Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
8. 2. 2018,
11.17

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

4

Natisni članek

Pjongčang 2018

Četrtek, 8. 2. 2018, 11.17

6 let, 2 meseca

Vtisi iz Pjongčanga

Kdor se pritožuje, naj gre na poletne olimpijske igre #video

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,21

4

Če so se pred štirimi leti mnogi navduševali nad šalo o tem, da je Vladimir Putin zimske olimpijske igre postavil na edino rusko točko brez snega, torej v obmorski Soči, pa je dan pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu kot na dlani, da bodo te prav zares – zimske.

 

Zika in kriminal v Riu 2016. Putinove igre in nedokončani objekti leta v Sočiju 2014. Prometni kaos in dež v Londonu 2012. Gripa in stalno sneženje v Vancouvru 2010. Smog in poteptane človeške pravice v Pekingu 2008. Vsi navedeni primeri zadnjega desetletja kažejo na to, da je del predolimpijske folklore tudi negativna kampanja. A vse navedene igre so nato minile brez večjih zapletov, športnikom pa so ostale v lepem spominu.

Pred čem nas svarijo tokrat? Napetost na Korejskem polotoku in stalno razkazovanje vojaških mišic severnih sosedov sta postala že sestavni del. Kar nekaj prahu dviguje tudi "noravirus", zaradi katerega so higienski ukrepi še na višji ravni. A verjeti gre, da bodo tudi tokrat negativne teme izpuhtele, ko se bodo 23. zimske olimpijske igre tudi zares začele.

Na to namiguje vtis o odlični pripravljenosti organizatorjev, ki so na tej ravni zanesljivo nekaj korakov pred predhodniki. O tem se lahko v Pjongčangu, kamor se zgrinjajo zimsko-športne množice, prepričamo na vsakem koraku.

To ni Soči

Ob dobrem vtisu, ki so ga do zdaj pustili korejski organizatorji, je tako osrednja tema pogovorov med športniki vreme. Bolj konkretno – mraz. Obetajo se namreč najhladnejše olimpijske igre v zgodovini. Tudi do minus 20 stopinj Celzija se je v zadnjem tednu spustilo živo srebro. Svoje doda še veter, tako da so ob preizkušanju prizorišč športniki iskali načine, kako zaščititi obraz.

"Kdor se pritožuje, pa naj gre na poletne olimpijske igre," je dan pred odprtjem pripomnil eden od znanih novinarskih obrazov, ki se redno udeležuje tega največjega zimsko-športnega tekmovanja.

Ob tem je tudi spomin na Soči še zelo živ. Tam je bilo živo srebro tudi v goratem predelu pogosto krepko nad ničlo, v obalnem delu pa se je marsikdo lahko sončnim žarkom predajal kar v majici s kratkimi rokavi.

FOTO: Kako so se na nizke temperature odzvali športniki?

Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters Pjongčang - mraz | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte