Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
27. 2. 2021,
22.27

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Natisni članek

medalja Oberstdorf 2021 nordijsko svetovno prvenstvo bronasta medalja Anže Lanišek Anže Lanišek

Sobota, 27. 2. 2021, 22.27

3 leta, 1 mesec

Anže Lanišek po osvojeni bronasti medalji na SP v Oberstdorfu

Življenjske lekcije, neuspehi porinili slovenskega junaka naprej

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Anže Lanišek | Anže Lanišek se veseli bronastega odličja na posamični tekmi. | Foto Sportida

Anže Lanišek se veseli bronastega odličja na posamični tekmi.

Foto: Sportida

Slovenija po smučarski tekačici Anamariji Lampič, skakalkah Emi Klinec, Niki Križnar, Špeli Rogelj in Urši Bogataj na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu slavi še bronastega Anžeta Laniška. Do medalje je skočil v istem kraju kot leta 2005 njegov klubski predhodnik Rok Benkovič, zaradi katerega je ob takratnem osvojenem zlatem odličju sploh začel skakati. Najtežji del preizkušnje je bil pred prvo serijo. Ko je prebil led, je bilo lažje. Zdaj se bo izklopil in pripravil na nedeljsko tekmo mešanih ekip, na kateri se od slovenske ekipe pričakuje novo medaljo.

Bronasta medalja Anžeta Laniška ima dvojno težo. Že samo odličje je velik uspeh, zelo pomembno pa je, da je član SSK Mengeš naredil nov korak v svoji karieri. Ni se ustrašil izziva, temveč je ostal zbran, ko je bilo to najbolj pomembno. Izkušnja, ki je velik kapital za prihodnost.

Še dobro, da je klubski kolega Rok Benkovič leta 2005 prav v Oberstdorfu skočil do zlatega odličja. Takrat se je pri Lanišku jeziček na tehtnici nagnil na stran skokov in se je resneje začel ukvarjati s tem športom. Izpostavil je, da je Oberstdorf mengeški kraj, saj očitno klima v tem delu Nemčije dobro vpliva na skakalce iz tega kluba, kakor tudi na vse Slovence – tisto leto je bila bronasta še ekipa: "Videti je, da je tukaj nekaj v zraku. Upam, da nadaljujemo dobro prvenstvo. Vemo, kako je bilo leta 2005. Dve medalji. Zdaj so že štiri (ob treh skakalnih še tekaška Anamarije Lampič, op. a.). Morda bo, ko bo naslednjič Oberstdorf, že osem medalj."

Slovenske medalje na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu

Smučarski skoki

Zlata medalja
Ema Klinec, posamična tekma na srednji skakalnici

Srebrna medalja
Ženska reprezentanca na ekipni tekmi

Bronasta medalja
Anže Lanišek, posamična tekma na srednji skakalnici

Smučarski teki

Bronasta medalja
Anamarija Lampič, klasični šprint

"Solze sreče, mami solzna"

A to številko bi lahko slovenski športniki iz nordijske družine dosegli že letos, saj je še kar nekaj preizkušenj, na katerih bi se lahko zavihteli na zmagovalni oder.

O tem, ali je dojel, kaj mu je uspelo, je na večerni novinarski konferenci dejal: "V bistvu še nisem in sploh še nisem začel zbirati vtisov. Jutri nas čaka še ena tekma. Zdaj je čas za počitek, ne za slavje. Veliko nas še čaka, da bi rekel, da je to to."

Ostal je zbran, ko je bilo najbolj potrebno. | Foto: Sportida Ostal je zbran, ko je bilo najbolj potrebno. Foto: Sportida

Čestitke so deževale od povsod, najbolj pa se je razveselil tistih od svojih najbližjih: "Slišali smo se z našimi. Solze sreče, mami solzna."

Po velikem uspehu je naredil odlično potezo, da je izklopil telefon, saj je zagotovo prejel ogromno čestitk in klicev. Zaveda se, da zdaj ni čas za branje, ampak za počitek: "Do jutri do konca tekme (ekipna tekma se bo v nedeljo začela ob 17. uri, op. a.) nisem dosegljiv na telefon. Izklopil sem ga."

Življenjske lekcije, vsi neuspehi tisti, ki so ga porinili naprej

Njegova pot do medalje je bila trnova. Velikokrat je bil osmoljenec, se znašel na nepravi strani. Vse skupaj se mu je začelo sestavljati v pozitivno smer v zadnjih dveh sezonah. Led je prebil in z mirnostjo nadaljuje svojo skakalno pot. "Veliko stvari se je dogajalo. Nikoli nisem vedel, zakaj ne pridem do uspehov. Zakaj ne pridem do stopničk. Vedno sem bil tisti četrti. Mislim, da so moje življenjske lekcije, vsi neuspehi, tisti, ki so me porinili naprej."

Prišel je njegov čas. | Foto: Sportida Prišel je njegov čas. Foto: Sportida

Zavedal se je, da je na srednji skakalnici v ožjem krogu favoritov za odličje, zato je bilo nekoliko več napetosti pred prvim skokom. "Ko sem prebil led, je bilo lažje. Sicer sem že pri prvem skoku vedel, kaj moram delati. Kje so stvari, ki mi bodo prinesle rezultat. Zato sem tudi drugi trening izpustil. Vedel sem, da je to pot do uspeha," je poudaril 24-letni Lanišek in glede počutja dodal: "Že prejšnji teden sem se počutil dobro oziroma se tako počutim že nekaj časa. Pogoj je, da ostanem zbran, miren in osredotočen."

Zdaj je več sproščenosti

Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala zlati Piotr Zyla in srebrni Karl Geiger. Zyla je na poseben način proslavil zmago. O tem, kakšen je Poljak v njegovih očeh, je Lanišek povedal: "Kar malce presenetil me je. Po drugi strani nas je vsaj 15–20, ki smo sposobni skočiti do medalje. Na treningu ni kazal briljantne forme. Danes se mu je poklopilo. Vsa čast. Sicer pa je zelo vesel, razigran, razposajen."

Piotr Zyla je presenetil prav vse in osvojil zlato medaljo. | Foto: Sportida Piotr Zyla je presenetil prav vse in osvojil zlato medaljo. Foto: Sportida

Bronasta medalja je Lanišku prinesla dodatno mirnost, kar bo lahko vnovčil že na nedeljski tekmi mešanih ekip, na kateri bo skupaj z Emo Klinec, Niko Križnar in Borom Pavlovčičem naskakoval novo odličje: "Zagotovo je zdaj večja sproščenost. Motivacijo vedno iščeš pri sebi. Vsaj jaz jo. Da ne slonim le na rezultatih. Da me le to ponese. Da zaupam vase. To je tisto, kar pripelje na koncu do uspeha."

Ne spreglejte