Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2018,
13.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

Natisni članek

Mark McMorris Pjongčang 2018 Zgodbe ZOI 2018

Nedelja, 11. 2. 2018, 13.31

6 let, 2 meseca

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Pred letom dni na pragu smrti, danes z olimpijsko medaljo okrog vratu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85
Marc McMorris

24-letni kanadski deskar Mark McMorris je danes v snežnem parku osvojil bronasto olimpijsko odličje. Glede na kalvarijo, ki jo je preživljal pred slabim letom dni - marca lani je med deskanjem trčil v drevo - pa je ta vredna precej več kot zlato.

Mark McMorris je v preteklosti že stal na olimpijskem zmagovalnem odru. Pred štirimi leti je v Sočiju (z zlomljenim rebrom) prav tako osvojil bron, a mu tokratno odličje iz Pjongčanga, čeprav je ponovno bronastega leska, pomeni precej več.

Osvojil ga je namreč le 11 mesecev po hudi nesreči, ki se mu je pripetila med prostim deskanjem blizu Whistlerja v Britanski Kolumbiji. Po skoku je namreč treščil v drevo, pri tem pa utrpel hude poškodbe. Zlomil si je čeljust in levo roko, raztrgal vranico in zlomil medenico ter rebra, doživel pa tudi sesutje pljuč.
 

"Ko sem ležal pod drevesom, sem razmišljal samo o tem, da je moja deskarska kariera končana. Bil sem pri zavesti in čakal sem na pomoč. Mislil sem, da bom umrl, resnično. Šele ko je po uri in pol priletela helikopterska pomoč, sem zaspal," je trenutke po usodnem trčenju povzel v enem od številnih intervjujev.

Reševalci so ga s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Vancouver, kjer ga je čakalo naporno okrevanje. Kar šest tednov je užival samo tekočo hrano, vsak dan pa je več ur namenil fizioterapiji. Kot je teden dni po poškodbi zapisal na Instagramu, je bil takrat prepričan, da bo umrl.

Zmagovalni oder v Pjongčangu si je delil z Američanom Redmondom Gerardom, ki je olimpijski prvak postal pri rosnih 17 letih, in Kanadčanom Maxom Parrotom.  | Foto: Reuters Zmagovalni oder v Pjongčangu si je delil z Američanom Redmondom Gerardom, ki je olimpijski prvak postal pri rosnih 17 letih, in Kanadčanom Maxom Parrotom. Foto: Reuters

Po več mesecih je spet stopil na snežno desko. Že novembra lani je na tekmi svetovnega pokala na Kitajskem stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra in si zagotovil mesto v kanadski olimpijski reprezentanci.

Že drugi dan olimpijskih iger je posegel po odličju. Boljša sta bila samo ameriški deskar Redmond Gerard, ki je olimpijski prvak postal pri rosnih 17 letih, in McMorrisov reprezentančni kolega Max Parrot, ki je postal podprvak. To sta prvi dve medalji za Kanado na teh igrah. McMorrisa naslednja priložnost za odličje čaka že v sredo, ko bo nastopil na t. i. big-air tekmovanju, na katerem deskarji opravijo en sam skok z velike skakalnice, ki jih vrže pet metrov visoko v zrak.

Njegovo življenjsko zgodbo si od 7. februarja lahko ogledate tudi v dokumentarnem filmu z naslovom Unbroken (Nezlomljiv).

Ne spreglejte