Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 2. 2018,
17.33

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

10

Natisni članek

olimpijske igre biatlon Pjongčang 2018 Jakov Fak Jakov Fak

Sreda, 7. 2. 2018, 17.33

6 let, 2 meseca

Jakov Fak se zahvaljuje Slovencem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

10

Vesel podpore, ki jo je zaznal ob "aferi zastava", biatlonski adut slovenske olimpijske reprezentance Jakov Fak napoveduje boj za kolajne, v katerem pa bo moral premagati tudi nizke temperature, ki vselej osvetlijo njegove težave s prstom.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Medtem ko se tekačica Vesna Fabjan v Pjongčangu skorajda ne loči od manjše slovenske zastave, s katero "vadi" svojo vlogo za petkovo odprtje 23. zimskih olimpijskih iger, pa je nesojeni zastavonoša Jakov Fak že povsem osredotočen na svoje nastope. Prvi od kar petih ga čaka že v nedeljo zvečer (ob 20.15 po lokalnem času oziroma 12.15 po slovenskem), ko bodo na voljo odličja v šprintu. "Vedno se odločim tako, da položaj uredim na način, ki mi najbolj odgovarja. Ko sem želel imeti mir, pa sem si ga ustvaril," o odločitvi za umik z nabora kandidatov za zastavonošo in iskanju miru v olimpijski vasi pripoveduje 30-letni biatlonec iz Mrkopalj.

Jakov fak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA "Hvala za podporo"

Čeprav nam je še v Sloveniji dejal, da o zastavi ne želi razpredati, pa ne skriva, da se ga je slovenski odziv s skorajda plebiscitarno podporo dotaknil. "To mi je pomenilo zelo veliko. Če ljudje stojijo za mano, stojim jaz pred njimi in vsem svetom. Zastopam državo, njene državljane in sebe, seveda tudi kot državljana te države. Hvala vsem navijačem in vsem drugim, ki ne spremljajo biatlona, a so me podprli v tej situaciji. To mi pomeni veliko. Zdaj sem na potezi jaz, da na olimpijskih igrah zastopam državo, državljane in Olimpijski komite Slovenije," pravi Fak, zadovoljen tudi, da se je prah okrog izbora nosilca slovenske zastave polegel ter da v ospredje prihajajo športne teme.

Jakov fak | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA "Če bom zdrav …"

Hrvata s slovenskim potnim listom visoko ali kar najvišje na lestvici slovenskih adutov za odličje postavlja tudi dejstvo, da bo imel za veliki met na voljo kar štiri posamične preizkušnje. Sam ne želi izbrati tiste, za katero meni, da bo paradna. "Prepričan sem, da ni discipline, v kateri ne morem pokazati svojega maksimuma. Če bom povsem zdrav ter na motivacijski in taktični ravni opravil vse, kar moram, sem lahko na vseh tekmah zelo visoko. Govoriti o tem, da bom na eni ali pa na kar vseh tekmah med najboljšo trojico, pa je zelo težko. To ni moška smučarska kombinacija, kjer se ve, da lahko pet ali šest smučarjev zares dobro odpelje tako slalom kot tudi smuk. V biatlonu je slika malce drugačna. Jaz želim na vsaki tekmi pokazati največ, kar znam. Kaj bo to pomenilo na tekmi, pa bomo videli," pravi.

Prilagojen ritem

Biatlonci so bili prvi slovenski naseljenci v olimpijski vasi. Za njimi je tudi že niz treningov, na katerih so dodobra spoznali proge in strelišče, s serviserji in trenerji pa proučili snežno podlago in vremensko napoved. Na tej ravni večjih izzivov torej ni. Nekoliko drugače pa je z večernimi urami tekmovanj in izjemno nizkimi temperaturami. Zadnjih se Fak boji predvsem zaradi kazalca na desni roki. Ob mrazu namreč še vedno čuti posledice stare poškodbe, ki je nastala s pomrznjenostjo. Občutek je manj izrazit. "To bo velik izziv," pravi in ob tem razkriva, da je zaradi urnika tekmovanj dodobra prilagodil svoj korejski ritem. V posteljo se tako odpravlja šele ob drugi uri zjutraj, vstaja pa med enajsto in dvanajsto.

Tretjič na ZOI, drugič za Slovenijo

Po zanj bronastem Vancouvru, nesrečnem Sočiju, kjer mu je bolezen pobrala toliko moči, da se mu ni uspelo priključiti festivalu osvajanja kolajn za Slovenijo, nekdanjega svetovnega prvaka in tretjega biatlonca svetovnega pokala torej čakajo še tretje olimpijske igre. Jih pričakuje najbolje pripravljen doslej? "Zagotovo imam največ izkušenj. Priprava? Glede določenih segmentov imam še nekaj pomislekov. Verjamem pa, da sem v pripravah storil vse, kar je bil v moji moči. Po dveh sezonah, v katerih sem bil stalno bolan, že samo vrnitev ni bila preprosta. Za telo je velika razlika, ali si eno sezono bolan ali pa počivaš," odgovarja Fak.

Ne spreglejte