Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
17. 2. 2018,
13.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

Pjongčang 2018 Mitja Drinovec Jakov Fak Jakov Fak

Sobota, 17. 2. 2018, 13.30

6 let, 2 meseca

JAKOV FAK V OČEH MITJE DRINOVCA

Jakov Fak kot priložnost, ki jo velja izkoristiti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Mitja Drinovec, na olimpijskih igrah v Pjongčangu predstavnik novega biatlonskega rodu, srebrnega Jakova Faka označuje za zlata vrednega sotekmovalca, od katerega se da marsikaj naučiti.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Mitja Drinovec: na ZOI 2018 na 72. in 80. mestu | Foto: Stanko Gruden, STA Mitja Drinovec: na ZOI 2018 na 72. in 80. mestu Foto: Stanko Gruden, STA

Najboljše biatlonce, med katerimi sta tudi Jakov Fak in Klemen Bauer, v Pjongčangu že v nedeljo čaka tekma s skupinskim štartom. Predvsem v slovenskem taboru pa še vedno odmeva četrtkova preizkušnja na 20 kilometrov, na kateri si je Fak pristreljal in pritekel srebro. Med tistimi, ki so se iskreno veselili, je bil tudi 21-letni Mitja Drinovec. Sam je preizkušnjo s petimi zgrešenimi streli končal na 80. mestu, a je, kar je poudaril tudi Fak, ob tem odigral še vlogo sotekmovalca.

"Na štart sem šel zelo pogumno. Začetek je bil dober. Že na prvem streljanju pa me je doletela kruta usoda. Zgrešil sem dva strela. Kriv sem bil seveda popolnoma sam, saj nisem opravil korekcije. Potem pa se je tekma odvijala v tem slogu. V zadnjem krogu sem s hitrim tekaškim tempom pomagal Jakovu. Če torej že nisem dosegel dobrega osebnega rezultata, pa sem pomagal vsaj ekipi do kolajne," pravi Drinovec.

"Čez štiri leta v drugačni vlogi," po rezultatsko skromnih predstavah obljublja Drinovec. | Foto: Stanko Gruden, STA "Čez štiri leta v drugačni vlogi," po rezultatsko skromnih predstavah obljublja Drinovec. Foto: Stanko Gruden, STA

In kakšen je bil Fakov lov na odličje v njegovih očeh? "Na strelišču sem videl, da je zadel vse strele. Med tekom sem nato v ozadju slišal trenerje, ki so priganjali Jakova. Takrat sem vedel, da bo osvojil kolajno. Zato sem zadnje metre svojega četrtega kroga posvetil zgolj temu, da pomagam reprezentančnemu sotekmovalcu. Pravzaprav mi je bilo vseeno, kako streljam. Kot kaže, sem se zaradi tega tako sprostil, da sem zadel vse strele," se spominja olimpijski debitant.

Čez štiri leta? "Kot Jakov Fak."

"Zadovoljen sem. Predvsem z načinom sprejemanja. Moj cilj je, da se večkrat udeležim olimpijskih iger. V prihodnje tudi z večjimi rezultatskimi apetiti. Zato je bilo tokrat pomembno, da nabiram izkušnje. Verjamem, da jih bom lahko dobro unovčil, ko bo napočil pravi čas," o prvem olimpijskem nastopu razmišlja mladi Gorenjec, ki je na vprašanje, kje se vidi čez štiri leta, kot iz topa izstrelil: "Vidim se tam, kjer je danes Jakov."

O Jakovu Faku z izbranimi besedami. | Foto: Guliverimage/Getty Images O Jakovu Faku z izbranimi besedami. Foto: Guliverimage/Getty Images "Verjamem, da bom v teh štirih letih športno dorasel. S tem bodo prišli tudi boljši rezultati. Ne morem pričakovati, da bom na olimpijskih igrah med najboljšo dvajseterico, če mi pred tem v svetovnem pokalu to še ni uspelo. Čas pa je moj zaveznik," pravi Drinovec, ki si v olimpijski vasi sobo deli s Klemnom Bauerjem, a veliko časa preživi tudi s srebrnim Hrvatom v slovenski vrsti.

"Njegov pogled na šport je edinstven. Vsi se lahko učimo od njega. Poleg tega je vedno pripravljen pomagati z nasveti. Celotno zimo živi in trenira z nami. To so priložnosti, ki jih moramo preostali izkoristiti. Mnogi biatlonci iz svetovnega vrha se zapirajo vase. Jakov je drugačen. Je sproščen, dostopen … Z njim delujemo kot ekipa. V Pjongčangu bivamo v enem apartmaju, kjer skupaj preživljamo prosti čas. Igramo igrice, se zbadamo, smejimo … Upam, da bo ta povezanost do izraza prišla tudi na štafetni preizkušnji," o sotekmovalcu z izbranimi besedami govori najmlajši član moškega biatlonskega kvarteta v Južni Koreji.

Ne spreglejte