Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
11.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

1

Natisni članek

Denis Šteharnik Pjongčang 2018 #zanaše

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 11.07

6 let, 2 meseca

NEPRIJAZNI OBRAZI PJONGČANGA

Še smuči so frčale po zraku

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

1

Glavni trener slovenske ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik je ob vrnitvi v olimpijsko vas po odpovedanem veleslalomu slikovito opisal ostrino, s katero se je tekmovalkam po robu postavila narava.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

sneg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zgodba o ženskem olimpijskem veleslalomu je podobna kot tista o moškem smuku. Možnosti za izvedbo tekme ni bilo niti za drobec, zato že zgodnja jutranja odpoved ne preseneča. Za nameček je bila tudi pričakovana. "Že dan pred tekmo je tako pihalo, da bi vratca, če bi jih postavili, ležala. Tudi vremenska napoved je bila takšna, da je vlivala malo upanja na tekmo. Toda pripraviti se je treba tako, kot da tekma bo. Že ob jutranjem ogledu pa je bilo jasno, da ni prav nobene možnosti za izvedbo tekme. Sneg je nosilo z vseh strani, vratca so plapolala, poleg tega pa je bilo -23 stopinj Celzija. Videl sem tudi, kako je rekreativno smučko dvignilo v zrak in je frčala po zraku. Možnosti za izvedbo tekme torej ni bilo," je po vrnitvi s terena dejal glavni trener slovenske ženske ekipe Denis Šteharnik.

Denis Šteharnik ohranja mirno kri. | Foto: Stanko Gruden, STA Denis Šteharnik ohranja mirno kri. Foto: Stanko Gruden, STA Negotov urnik

Veleslalom so, podobno kot tudi moški smuk, organizatorji zdaj prestavil na četrtek. Še pred tem naj bi bila na sporedu moška kombinacija in ženski slalom. "Naj bi" se v stavku ni znašel po naključju. Napoved za torek, ko naj bi slovenske barve zastopali Boštjan Kline, Martin Čater, Štefan Hadalin in Klemen Kosi, je namreč zelo podobna ponedeljkovi. V sredo naj bi se veter še okrepil, umiril pa naj bi se v drugi polovici tedna. Organizatorjem zdaj voda že pošteno teče v grlo, zato gre pričakovati, da bodo skušali v prihodnje tudi s prestavitvami štartov. "Dekleta se na vse skupaj dobro odzivajo. Naša naloga je, da pazimo na to, da v ritmu priprav na poskuse štartov ne pregorijo," poudarja Šteharnik.

Prilagajanje na snežno podlago

Velik izziv za slovenske smučarke pa je tudi prilagajanje na specifično snežno podlago. "Težave imajo vse, ne le naše. Sneg je kot smirkov papir. Je zelo agresiven, a je pripravljen na evropski način, torej z vbrizgano vodo. Težava nastane v tem, da je priprava snega neenotna. V območju pri količku je podlaga pripravljena z vodo, v območju menjave zavoja pa je sneg oprijemljiv. To pomeni, da smučarka, ki zamudi zavoj, korekcije opravlja na drugačni podlagi," pravi Šteharnik, ki bo v slalomu v ogenj poslal Marušo Ferk, Ano Bucik in Meto Hrovat.

Fotogalerija
1 / 13

Igre za fantomske gledalce

Poleg vetra, ki naj bi se umiril šele v drugi polovici tedna, so izrazit vremenski obraz Pjongčanga tudi zelo nizke temperature. Te po eni strani vplivajo na izvedbe športnikov, ki se na različne načine odzivajo na težave, predvsem pa odganjajo gledalce. Lep primer je bila tekma skakalcev na srednji napravi, na kateri so bile sprva tribune solidno zasedene, ko se je odločalo o tem, kdo bo postal novi olimpijski prvak, pa so samevale. Tudi na biatlonskem štadionu, kjer tekme prav tako potekajo pod reflektorji, je bilo v nedeljo še veliko prostih mest.

Objavite svojo navijaško fotko in sodelujte v nagradni igri! Na svojih profilih v družbenih omrežjih z oznako #zanaše in se potegujte za Samsung Galaxy S8 in paket Dostopni A za eno leto in 40 praktičnih olimpijskih nagrad.

Ne spreglejte