Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
17.36

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

svetovno prvenstvo Miha Dovžan Klemen Bauer Lea Einfalt Polona Klemenčič Östersund 2019

Četrtek, 7. 3. 2019, 17.36

5 let, 1 mesec

SP Östersund, mešane štafete

Za začetek prvenstva najboljša Norveška, Slovenija ujeta že med nastopom Lee Einfalt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Östersund 2019 mešane štafete | Prvi dan biatlonskega svetovnega prvenstva v Östersundu na Švedskem so se pomertile mešane štafete, zmagala je Norveška pred Nemčijo in Italijo, Slovenija pa je tekmovanje končala že v drugi predaji. | Foto Reuters

Prvi dan biatlonskega svetovnega prvenstva v Östersundu na Švedskem so se pomertile mešane štafete, zmagala je Norveška pred Nemčijo in Italijo, Slovenija pa je tekmovanje končala že v drugi predaji.

Foto: Reuters

Svetovno biatlonsko prvenstvo, ki ga do nedelje 17. marca gosti Östersund na Švedskem, se je začelo s tekmo mešanih štafet. V slovenski ekipi so bili Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer in Miha Dovžan, a fanta sploh nista štartala, saj je bilo tekme zanje konec že med nastopom Lee Einfalt, ki jo je prehitela in tako izločila vodilna Italija.

Zmagala je Norveška (1;17:41,4/0+7) pred Nemčijo (+ 13,1/0+9) in Italijo (+ 1:09,6/0+14).

Slovenski kvartet kakšnih višjih ciljev v konkurenci 26 reprezentanc ni imel, vseeno pa je upal, da bo vsaj tekmoval do konca. Dirka se je za slovensko reprezentanco podrla že na prvem strelskem postanku v prvi predaji, ko se je neizkušeni mladinki Poloni Klemenčič zataknilo in je morala v kazenski krog.

Einfaltova še prišla dvakrat na strelišče

Debitantki na biatlonskem svetovnem prvenstvu, nekdanji tekačici na smučeh Lei Einfalt, je Klemenčičeva predala 24. mesto in 2:45 minute zaostanka za takrat vodilno Italijo, Einfaltova je na svojem prvem strelskem postanku morala trikrat popravljati, na drugem bila še manj natančna (skupaj 4 +12), za krog jo je takrat prehitela vodilna Italijanka Dorothea Wierer in tekme je bilo za Slovenijo konec. Zasedla je končno 25. mesto.

Uresničil se je črn scenarij

Uroš Velepec: Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali. | Foto: Ana Kovač Uroš Velepec: Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali. Foto: Ana Kovač "Zgodilo se je to, česar smo se najbolj bali, da punci ne bosta odnesli 'celih pet'. Pričakovali smo namreč, da bo Polona opravila svoj nastop brez napake, morda s kakšno popravo, in da bo potem Lea imela prostor tudi za morebiten kazenski krog. Na žalost se je zgodilo to, da je šla Polona že na prvem streljanju v kazenski krog in zaostala za vsemi, potem pa je bilo le še vprašanje časa, kdaj nas bodo ujeli. Dejstvo je, da sta punci še mladi, da vadita v okviru mladinske reprezentance, tukaj pa je raven tekmovanja zelo visoka. Vse štafete so tudi nastopile z najmočnejšo postavo, kar se včasih na tekmah svetovnega pokala ne zgodi. Meni je zelo žal, da se je danes to izteklo, kot se je, a upam, da bosta punci to čim prej pozabili, saj imata že jutri nov štart, znova bo treba iti v boj," je današnji nastop mešane štafete ocenil glavni trener reprezentance Uroš Velepec.

Zmagala je norveška štafeta v postavi Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. | Foto: Reuters Zmagala je norveška štafeta v postavi Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Vetle Sjaastad Christiansen. Foto: Reuters

Na polovici tekme zamenjava na vrhu

Najboljša biatlonka te zime Lisa Vitozzi je začela odlično in Italijo popeljala v vodstvo, Wiererjeva pa ga je zapravila na strelišču s po dvema popravama na vsakem postanku. Na polovici tekme sta se pred Italijo uvrstili Nemčija (Vanessa Hinz in Denise Hemann sta imeli skupaj pet poprav) in Norveška (Marte Olsbu Roeiseland in Tiril Eckhoff prav tako s petimi popravami).

Za zadnjo je štafeto prevzel najboljši biatlonec zime Johannes Thingnes Boe in kljub dvema popravama povečeval prednost pred drugouvrščeno Nemčijo (Arnd Peiffer), ki se je morala danes znajti brez obolele zvezdnice Laure Dahlmeier, Lukas Hofer pa je Italijo zadržal na tretjem mestu. Vetle Sjaastad Christiansen je v zadnji predaji ostal pred Nemcem Benediktom Dollom in Italijanom Dominikom Windischem.

SP Östersund, mešane štafete (2 x 6 + 2 x 7,5 km):

 1. Norveška          1;17:41,4 (0+7)

(Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Vetle Sjaastad Christiansen)

 2. Nemčija           + 13,1 (0+9)

(Vanessa Hinz, Denise Herrmann, Arnd Peiffer, Benedikt Doll)

 3. Italija           1:09,6 (0+14)

(Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch)

 4. Rusija            1:32,4 (0+8)

 5. Švedska           1:35,3 (0+10)

 6. Češka             1:51,3 (0+3)

 7. Ukrajina          2:27,2 (0+10)

 8. Francija          2:41,2 (0+15)

...

25. Slovenija                (4+12)

(Polona Klemenčič, Lea Einfalt, Klemen Bauer, Miha Dovžan)

Preberite še:

Laura Dahlmeier
Sportal Laura Dahlmeier zaradi bolezni odpovedala nastop v mešani štafeti
Biatlon, slovenska reprezentanca, svetovno prvenstvo
Sportal Mladinka in debitantka se ne smeta pustiti ujeti
Alex Cisar
Sportal Zlatu in srebru s svetovnega prvenstva dodal še evropski bron
Ne spreglejte