Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
28. 8. 2014,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec

Četrtek, 28. 8. 2014, 16.04

8 let

Žan Kranjec ne želi le drobtinic

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kot zadnja iz slovenskega smučarskega paketa priprave na južni polobli začenjata tehnično usmerjena mladeniča Mišel Žerak in Žan Kranjec.

Čeprav je do točk svetovnega pokala v svoji kratki karieri prišel zgolj enkrat (decembra je bil 23. na veleslalomu v Alta Badii), pa je obseg njegovega medijskega pojavljanja vendarle precejšen. V obdobju širokih slovenskih reprezentanc bi bil takšen pojav nesorazmerja popolnoma nerazumljiv ali pravzaprav kar nemogoč, po rezultatsko klavrni pretekli sezoni in ob hudi generacijski vrzeli slovenske reprezentance pa je 21-letni Žan Kranjec tista potencialna rešilna bilka, ki se je oklepajo tako trenerji kot tudi smučarska javnost.

Dejstva, da predvsem v veleslalomu, torej svoji paradni disciplini, pred seboj nima starejših tekmovalcev, ki bi prevzeli rezultatsko breme, se zaveda tudi sam. Ob tem pa poudarja, da želi ostati miren, zato ne pristaja na preskakovanje stopnic. "S svojim razvojem sem zadovoljen. Vem tudi, da me dosežki pretekle sezone silijo k višjim ciljem. Čutim zaupanje trenerjev, po drugi strani pa se me dotaknejo tudi vsa pričakovanja. A s tem se ne želim obremenjevati. Motivacijo iščem pri lastni želji po napredku. Ta je tako močna, da sem v letošnje priprave vložil zelo veliko," razmišlja Kranjec, ki pa se dolgoročno ne vidi v vlogi pobiralca točkovnih drobtinic.

Veleslalomu želi dodati še slalom

Ko govori o konkretnih ciljih, poudarja, da bo pravi korak naprej redno uvrščanje med veleslalomske dobitnike točk. Izhodišče bo imel primerno, saj bo že na prvi tekmi v Söldnu štartal takoj za najboljšo trideseterico. Dobro izhodišče si je priboril predvsem z zmago v veleslalomskem seštevku evropskega pokala. "Verjamem, da lahko sezono končam med najboljšimi 30 v svetovnem pokalu," pravi najboljši slovenski veleslalomist, ki je prav v svoji najmočnejši disciplini prišel tudi do dveh bronastih kolajn na mladinskem svetovnem prvenstvu. A v karieri še zdaleč ne želi biti zgolj veleslalomist.

"Menim, da bi slalom lahko postal moja druga disciplina. Žal sem ga lani postavil na stranski tir. Letos pa bom predvsem na tekmah nižje ravni skušal popraviti svoje izhodišče. Načrtujem tudi nekaj superveleslalomskih treningov, a bolj zaradi občutka hitrosti, ki mi bo pomagal v veleslalomu," pravi mladenič iz Bukovice pri Vodicah, ki je že vstopil v osrednji del priprav na novo sezono. V družbi z Mišelom Žerakom ga čaka zajeten sklop treningov v Ushuaii, od katerega pričakuje veliko.

Ne spreglejte