Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2018,
8.20

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

4

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018 Severna Koreja navijačice

Nedelja, 11. 2. 2018, 8.20

6 let, 2 meseca

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Navijanje po severnokorejsko: Kim Jong unova "vojska lepotičk" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,09

4

Severnokorejske navijačice Pjongčang 2018 ZOI | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na nekaj prizoriščih olimpijskih iger v Pjongčangu so gledalci in športniki lahko na delu videli severnokorejsko skupino deklet, ki so navijala na za zahodne razmere sila nenavaden način. Gre za uradne severnokorejske navijačice, ki navijajo sinhronizirano, s popolnoma naštudirano koreografijo. Oblečene v enotne trenirke, na tribunah pojejo severnokorejske uspešnice, uglašeno vzklikajo in ploskajo.

Skupina več kot 200 skrbno izbranih deklet v Južni Koreji zastopa severnokorejski režim Kim Jong una, odsotnost kakršnekoli spontanosti pa na športnih prireditvah veliko bolj običajni kakofoniji navijaškega vzdušja ponuja nenavaden kontrast.

"Vojska lepotičk", kot so uradne severnokorejske navijačice – te že nekaj let hodijo na športne prireditve po Aziji – poimenovali v Južni Koreji, je postala pravi hit uvodnih dni olimpijskih bojev v Pjongčangu.

Bile so na hokejski tekmi, na kateri je združena korejska ženska reprezentanca visoko izgubila s Švico, pa na tekmi v hitrostnem drsanju na kratkih progah, kjer so lahko pozdravile zmago južnokorejskega tekmovalca Lim Hyo Juna, s svojim navijanjem so požele veliko simpatij pa tudi nekaj nelagodja.

Nekaterim so neskončno simpatične, drugim rahlo srhljive. Ta stiliziran in osupljivo uglašen način pa temelji na severnokorejski tradiciji skupinskih sinhronih predstav, ki jih prirejajo na festivalu Arirang. Na tem deset tisoči sodelujočih z barvnimi listi pripravijo pravi spektakel na stadionu v Pjongjangu.

Igre Arirang:

Tuji novinarji na igrah v Pjongčangu so izbrskali, da simpatična dekleta, ki so postala priljubljen motiv fotografov, prihajajo prav iz severnokorejskega glavnega mesta.

Ne spreglejte