Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2018,
11.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Pjongčang 2018 Tomaž Čižman

Ponedeljek, 5. 2. 2018, 11.45

6 let, 2 meseca

Po 30 letih se vrača na olimpijske igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Tomaž Čižman | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Tomaž Čižman, ena od slovenskih smučarskih legend in dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu svetovnega prvenstva leta 1989, se po 30 letih vrača na olimpijske igre.

V Pjongčangu bo delegat na vseh ženskih tekmah, kar je v alpskem smučanju zahtevna in odgovorna naloga. Zanjo je kandidiralo več kot 500 ljudi, zato je zanj to velika čast.

Izbran je bil med več kot 500 kandidati

"Štirje kandidati so bili določeni za moške, štirje za ženske. Več kot 500 delegatov z vsega sveta si je želelo v Pjongčang, med drugim 35 Slovencev, izbrali so mene, kar je veliko priznanje. Sedemnajst let sem že delegat, moje delo so skrbno opazovali, da prideš na olimpijske igre, ne smeš narediti niti ene napake. Zaradi tega se iger veselim, kot da bi sam nastopil. Res pa je tudi, da moje naloge ne bodo lahke in da prostega časa ne bo veliko," je dejal Ljubljančan, ki je leta 1988 nastopil na igrah v Calgaryju. V superveleslalomu je kljub veliki napaki zasedel deveto mesto, kar je še vedno najboljša slovenska moška olimpijska uvrstitev v tej disciplini, v veleslalomu pa je odstopil.

Leta 1990 je zapustil karavano svetovnega pokala in se podal med profesionalce. | Foto: Sportida Leta 1990 je zapustil karavano svetovnega pokala in se podal med profesionalce. Foto: Sportida

"Spomini na igre so še živi"

To so bile edine igre, na katerih je nastopil, saj je bil v Sarajevu leta 1984 premlad in še ni imel kakovosti, da bi se uvrstil v močno slovensko ekipo. Leta 1990 je zapustil karavano svetovnega pokala in se podal med profesionalce, ki pravice nastopa na igrah niso imeli.

"Spomini na igre so še živi. Najbolj zaradi dejstva, da je bilo odprtje na moj rojstni dan. Tekmovalno gledano pa nisem bil najbolj zadovoljen. Želel sem si več kot deveto mesto, a se mi na žalost ni izšlo. Po prvi vožnji veleslaloma sem bil osmi. To mi ni pomenilo veliko, želel sem na zmagovalni oder, za katerim sem zaostajal pol sekunde. Napadel sem, ni se mi izšlo. No, vsaka uvrstitev med najboljših deset na olimpijskih igrah je dober rezultat, bil bil pa v superveleslalomu precej višje, če ne bi naredil napake," je dejal Čižman, ki svoje hčere, nadarjene športnice, ni usmeril v alpsko smučanje, ampak v rokomet. Iz tega izhaja tudi njegova življenjska sopotnica Simona Šturm.

Med smučarji največ možnosti pripisuje Žanu Kranjcu. | Foto: Getty Images Med smučarji največ možnosti pripisuje Žanu Kranjcu. Foto: Getty Images

Glede slovenskih medalj ne želi ničesar napovedovati

Ljubljančan je tudi po karieri vpet v alpsko smučanje, zato tudi podrobno spremlja rezultate. Občuduje tako Mikaelo Shiffrin kot Marcela Hircherja. Je enakega mnenja kot sloviti Ingemar Stenmark, da lahko postaneta najboljša smučarja po številu zmag v svetovnem pokalu. Ne napoveduje pa jima lahkega dela v Pjongčangu. "Hirscher še nima zlate olimpijske kolajne, to pa je velik pritisk. Tudi Shiffrinova je v zadnjem času dojela, da ji ne gre vse tako kot na začetku sezone, tudi njej ne bo lahko," napoveduje Čižman.

Slovenskih kolajn, kar zadeva alpsko smučanje, ne more napovedovati: "Še najbližje ji je Žan Kranjec, dekletom pa po zadnjih dosežkih ne bo lahko. Lenzerheide se je zgodil kar nekoliko prehitro, zdaj bodo morale braniti položaje, kar je vedno težje kot napadati."

Ne spreglejte