SiolNET. Sportal ZOI Peking
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Brittany Bowe odstopila olimpijski nastop dolgoletni prijateljici erin jackson

Ko se razblinijo olimpijske sanje in vskoči prijateljica

1,00

termometer

Erin Jackson Brittany Bowe
Erin Jackson je ameriško odkritje sezone v hitrostnem drsanju. Novembra je kot prva temnopolta drsalka zmagala na 500-metrski razdalji v svetovnem pokalu. V tem vodi, a je kljub temu skoraj ostala brez olimpijskega nastopa. Foto: Reuters

Američanka Erin Jackson je vodilna hitrostna drsalka na 500 metrov v letošnjem svetovnem pokalu, a kljub vodstvu ni imela zagotovljene olimpijske vozovnice. Te so delili na ameriških kvalifikacijah, v katerih ji je med ključno vožnjo spodrsnilo, izgubila je veliko časa in vse je kazalo, da je ostala brez OI. A ne za dolgo. Prijateljica Brittany Bowe ji je odstopila svoje mesto.

Žan Košir Sportal 53 kandidatov za Peking. Koliko jih bo nastopilo na OI?

Iz Združenih držav Amerike prihaja zgodba o velikem prijateljstvu, ki presega športne in rezultatske dosežke. Američani imajo v tej sezoni hitrostnega drsanja na kratkih stezah vodilno tekmovalko svetovnega pokala. Odkritje leta Erin Jackson je novembra postala prva temnopolta hitrostna drsalka z zmago v svetovnem pokalu. Na osmih tekmah je zmagala štirikrat in je pred zadnjo marčevsko tekmo na dobri poti, da postane skupna zmagovalka.

Čeprav je Jacksonova na kratkih progah daleč najboljša Američanka, Kimi Goetz je 12., Brittany Bowe 23., Sarah Warren 34. ..., pa olimpijskega nastopa ni imela zagotovljenega na podlagi svetovnega pokala. Američanke, v Pekingu imajo zagotovljeni dve mesti za nastop na 500 metrov, so se za vstopnice merile v nacionalnih kvalifikacijah.

Peking 2022 Sportal Spored zimskih olimpijskih iger v Pekingu

Američanke imajo na voljo dve olimpijski vstopnici za vsako razdaljo, o tem, katera jo bo dobila, so odločale domače izbirne tekme. Na kratkih progah se je Jacksonova spotaknila in končala kot tretja, zmagala je Brittany Bowe, druga je bila Kimi Goetz. Američanke imajo na voljo dve olimpijski vstopnici za vsako razdaljo, o tem, katera jo bo dobila, so odločale domače izbirne tekme. Na kratkih progah se je Jacksonova spotaknila in končala kot tretja, zmagala je Brittany Bowe, druga je bila Kimi Goetz. Foto: Guliverimage

Na najpomembnejši tekmi ji je spodletelo

Jacksonova se je med najpomembnejšo tekmo za OI spotaknila in izgubila preveč časa, da bi lahko ujela zmagovalko Brittany Bowe in na koncu drugo Goetzevo, ki ju je v svetovnem pokalu na tej razdalji sicer redno premagovala. Ciljno črto je prečkala kot tretja in zdelo se je, da bo ostala brez olimpijskega nastopa. "Bilo je res stresno, možgani so po padcu begali iz ene smeri v drugo," je po ponesrečenem nastopu za NBC Sports dejala Jacksonowa.

Lila Lapanja Sportal Ameriška smučarka s covidom obtičala pri babici v Sloveniji #video

Nihče si ne zasluži bolj kot ona

Dober dan po razočaranju je prejela klic zmagovalke Brittany Bowe, ta se je odpovedala nastopu na najkrajši razdalji in dobri prijateljici prepustila svoje mesto.

