Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
9. 2. 2018,
19.42

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

mraz Pjongčang 2018

Petek, 9. 2. 2018, 19.42

6 let, 2 meseca

Bojijo se, da jim bodo zmrznili prsti, kaj pa naši? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Biatlon, Pjongčang | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V petek se s slovesnostjo ob odprtju začnejo olimpijske igre v Pjongčangu. Očitno pa bo te igre zaznamoval tudi polarni mraz, ki se obeta v prihodnjih dneh. Nekateri športniki se bojijo (tekači in biatlonci), da jim bodo na tekmovanju zmrznili prsti. Tudi naše športnike smo vprašali, kako se bodo soočali z mrazom v Južni Koreji.

Že v četrtek je naš novinar Martin Pavčnik s prizorišča poročal, da je precej mrzlo. Za dodaten občutek mraza poskrbi tudi veter. Mnogi pravijo, da bi to lahko bile najbolj mrzle zimske olimpijske igre. Do zdaj so ta rekord držale olimpijske igre v Lillehammerju na Norveškem. Tam se je leta 1994 temperatura spustila na -11 stopinj Celzija, v Pjongčangu pa v nočnih urah temperatura pade na minus 20 stopinj Celzija. Spomnimo, da so bile olimpijske igre v Sočiju zelo tople, ob določenih dneh so imeli celo prave pomladanske temperature.

Pred odhodom na olimpijske igre so nam nekateri športniki zaupali, kako se bodo spopadli z mrazom oziroma ali jih te kaj motijo.

Vremenska prognoza za prihodnje dni ni najbolj obetajoča. V soboto in nedeljo se bo živo srebro spustilo do minus 13 stopinj Clezija, v ponedeljek pa do minus 12 stopinj. Mraz bo popustil šele v torek, ko se bodo temperature spustile do minus 5 stopinj Celzija.

Največ težav od naših bi lahko imel Jakov Fak

Jakov Fak, ki je eden izmed kandidatov za medaljo, je že v Pjongčangu povedal, da bi lahko imel težave zaradi svojega prsta, s katerim je imel težave že v preteklosti. "Hitro izgubim občutek, kar je precej slabo, glede na to, da imamo streljanje v našem športu." Ozeblin se med drugim boji tudi kanadska biatlonka Rossana Crawford.

Smuči morajo menjati po vsaki vožnji. | Foto: Smuči morajo menjati po vsaki vožnji.

Smučarjem zaradi mraza "skuri" smuči

Zaradi nizkih temperatur imajo težave tudi smučarji. Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je razkril, da morajo svoj par smuči menjati po vsaki vožnji, saj so zaradi mraza kristali izjemno ostri. "Snežni kristali so pri minus 20 stopinjah tako ostri, da nam 'zažge' mažo," je za Reuters povedal Hirscher. Norveški tekači so s seboj celo prinesli nekaj notranjih trenažerjev, saj se bojijo, da bi imeli težave z dihali.

Na udaru pa ni samo športna oprema, ampak tudi drugi digitalni pripomočki. Zaradi tako nizkih temperatur se baterije na kamerah in telefonih izpraznijo tudi v nekaj minutah.

Pjongčang, mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Eni si manejo roke

So pa tudi tisti, ki si želijo, da polarni mraz trajal čim dlje. To so predvsem proizvajalci in trgovci, ki prodajajo toplotne vložke. Povpraševanje po njih se je v zadnjih dneh tako povečalo, da tako imenovanih hot paketov ne morejo sproti dobavljati.

Nekaj utrinkov iz mrzlega Pjongčanga:

 

Ne spreglejte