Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
10.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

smučarski skoki Noriaki Kasai Planica Planica

Četrtek, 17. 3. 2016, 10.48

6 let, 7 mesecev

Vse se spreminja, Noriaki Kasai pa še kar leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Sportida

Japonski smučarski skakalec Noriaki Kasai je s prvim dejanjem planiškega konca sezone vknjižil jubilejni petstoti nastop na tekmah svetovnega pokala.

Prva slika

Saporo, 17. 12. 1988: Na tekmi svetovnega pokala na srednji olimpijski skakalnici v Saporu šestnajst let po olimpijskih igrah zmago slavi tedaj 25-letni legendarni finski skakalec Matti Nykaenen. Na stopničkah se mu pridružita Nemec Dieter Thoma in Norvežan Clas Brede Braaten. Za najboljši slovenski rezultat, tedaj še pod jugoslovansko zastavo, z desetim mestom poskrbi Janez Debelak, brat olimpijskega junaka Matjaža Debelaka. Ta tekmo konča na 22. mestu, za Rajkom Lotričem (15.) in pred Primožem Ulago (66.).

Druga slika

Planica, 17. 3. 2016: Letalnica bratov Gorišek je znova središče skakalnega dogajanja. V zraku je vonj po rekordnih daljavah. Proti dolini pod Poncami se že vse od jutranjih ur valijo nepregledne kolone vozil. Slovenijo je namreč zajela nova skakalna evforija. "Krivec" je Peter Prevc, ki bo v nedeljo visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus, pred tem pa skušal v svojo vitrino postaviti še malega za zmago v poletih in podreti rekord v številu točk.
'Inventar' karavane svetovnega pokala. "Inventar" karavane svetovnega pokala.

In kdo je skupni imenovalec obeh slik? Noriaki Kasai. Leta 1988 je bil kot golobradi 16-letni mladenič še varno "skrit" v številčno in rezultatsko močno japonsko reprezentanco. Tekmo je končal na 31. mestu. Natančno 9.952 dni pozneje je Japonec, ki bo 6. junija dopolnil 44 let, ena od največjih legend v karavani svetovnega pokala. Ne le zaradi staža, temveč tudi uspehov in pozitivnega značaja, na račun katerega je priljubljen, kamorkoli pride.

Še posebej rad prihaja v Planico, kjer je še na stari Bloudkovi velikanski prvič skakal že leta 1990, torej debeli dve leti pred rojstvom Petra Prevca. Pod Poncami se je veselil tudi treh zmag, vedno pa užival v dolgih skokih in dobrem vzdušju.

Tokrat je na letalnici dosegel poseben mejnik. Število posamičnih nastopov v svetovnem pokalu se je namreč s četrtkovo tekmo povzpelo na 500. Med temi je tudi 17 zmag in še 44 uvrstitev na stopničke za zmagovalce.

Mož, ki je starejši od marsikaterega tekmečevega očeta, ni le z naskokom najstarejši skakalec v svetovnem pokalu in absolutni rekorder po številu nastopov, leta 2014 je postal tudi najstarejši zmagovalec (42 let, 176 dni) tekme svetovnega pokala. V novi sezoni je nekajkrat prestavil tudi mejo najstarejšega skakalca na stopničkah (trenutno 43 let in 272 dni).

V svoji smučarski biografiji ima skakalni veteran, ki je bil tekmovalni sopotnik tako Primoža Ulage kot tudi Francija Petka, Roberta Kranjca, Primoža Peterke in Petra Prevca, tudi nastope na kar sedmih zimskih olimpijskih igrah, dvanajstih svetovnih prvenstvih in desetih svetovnih prvenstvih v poletih.

Z največjih tekmovanj je na domači Hokaido prinesel tudi enajst kolajn, med njimi zlato s poletov leta 1992 ter dve srebrni in eni bronasto olimpijsko. Zadnji je osvojil leta 2014 v Sočiju, ko mu je na stopničkah družbo delal tudi Prevc.

Kot kaže, pa njegova zgodba še zdaleč ni končana. Japonec naj bi še kar skakal in skakal …

 

Program tekem v Planici:

Četrtek:
10.00, posamična tekma

Petek:
14.15 kvalifikacije
15.15 posamična tekma

Sobota:
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
10.00 posamična tekma

Ne spreglejte