Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 11. 2022,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Curling zveza Slovenije curling

Nedelja, 27. 11. 2022, 13.10

1 leto, 4 mesece

Slovenke četrte na evropskem prvenstvu

Zgodovinski uspeh za slovenski curling

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
curling ženska reprezentanca | Foto Curling zveza Slovenija

Foto: Curling zveza Slovenija

V Östersundu na Švedskem se je končalo evropsko prvenstvo v curlingu elitne skupine A in skupine B, v kateri sta nastopali tudi slovenski reprezentanci. Slovenke so se prvič v zgodovini uvrstile v izločilne boje in bile le korak od uvrstitve v elitno skupino desetih najboljših držav v Evropi. Prvenstvo so končale na četrtem mestu.

V ženski konkurenci so Slovenijo zastopale Ajda Zavrtanik Drglin (vodja), Maruša Gorišek, Nadja Pipan in Liza Gregori, vodi jih trener Frederic Rouge. Gre za izkušeno ekipo, ki je v nekoliko drugačni postavi Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih zastopala že večkrat. Pred prvenstvom je bil cilj je ponoviti lanski uspeh in obstati v skupini B. Na prvenstvu so igrale proti Avstriji, Slovaški, Litvi, Španiji, Belgiji, Angliji, Finski, Estoniji ter Češki.

V rednem delu so dekleta prikazala odlične igre in se s petimi zmagami in štirimi porazi prvič v zgodovini uvrstila v izločilne boje. V napetem polfinalu so s težkim zadnjim metom češke reprezentantke izgubile zgolj za točko, končni rezultat je bil 8 proti 7. Zmagovalni ekipi polfinala sta se uvrstili v elitno skupino A, kjer igra 10 najboljših reprezentanc v Evropi. V tekmi za tretje mesto so bile boljše Litovke z rezultatom 10:6. Slovenke so tako tekmovanje končale na odličnem četrtem mestu.

Ena od redkih držav brez namenske dvorane za curling

Slovenija je ena od redkih držav, ki nastopa v drugi kakovostni skupini evropskega curlinga in nima pravih pogojev za treninge. V Sloveniji namreč ni namenske dvorane za ta šport, zato lahko igralci trenirajo na tekmovalni ravni zgolj v tujini. Uspeh Slovenk je zato še toliko večji, dejstvo, da so bile le korak stran od uvrstitve v elitno skupino A, v kateri nastopajo poklicni športniki in olimpijci, pa še toliko bolj izjemno.

Moška reprezentanca izpadla iz B-skupine

Na prvenstvu je nastopala tudi moška reprezentanca v postavi Štefan Sever (vodja), Marko Harb, Simon Langus, Žiga Babič, Martin Razinger in trener Grega Arh. Tudi moška reprezentanca je sestavljena iz izkušenih igralcev curlinga, čeprav gre za prvo mednarodno prvenstvo v tej postavi. V rednem delu so se pomerili z Avstrijo, Belgijo, Francijo, Madžarsko, Latvijo, Nizozemsko in Portugalsko ter zabeležili eno zmago. V odločilnih bojih za obstanek v skupini B pa so morali priznati premoč Estoncem, zato jim obstanek v drugi kakovostni skupini žal ni uspel. Slovenija se bo tako za ponovno uvrstitev v skupino B evropskega curlinga v moški kategoriji borila na Evropskem prvenstvu skupine C konec aprila na Škotskem.

Ne spreglejte