Dan po razočaranju Jacksonove, ki je mislila, da je ostala brez poti v Peking, ji je zmagovalka Brittany Bowe odstopila svoje mesto na 500-metrski razdalji. Brittany Bowe bo po odpovedi na OI nastopila na 1.000 in 1.500 metrov. Dan po razočaranju Jacksonove, ki je mislila, da je ostala brez poti v Peking, ji je zmagovalka Brittany Bowe odstopila svoje mesto na 500-metrski razdalji. Brittany Bowe bo po odpovedi na OI nastopila na 1.000 in 1.500 metrov. Foto: Reuters

"Nihče si priložnosti, da ekipi ZDA prinese kolajno na 500 metrov, ne zasluži bolj kot ona. Takoj po nesrečnem spodrsljaju sem si rekla, da ji, če lahko odločam sama, predajam svoje mesto. Zjutraj sem jo poklicala in ji povedala. V mojem srcu ni bilo nikoli dvoma. To so olimpijske igre, gre za ekipo ZDA, za to, da vsi najboljši dobijo priložnost," je za NBC povedala 33-letna hitrostna drsalka, ki je v Pjongčangu osvojila olimpijski bron v ekipnem zasledovanju.

Čeprav se je odpovedala nastopu na 500 metrov, bo imela v Pekingu več priložnosti za napad na odličje – tekmovala bo tako na 1.000 kot na 1.500 metrov.

"Nihče si priložnosti, da ekipi ZDA prinese kolajno na 500 metrov, ne zasluži bolj kot ona." Obe hitrostni drsalki prihajata iz mesta Ocala na Floridi in sta prijateljici že dlje časa. "Nihče si priložnosti, da ekipi ZDA prinese kolajno na 500 metrov, ne zasluži bolj kot ona." Obe hitrostni drsalki prihajata iz mesta Ocala na Floridi in sta prijateljici že dlje časa. Foto: Reuters

Jakov Fak Sportal "Jakov se že celo zimo spopada z virusi, upam, da se bo kmalu spet našel"

Izjemna mentorica, neverjetna oseba ...

"Težko je ubesediti vso hvaležnost. Vedno je bila ob meni in mi pomagala, že takrat, ko sem bila le še en otrok iz Ocale (obe prihajata iz floridskega mesta Ocala, op. p.). Vedno je bila izjemna mentorica, neverjetna oseba, s katero se lahko pogovorim, ko potrebujem prijatelja, nasvet ali kaj drugega. Imava odličen odnos, za kar sem hvaležna," pa se je štiri leta starejši prijateljici zahvalila Jacksonova, ki bo tako nastopila še na drugih olimpijskih igrah.

"Vedno je bila ob meni in mi pomagala, že takrat, ko sem bila le še en otrok iz Ocale (obe prihajata iz floridskega mesta Ocala, op. p.). Vedno je bila izjemna mentorica, neverjetna oseba, s katero se lahko pogovorim, ko potrebujem prijatelja, nasvet ...," je ob lepi gesti povedala 29-letna Jacksonova. "Vedno je bila ob meni in mi pomagala, že takrat, ko sem bila le še en otrok iz Ocale (obe prihajata iz floridskega mesta Ocala, op. p.). Vedno je bila izjemna mentorica, neverjetna oseba, s katero se lahko pogovorim, ko potrebujem prijatelja, nasvet ...," je ob lepi gesti povedala 29-letna Jacksonova. Foto: Guliverimage

Na premierno tekmovanje petih krogov v Pjongčangu se je uvrstila po zgolj štirih mesecih resnega ukvarjanja s hitrostnim drsanjem. V Južni Koreji je med 31 udeleženkami zasedla 24. mesto.

Peking 2022, olimpijske igre Sportal OI: V primeru nesreče olimpijskega udeleženca domačinom odsvetujejo pomoč Jakov Fak Sportal Kaj se dogaja z Jakovom Fakom? "Nihče ne ve, niti on sam ne." Peking 2022, olimpijske igre Sportal Kitajci v skrbeh, oblasti napovedale množično testiranje vseh prebivalcev Aleksander Lukašenko Sportal Lukašenkov režim preprečil OI smučarskim tekačicam Peking 2022 Sportal Mok prepričan, da omikron ne bo vplival na ZOI v Pekingu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin