Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2018,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

Natisni članek

Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018

Petek, 16. 2. 2018, 13.00

6 let, 7 mesecev

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Najbolj opazen olimpijec dočakal debi z dvema neobičajnima željama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,30
Pita Taufatofua | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pita Taufatofua, 34-letnik z otočja Tonga, olimpijec, ki nase opozarja na vsakem koraku, je dočakal svoj olimpijski debi. V teku na 15 kilometrov prosto je med 119 tekmovalci pritekel na 114. mesto. Kljub skromnemu rezultatu je bil v cilju nasmejan, izognil se je namreč svoji največji bojazni.

Pita Taufatofua žanje pozornost na vsakem koraku. Impresivna je že njegova pot do zimskega olimpijca (s snegom se je prvič srečal šele pred 12 tedni), veliko se je govorilo tudi o njegovem nastopu v vlogi zastavonoše. Zastavo otočja Tonga, od koder prihaja, je namreč na odprtju iger, ko so se temperature krepko spustile pod ledišče, vihtel zgoraj brez in naoljen s kokosovim oljem, ki naj bi ga varovalo pred mrazom.

Nase je opozoril že na odprtju iger, ko je v vlogi zastavonoše Tonge na olimpijski štadion vkorakal zgoraj brez. Podobno kot na odprtju poletnih olimpijskih iger v Riu, a z bistveno razliko, ogromno razliko v temperaturi.  | Foto: Getty Images Nase je opozoril že na odprtju iger, ko je v vlogi zastavonoše Tonge na olimpijski štadion vkorakal zgoraj brez. Podobno kot na odprtju poletnih olimpijskih iger v Riu, a z bistveno razliko, ogromno razliko v temperaturi. Foto: Getty Images

Danes je dočakal svoj debi še na zimskih olimpijskih igrah. V cilj teka na 15 kilometrov v prosti tehniki je pritekel kot 114. Kljub slabemu rezultatu je bil široko nasmejan.

V teku na 15 kilometrov prosto je med 119 tekmovalci pritekel na 114. mesto. | Foto: Reuters V teku na 15 kilometrov prosto je med 119 tekmovalci pritekel na 114. mesto. Foto: Reuters

Njegova največja bojazen, padec pred očmi svetovne javnosti ali celo trčenje v drevo, se namreč ni uresničila. Zadnje metre si je prigovarjal: "Prosim, Bog, ne daj, da bi padel pred vsemi," je pripovedoval sedmi sili, ki ga spremlja na vsakem koraku.

Na odlično obiskani novinarski konferenci je razkril svoje olimpijske želje. V cilj si je želel priteči, preden bi na prizorišču ugasnili luči, in se izogniti trčenju v drevo. | Foto: Getty Images Na odlično obiskani novinarski konferenci je razkril svoje olimpijske želje. V cilj si je želel priteči, preden bi na prizorišču ugasnili luči, in se izogniti trčenju v drevo. Foto: Getty Images

Na včerajšnji novinarski konferenci je razkril, da njegovi tekmovalni cilji niso visoki, imel je samo dve skromni želji, da bi v cilj pritekel, preden bi na prizorišču ugasnili luči, in da bi se izognil trčenju v drevo. Svoj nastop je posvetil pokojnima teti in stricu, ki ju je imel izredno rad, zaradi lova na olimpijsko normo pa se ni mogel udeležiti njunega pogreba.

Izmed 119 tekmovalcev je zasedel 114. mesto. Za njim sta zaostala dva tekmovalca, Mehičan German Madrazo in Kolumbijec Sebastian Uprimny, trije pa niso prišli do cilja.

Nad tekmovalcem iz Tonge, ki je na olimpijskih igrah v Riu nastopal v taekvondoju, je navdušen tudi zmagovalec teka na 15 kilometrov, Švicar Dario Cologna. V cilju je dejal, da je to, kar predstavlja Taufatofua, pravo bistvo olimpijskih iger.

Želi si, da bi bila njegova zgodba navdih za mlade.  | Foto: Reuters Želi si, da bi bila njegova zgodba navdih za mlade. Foto: Reuters

Taufatoufa se je s snegom prvič srečal šele pred 12 tedni, želi pa si, da bi bila njegova zgodba mladim v navdih. "Na snegu nisem preživel veliko časa in ne pričakujem medalje. Toda kdo ve, morda jo bo v prihodnjih štirih letih osvojil kdo iz Tonge, v osmih letih pa morda kdo iz Pacifika," je dejal športnik, ki je na poletnih olimpijskih igrah v Riu v taekvondoju izpadel v prvem krogu.

Ne izključuje možnosti, da bi se posvetil še enemu športu. "Povezan bo z vodo," je namignil na srečanju z novinarji.

Otočje Tonga leži v Tihem oceanu, na tretjini poti med Novo Zelandijo in Havaji.

Ne spreglejte