Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
3. 9. 2015,
10.20

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Klemen Bergant Klemen Kosi Matic Skube Žan Kranjec Žan Kranjec

Četrtek, 3. 9. 2015, 10.20

4 leta, 10 mesecev

Zdaj tekmujejo za čokoladni namaz, kmalu že za točke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
(Vele)slalomsko usmerjeni slovenski alpski smučarji so lahko po zagotovilih glavnega trenerja Klemna Berganta več kot zadovoljni s pogoji za trening v Evropi.

"Roko na srce, dozdajšnji treningi so nam uspeli bolje od pričakovanj," po koncu drugega zajetnega sklopa treningov na švicarskem ledeniku Saas Fee ugotavlja glavni trener slovenske moške smučarske reprezentance in predvsem vodja ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant. Ker se s svojimi tehnično nagnjenimi varovanci, združenimi z ekipo evropskega pokala pod vodstvom Mihe Verdnika, letos zaradi zategnjenega proračunskega pasu ne bo odpravil na priprave na južno poloblo, je uspešnost njegovega poletno-jesenskega programa še toliko bolj odvisna od snežnih razmer v Evropi. Najbolj ugodne je slovenska smučarska druščina našla na Saas Feeju.

V gondoli tudi že ob 5.15

Med aprilom in septembrom so najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, osrednji slalomski adut Matic Skube in pa mlajši reprezentanti, katerih kratkoročni domet še ne dosega točkovnega praga svetovnega pokala, vknjižili kar 30 smučarskih dni. S takšno snežno bilanco so se slovenski smučarji, ki so lani trenirali zgolj v Evropi, lahko "pohvalili" šele mesec in pol pozneje.

"Fantje so dobro izkoristili odlične pogoje ter zdržali vse napore. Predvsem zadnji sklop z nizom 12 dni na terenu je bil količinsko najbolj obsežen. Večinoma smo vadili v dveh delovnih skupinah in se prilagajali disciplinski usmerjenosti posameznikov. Izkoriščali smo tudi možnost zgodnjega odhoda na teren, tako da smo bili v gondoli z žičničarji včasih že ob 5.15. Posebna obogatitev pa so bili tudi veleslalomski debelo minuto dolgi treningi na progi z višinsko razliko 330 metrov in 45 zavoji, kar je na ledeniku prava redkost," pojasnjuje Bergant.

Prvi zmagovalec – Matic Skube

"Ker smo zelo odvisni od vremena in snega na ledenikih, moramo biti s tem poletjem zelo zadovoljni. Upam, da bo takšna tudi jesen," pa razmišlja najboljši slovenski slalomist Skube, ki je ob koncu tedna dobil zanimivo reprezentančno tekmo. Na trenerjevo pobudo so se namreč Slovenci pomerili na "Nutella Cupu", interni slalomski tekmi, ki zmagovalcu prinaša 3 kilograme tega čokoladnega namaza. "Nagrada za športnike res ni najbolj zdrava, zato pa je toliko koristnejše tovrstno razbijanje monotonosti treningov in vzpostavljanje tekmovalnega vzdušja," je ob tem pripomnil trener Bergant.

Skube bo sicer tudi v novi zimi osrednji slovenski slalomski adut. "Priprave se razvijajo v pravo smer. Tudi oprema deluje tako, kot mora. Toda zdaj sem poznal le ledeniško podlago. Povsem miren bom šele, če nam bo uspelo zagotoviti dodaten skandinavski trening tik pred novembrskim slalomom v Leviju," pravi Skube, ki po trenerjevih besedah vliva upanje na rezultatski napredek. Podobno razmišlja o veleslalomistu Kranjcu, sicer edinemu zanesljivemu udeležencu uvodne tekme nove sezone v Söldnu (25. 10.).

Kmalu znova na sneg

Odločitev o drugem veleslalomistu na ledeniški uverturi na Tirolskem bo padla šele v oktobru, med kandidati pa je tudi hitrostno in kombinacijsko usmerjeni Klemen Kosi, ki se bo s preostalimi sotekmovalci iz ekipe za hitri disciplini pod vodstvom trenerja Petra Pena v La Parvi v Čilu pripravljal vse do 19. septembra.

Na sneg pa se bodo kmalu vrnili tudi "Evropejci", saj imajo nov ledeniški trening v svojih koledarjih vpisan med 7. in 16. septembrom, medtem ko pa bo druga polovica devetega tega meseca namenjena dodatnemu sklopu kondicijske vadbe. Sledijo zaključne priprave, bržčas v Avstriji, če bo koroške in tirolske ledenike pobelil sneg.

Ne spreglejte