Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
23. 2. 2012,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matjaž Zupan Vikersund

Četrtek, 23. 2. 2012, 12.20

8 let

Zupan: Goran jim je vnesel svežino in vesel sem tega

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po koncu dela v slovenski skakalni reprezentanci je Matjaža Zupana ponesla pot v Francijo, kjer skoki nimajo takšne veljave kot ostali zimski športi. Izjemno je vesel slovenskega napredka.

Skoki v Franciji niso popularni, kar se vidi že v mlajših selekcijah, saj tekmovalcev ni na pretek. Tako so v A reprezentanci le štirje skakalci, enako število pa je tudi v B ekipi, kateri poveljuje nekdanji skakalec Nicolas Dessum. "To je vse, kar Francija v tem trenutku premore nad osemnajst let. Po tej plati je konkurenca zelo slaba, zato tekmovalci niso navajeni nekaterih stvari, ki smo jih vajeni v močnih državah, v katerih si morajo fantje izboriti nastop v svetovnem, celinskem pokalu … Niso vajeni borbe in tekmovanja na nižjih ravneh," pravi o stanju v Franciji Zupan in na vprašanje, zakaj ni več nekdanjih skakalcev vključenih v razvoj, odgovoril: "Ti tekmovalci dobijo zelo dobro delo kot inštruktorji alpskega smučanja. Smučanje je zelo popularno in večina se jih odloči za to smer, ker je vse skupaj manj stresno. Očitno je tudi zaslužek dovolj dober, da so odšli. Se pa pogreša bivše skakalce, da bi se dvignila raven dela tudi po klubih. Ti so zelo osiromašeni in se bolj dela v njih zaradi veselja."

Odločitev, zakaj se je odločil za Francijo, je bila povezana z nadaljevanjem dela v trenerskih vodah, saj ni želel mirovati. Zupan pravi, da mu ni žal odločitve: "Bo pa treba narediti malce večji ovinek, kot sem ga na začetku predvidel." Najboljši Francoz v tem trenutku v svetovnem pokalu je Vincent Descombes, ki je zbral 16 točk, do teh pa sta se dokopala še Nicolas Mayer in Emmanuel Chedal: "Z Mayerjem smo imeli cilj priti petkrat do točk v svetovnem pokalu, a je padel pred novoletno turnejo in bil odsoten tri tedne. Descombes je letošnjo sezono nadgradil glede na lansko, v kateri ni osvojil nobene točke za svetovni pokal. Chedal je bil že lani v padanju. Zelo je bil negativen do novih pravil BMI (telesni indeks). Je zelo lahek tekmovalec in v preteklosti je veliko izkoriščal to v zraku. Zdaj je malce prikrajšan, vendar ne toliko, kolikor on misli. Zelo je negativno sprejel nova pravila. Včasih temu primerno razmišlja."

"Očitno je bila potrebna svežina in drugačen pristop"

Zupan pa je zelo vesel slovenskega preskoka v tej sezoni. A ostaja pošten do sebe, da tako številčnega preskoka v tej sezoni svetovnega pokala ne bi naredili z njegovo ekipo in so bile zato potrebne spremembe: "Zelo sem vesel tega kvalitativnega preskoka, ki so ga naredili v tej sezoni. Vesel sem, da smo zapustili z mojo ožjo ekipo reprezentanco v vzponu. Tekmovalci so se razbremenili skozi rezultat na svetovnem prvenstvu in nato dobro skakali še v Planici na koncu. Takšnega kvalitativnega preskoka ne bi mogli letos narediti, če bi nadaljevali. Očitno je bila potrebna svežina in drugačen pristop. Goran jim je to odlično uspel dati in sem vesel zanj, da je naredil piko na i. Želim jim, da nadaljujejo v tej smeri," pravi Zupan, ki je z Goranom že sodeloval v času, ko je Slovenija osvojila bronasto medaljo na OI v Salt Lake Cityju, bila pa sta tudi del Oberstdorfa, kjer je Rok Benkovič postal svetovni prvak, ekipa pa bronasta: "Z Goranom sva bila šest let skupaj. Bila sva si malce različna. Verjetno naju je to dopolnjevalo konec koncev v določenih pogledih. V nekaterih pa sva imela enotno zgodbo. Jaz sem mogoče trener, ki želim bolj v podrobnost pri odpravljanju pomanjkljivosti, Goran pa mogoče tukaj naredi bolj splošno in je to verjetno manj obremenjujoče za tekmovalce. A ima vsak trener svoj način dela, katerega zna opravljati in pri katerem se počuti domačega."

V zaključku pogovora za Sportal pa se je Zupan dotaknil še nekoliko svetovnega prvenstva v Vikersundu in favoritih, ki bi lahko blesteli na največji letalnici na svetu: "Mislim, da je Robi eden ožjih favoritov, vendar ga ne bi dajal pod pritisk. Žal mi je Petra, ki je delal od Willingena naprej takšne skoke, da so se lahko marsikateri trenerji učili od njega – te tehnike in moči, ki ju je združil. Škoda, ker bi bil eden ožjih kandidatov za vrhunske uvrstitve, čeprav ga nekateri še pred kratkim niso imeli za letalca. Je pa to v tej sezoni dokazal. Simon Ammann se lepo dviga v zadnjih tednih. Je zelo močan, ko se dviguje. Mislim, da zna presenetiti. Ne vem, če bi Avstrijce postavil med favorite. Sicer so se znali na velikih tekmovanjih postaviti na pravo mesto, a jim je v tej sezoni že večkrat spodletelo. Mogoče jim ne gre več tako, kot smo bili vajeni na začetku sezone. Norvežani imajo široko bazo tekmovalcev, ki lahko poseže po vrhu – Bardal je eden od ožjih favoritov. Mislim pa, da lahko tudi kdo od mlajših preseneti – odvisno od tega, ali bodo vzeli domače prvenstvo kot spodbudo ali pritisk."

Ne spreglejte