Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
20. 6. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Rossignol Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec

Torek, 20. 6. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Žan Kranjec v Dragićevi družbi pogleduje proti olimpijski zimi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Medtem ko se večina slovenske moške smučarske reprezentance te dni na novo sezono pripravlja na Goriškem, pa veleslalomski adut Žan Kranjec telo krepi v Ljubljani in ob dvigovanju živega srebra odšteva dneve do vrnitve na sneg. Tam ga čaka tudi nov serviser.

"Za na plažo si pripravljen. No, za na sneg pa boš moral še malce garati," je najboljšemu slovenskemu veleslalomistu Žanu Kranjcu med dvigovanjem uteži v šali pripomnil nekdanji nogometni reprezentant Milenko Ačimović, eden od številnih znanih obrazov v ljubljanskem fitnesu, ki ga vodi priznani športni diagnostik in strokovnjak za kondicijsko pripravo Mitja Bračič.

"Predstavniki različnih športov dajejo treningom barvitost. Vseeno ima vsak dokaj specifičen program," pojasnjuje Kranjec, ki je nekaj treningov opravil tudi v družbi kapetana slovenske košarkarske reprezentance in zvezdnika severnoameriškega moštva Miami Heat Gorana Dragića. Ta zdaj že vadi po posebnem programu svojega kluba, ki je v izvidnico poslal tudi kondicijskega trenerja.

Sezona 2016/17 je bila za Žana Kranjca najboljša v karieri. | Foto: Sportida Sezona 2016/17 je bila za Žana Kranjca najboljša v karieri. Foto: Sportida Prihodnji teden znova na sneg

"Z Mitjo Bračičem sem prvič sodeloval, ko je bil še reprezentančni trener. Nato sem pogrešal trenersko kontinuiteto, zato sem se odločil, da se oklenem njegovega programa. S trenutno ravnjo pripravljenosti sem zadovoljen. Tudi testiranja so to potrdila. Verjamem, da sem boljše pripravljen kot pred enim letom," pojasnjuje 24-letni reprezentant iz Bukovice pri Vodicah.

Že prihodnji teden se bo, resda zgolj za nekaj dni, vrnil tudi na sneg, natančneje na italijanski ledenik Stelvio. Vseeno ga nato čaka še en mesec kondicijske vadbe pred pravo vrnitvijo na smuči, sprva s treningi na Saas Feeju. Osrednji del priprav bo Žan v družbi Štefana Hadalina, Žana Grošlja in Jakoba Špika opravil v Ushuaii v Argentini, zadnje priprave na novo sezono pa načrtuje na avstrijskih ledenikih.

Novinec v ekipi

Snežni treningi letos ne bodo pomembni zgolj zaradi testiranja opreme, priklica tekmovalnih občutkov in piljenja forme, temveč tudi zaradi dokončnega osvajanja novih veleslalomskih smuči, ki bodo po novih pravilih nekoliko krajše in s spremenjenim radijem. Kranjec verjame, da večjih težav s prehodom ne bo imel, obenem pa dvomi, da bi lahko sprememba dodobra premešala karte v svetovnem pokalu.

Več si obeta od najnovejše okrepitve v ekipi. Potem ko je tudi Hadalin izbral Rossignolove smuči, je namreč francoski proizvajalec športne opreme najboljšima Slovencema v tehničnih disciplinah namenil posebnega serviserja. To bo Italijan Barnaba Greppi, sicer nekdanji serviser Lare Gut in pred tem Deborah Compagnoni.

Kranjec v smučarskih krogih slovi kot tekmovalec, ki je do serviserjev zelo zahteven. Sam se s tem ne strinja povsem. "Če so smuči pripravljene tako, kot morajo biti, nisem prav nič zahteven. Res pa je, da me zmoti, ko oprema ni na želeni ravni. Zakaj? Vsi se trudimo po najboljših močeh, zato želim imeti urejeno tudi to področje," odgovarja najboljši slovenski veleslalomist zadnjih let.

Barnaba Greppi: od Lare Gut do Kranjca in Hadalina. | Foto: Sportida Barnaba Greppi: od Lare Gut do Kranjca in Hadalina. Foto: Sportida

Razmišlja tudi o olimpijski kolajni

Z zadnjo sezono, v kateri je bil na tekmah svetovnega pokala dvakrat četrti, skupno pa na koncu štirinajsti, je zadovoljen. V nos mu gredo le nihanja in razglašenost v zadnjem delu zime, ko tudi psihično ni bil več dovolj svež. "Zdaj je to že zaprto poglavje. Vzel sem si čas za oddih, zbistril misli in se odločno podal proti novi zimi," pravi Kranjec in dodaja, da je prav stabilnost njegov največji izziv.

"Sezono bi rad odprl tako, kot sem lansko, nato pa želim na vsaki tekmi pokazati maksimum. Želim vzeti, kar mi pripada. Petnajsto mesto je sicer lahko zelo dober rezultat, a če vem, da sem lahko v resnici tretji, ne bom zadovoljen," pravi in priznava, da bo podobno razmišljal tudi pred olimpijskimi igrami.

"Verjamem, da se, če se mi vse izide, lahko vmešam v boj za kolajno. Pot do Pjongčanga je še dolga. Nočem si že danes nalagati prevelikega pritiska, res pa je, da imaš v svetovnem pokalu več popravnih izpitov. Olimpijski popravni izpit imaš lahko šele čez štiri leta," sklene Kranjec, ki namerava svojo tekmovalno ponudbo oplemenititi tudi s slalomom.

Ne spreglejte