Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
13. 2. 2018,
4.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018 curling

Torek, 13. 2. 2018, 4.02

6 let, 2 meseca

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Norvežani, ki z norimi barvami hlač zabavajo svet, so nazaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Olimpijske igre vedno prinašajo veliko zanimivih zgodb, za eno izmed teh so poskrbeli norveški tekmovalci v curlingu, ki bodo tudi v Pjongčangu vzbudili precej pozornosti. Bolj kot zaradi nastopanja v za širše možice eksotičnem športu z opremo, ki jo bodo nosili na tekmovališču.

Norveška reprezentanca v curlingu bo v središču pozornosti tudi na letošnjih zimskih olimpijskih igrah. | Foto: Reuters Norveška reprezentanca v curlingu bo v središču pozornosti tudi na letošnjih zimskih olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Zgodba Christofferja Svaeja, Markusa Hoeiberga, Torgerja Nergaarda, Haavarda Vada Peterssona in Thomasa Ulsruda, ki bodo nastope v moškem curlingu začeli v sredo, je zelo zanimiva. Začela se je pisati leta 2010.

Takrat so se štirje norveški tekmovalci v curlingu in njihov trener pripravljali na igre v Vancouvru in prišli na idejo, da v Kanadi nastopijo v nekoliko drugačni opravi od tradicionalne črne in bele.

Svae, pobudnik akcije, je na spletu naletel na ponudbo hlač podjetja Loudmouth, ki skrbi za opremo golfistov, in naročil hlače za svoje sotekmovalce.



Ameriški podjetnik je začutil priložnost in jo hitro zagrabil

Letošnje igre so za njih tretje. | Foto: Reuters Letošnje igre so za njih tretje. Foto: Reuters Ko so že bili v Vancouvru, je prišel paket rdeče-belih hlač, a glej ga zlomka. Prišli so le štirje pari in ne pet, kot so si Norvežani želeli.

Tako ni šlo, v curlingu namreč velja pravilo, da morajo biti štirje tekmovalci in trener oblečeni v enakih barvah.

Da bi rešil zagato, so Norvežani klicali v ameriško podjetje in naleteli na takratnega lastnika Loudmoutha Larryja Jacksona.

Ta je sprva mislil, da se pogovarja z ljudmi, ki nastopajo na kakem lokalnem tekmovanju v curlingu.

Ko je izvedel, da gre za norveško olimpijsko ekipo, je takoj začutil priložnost in jo zgrabil z obema rokama. Fantje so Hlače dobili v dveh urah, Jackson pa se je celo odločil, da takoj prileti v Vancouver.

Hitro so se dogovorili za sodelovanje, a Norvežani še niso bili prepričani, ali bi v takšni športni opravi res nastopili. Po prvem treningu v nevsakdanji opremi pa dvomov ni bilo več.



"Vsi so nas gledali, bili smo prava atrakcija. Skoraj dve uri smo se pogovarjali z najrazličnejšimi mediji, ki nas do takrat sploh niso poznali. Spogledali smo se in si rekli, da je to to," je Svae skočil osem let v preteklost na začetek zgodbe, ki jo je pozneje spoznal ves svet.

Prodaja je skočila v nebo, curling je postal prepoznavnejši

V Vancouvru so bili Norvežani prava atrakcija, njihova priljubljenost je šla v nebo. Na Facebooku se je pojavila stran o njihovi zgodbi, ki ji danes sledi skoraj pol milijona oboževalcev. Mediji so zgodbo pograbili in na koncu so imeli velike koristi vsi.

Pred osmimi leti so osvojili srebrno olimpijsko medaljo. | Foto: Reuters Pred osmimi leti so osvojili srebrno olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

Norveška reprezentanca je pred osmimi leti osvojila srebrno medaljo.

Curling je zaradi vse pozornosti, ki so jo plenili Norvežani, postal veliko bolj prepoznaven, kot je bil.

Svoj kos slastne torte so si odrezali tudi pri omenjenem ameriškem proizvajalcu. Prodaja Loudmouthovih hlač je poskočila za neverjetnih 40 odstotkov. Svoje sodelovanje so pri tem ameriškem podjetju razširili tudi na druge športe. Na poletnih olimpijskih igrah so tako skrbeli za športno opremo ameriških odbojkarjev na mivki.

V Vancouvru so osvojili srebro

Vzajemno sodelovanje se je nadaljevalo tudi leta 2014 v Sočiju, kjer pa Norvežani niso osvojili medalje. Tekmovanje so končali na nehvaležnem četrtem mestu.

Nadaljevalo se bo tudi letos v Pjongčangu, kamor so simpatični Skandinavci pripotovali v opremi z zanimivim dizajnom. Še nekoliko bolj eksotičnem od tistih, s katerimi so navduševali na prejšnjih dveh izdajah iger.

V takihle opravah bodo Norvežani nastopili letos v Pjongčangu. | Foto: Getty Images V takihle opravah bodo Norvežani nastopili letos v Pjongčangu. Foto: Getty Images

"S kakršnokoli idejo pridejo na dan, nismo presenečeni. Vedno smo zadovoljni," je o novi ideji ameriškega opremljevalca povedal Svae in dodal, da v prepoznavnosti uživa.

"Poglejte, to so tisti zabavni Norvežani"

"Če se sprehajam po glavni ulici v Oslu, se pogosto zgodi, da kdo reče 'Poglej ga, to je tisti možakar z zabavnimi hlačami iz curlinga'. Zgodilo se mi je že, da me je kdo prepoznal tudi v Kanadi, kjer je curling zelo priljubljen," je povedal Svae in napovedal, da bo s sotekmovalci tudi v Južni Koreji dal vse od sebe.

"Komaj čakamo, da se začne," je povedal eden izmed tekmovalcev v curlingu v Pjongčangu, ob pogledu na katere bodo nekateri dvignili obrvi, medtem ko bodo drugi rekli: "Poglejte, to so tisti zabavni Norvežani!"

Naj se tretji del olimpijske zgodbe, ki jo pišejo, začne.

Ne spreglejte