, potem ko je mislil, da je v cilj prideskal prvi. Foto: Reuters

"Kar se tiče današnjega rezultata, da me ne bodo spraševali še šestdesetič, ker so me danes že 59-krat ... Vedno je treba upoštevati uradno zgodbo. Ne verjamem, da bi si Južna Koreja privoščila goljufanje in bi to stotinko uporabila v korist svojega tekmovalca. Čas je čas, uradno izmerjen z umerjenimi aparaturami, tega se ne da ponarediti. To se meri na določeni telesni višini, ne glede na to, kje imaš takrat roke, desko ali kaj drugega, ko prekineš foto celico. Na žalost poznamo primer atletinje Brigite Bukovec, ki je samo pogledala, kje je nasprotnica, obrnila glavo in nos ter končala kot druga. Zato iz tega ne smemo delati neprimernega obtoževanja, še manj pa, da bi bili nešportni in da bi padel kakršni koli sum na Južno Korejo. Ker če kdo, so oni tisti, ki si tega nikoli ne bi privoščili, saj dajo ogromno na čast in tradicijo ter predvsem na to, da je športnost v prvi vrsti," je deskarski polfinale ocenil predsednik OKS Gabrovec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 94
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin