Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2022,
14.30

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

olimpijski ogenj Cortina d'Ampezzo Milano olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Nedelja, 20. 2. 2022, 14.30

2 leti, 1 mesec

Peking 2022

V Pekingu ugasnil olimpijski ogenj in zavihrala italijanska zastava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Peking 2022, zaključna slovensnost ZOI | Igre v Pekingu so končane. | Foto Guliverimage

Igre v Pekingu so končane.

Foto: Guliverimage

S spustom velike snežinke nad stadion Ptičje gnezdo v Pekingu se je začela zaključna slovesnost 24. zimskih olimpijskih iger, preostanek olimpijcev v kitajski prestolnici se je še zadnjič sprehodil po stadionu, slovensko zastavo pa je nosila smučarska tekačica Anita Klemenčič. Olimpijski ogenj v Pekingu je ugasnil, s kratkim programom pa se je predstavila tudi naslednja gostiteljica zimskih olimpijskih iger, Italija.

Vse o zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Na sklepni slovesnosti je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach razglasil, da so zimske olimpijske igre v Pekingu končane. V 17 tekmovalnih dneh se je približno 3000 športnikov iz 91 držav borilo za medalje v rekordnih 109 disciplinah 15 zimskih športov. Slovencev je bilo med udeleženci 42, domov pa so prinesli sedem olimpijskih medalj - po dve zlati in bronasti ter tri srebrne.

Fotogalerija z zaključne slovesnosti:

Fotogalerija
1 / 26

"Hvala, Kitajska," je uvodoma povedal Bach. "V zadnjih 16 dneh smo občudovali vaše predstave, niste le spoštovali drug drugega, pač pa se drug drugega podpirali. Premagali ste delitve in pokazali, da smo v olimpijski skupnosti vsi enaki. Vsi smo enaki, ne glede na to, kako izgledamo, od kod prihajamo in v kaj verjamemo," je povedal športnikov, svetu in predvsem politikom, pa sporočil: "Dajte priložnost miru. Naj bodo športniki vaš navdih."

Bach je dejal, da so bile igre v Pekingu izjemne, prizorišča veličastna, organizacija pa odlična. "Z resnično izjemnimi zimskimi olimpijskimi igrami Peking 2022 pozdravljamo Kitajsko kot državo zimskih športov," je dejal. Spomnil je na koronavirus in Kitajce pohvalil, da so igre izvedli "na tako odličen in varen način". Za vse udeležence so veljala stroga pravila, od kitajskih prebivalcev so bili povsem ločeni znotraj olimpijskega mehurčka in čeprav je nekaj športnikov zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus zamudilo nastope ali treninge, večjih težav zaradi covida-19 ni bilo. Med 1,7 milijona opravljenih testov v času iger je bilo pozitivnih 437. Bach je pozval k pravični porazdelitvi cepiva proti covidu-19.

"Zdaj razglašam 24. zimske olimpijske igre zaprte, vidimo se čez štiri leta v Milanu in Cortini d'Ampezzo," je sklenil predsednik MOK:

Olimpijsko zastavo sta prevzela župana Milana in Cortine, Giuseppe Sala in Gianpietro Ghedina. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Olimpijsko zastavo sta prevzela župana Milana in Cortine, Giuseppe Sala in Gianpietro Ghedina. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kitajski prireditelji so po še enem spektaklu na stadionu Pričje gnezdo spustili olimpijsko zastavo, nato pa je olimpijski ogenj, ki sta ga 4. februarja prižgala smučarska tekačica Diniger Jilamujiang in nordijski kombinatorec Žao Jiaven, ugasnil.

Peking je olimpijsko zastavo predal Milanu in Cortini d'Ampezzo, kjer bodo leta 2026 potekale naslednje zimske olimpijske igre. Zimske olimpijske igre čez štiri leta v Italiji bodo prve, ki jih bosta organizirali dve mesti. Milano je prestolnica Lombardije, Cortina pa leži sredi Dolomitov, med njima je približno 400 kilometrov razdalje.

Ne spreglejte