Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
10.19

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Pjongčang 2018 predstavitev olimpijskih športov

Sreda, 10. 1. 2018, 10.19

6 let, 1 mesec

olimpijski športi

Biatlon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
olimpijski športi predstavitev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za biatlonce je v Pjongčangu na voljo enajst kompletov odličij, po pet v moški in ženski konkurenci, en za mešane štafete.

Olimpijske discipline: šprint na 10 kilometrov, posamična tekma na 20 kilometrov, zasledovanje na 12,5 kilometra, skupinski štart na 15 kilometrov, štafeta 4 x 7,5 kilometra za moške ter šprint na 7,5 kilometra, posamična tekma na 15 kilometrov, zasledovanje na 10 kilometrov, skupinski štart na 12,5 kilometra in štafeta 4 x 6 kilometrov za ženske. Mešane štafete (dva moška in dve ženski) kombinirajo štafetne razdalje, se pravi 2 x 6 kilometrov  + 2 x 7,5 kilometra.

Slovenija ima eno biatlonsko olimpijsko medaljo, leta 2014 v Sočiju je bron na zasledovanju osvojila Teja Gregorin. Biatlonec je tudi najuspešnejši zimski olimpijec vseh časov, to je slavni Ole Einar Björndalen, ki ima 13 medalj, od teh osem zlatih, štiri srebrne in eno bronasto.

Biatlon na OI

Biatlon je kombinacija smučarskega teka in streljanja, olimpijski šport pa je od leta 1960, ko so bile igre v Squaw Valleyu.

Takrat so tekmovali le moški, zmago v preizkušnji na 20 kilometrov pa je slavil Šved Klas Lestander. Na igrah leta 1968 v Grenoblu so 20-kilometrski preizkušnji dodali še štafeto (4x7,5 km), zmago pa je slavila Sovjetska Zveza pred Norveško in Švedsko. V Lake Placidu leta 1980 so se biatlonci za medalje borili tudi v preizkušnji na 10 kilometrov, na igrah v Albertvillu leta 1992 pa so se v štafeti 3 x 7,5 kilometra in individualni preizkušnji na 15 kilometrov za medalje prvič borila tudi dekleta. V štafeti je zmagala Francija (Niogret, Claudel in Briand Bouthiaux), prvo posamično olimpijsko preizkušnjo pa je dobila Nemka Antje Harvey.

Zgodovina biatlona:

Prvo tekmovanje v smučarskem teku s streljanjem naj bi bilo organizirano leta 1767 na Norveškem, prvo moderno biatlonsko tekmo pa je leta 1912 organizirala norveška vojska. Prvo svetovno biatlonsko prvenstvo je bilo leta 1958 v Saalfeldnu v Avstriji, prvo z žensko udeležbo pa šele leta 1984. Biatlon se je kot demonstracijski šport pod imenom "military patrol" predstavil na olimpijskih igrah v letih 1924, 1928, 1936 in 1948, a se je z njim ukvarjalo premalo športnikov iz premalo držav, da bi bil sprejet v olimpijsko družino, za nameček pa se tem nekaj državam nikakor ni uspelo dogovoriti glede pravil tekmovanja.

Leta 1948 je bila ustanovljena Mednarodna zveza za pentatlon in biatlon (UIPMB), leta 1993 je pod okriljem UIPMB nastala Mednarodna zveza za biatlon (IBU), ki se je leta 1998 dokončno osamosvojila.

Premer tarče pri streljanju leže je 4,5 centimetra, pri streljanju stoje 11,5 centimetra, od tekmovalcev pa so oddaljene 50 metrov. Uporablja se lahko le malokalibrske puške (.22), tekmovanje pa se ne sme odvijati pri temperaturi, nižji od -20 stopinj Celzija.

Individualno: Moški tečejo na 20 kilometrski, ženske pa na 15-kilometrski progi. Strelja se štirikrat, dvakrat stoje in dvakrat leže. Za vsak zgrešen strel tekmovalec ali tekmovalka dobi minuto pribitka.

Šprint: Moški pretečejo 10 kilometrov, ženske pa 7,5 kilometra, streljanji sta dve (leže, stoje), za vsak zgrešen strel pa morajo v kazenski krog. Za vsak zgrešen strel odtečejo dodatnih 150 metrov. Prvih 60 tekmovalcev se neposredno uvrsti v zasledovalno tekmo.

Zasledovanje: Moški tečejo na 12,5 kilometra, ženske pa na 10 kilometrov. Tekmovalke in tekmovalci štartajo po časovnih intervalih, glede na njihove zaostanke v šprinterski tekmi. Streljanja so štiri, za zgrešene strele pa morajo v kazenski krog (150 m).

Skupinski štart: Po 30 najboljših tekmovalcev in tekmovalk (določi se jih na podlagi prejšnjih tekem) se na progo poda istočasno, ženske tekmujejo na 12,5 kilometra, moški na 15. Streljanja so štiri, zgrešen strel pomeni kazenski krog.

Štafeta: Moški tečejo 4 x 7,5 kilometra, ženske pa 4 x 6 kilometrov. Vsak tekmovalec strelja dvakrat (leže, stoje). Tekma se začne s skupinskim štartom, na strelišču pa imajo tekmovalci možnost poprav. Poleg petih nabojev v standardnem magazinu imajo na voljo še tri naboje za poprave, ki pa jih morajo vstavljati enega za drugim po vsakem strelu. Če jim s temi ne uspe zadeti vseh tarč, sledi tek v kazenskem krogu. 

Mešana štafeta: Dva moška in dve ženski kombinirajo štafetne distance, se pravi 2 x 6 kilometrov + 2 x 7,5 kilometra.

Oglejte si tudi prizorišče tekem v biatlonu (Pokljuko) v 360-stopinjskem načinu.

Platforma Viar360 Celozaslonski način
Ne spreglejte