Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
10. 10. 2014,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vesna Fabjan tek na smučeh

Petek, 10. 10. 2014, 14.10

8 let

Vsaka bolezen zahteva svoj čas

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vesna Fabjan je lani na olimpijskih igrah v Sočiju presenetila z bronasto medaljo. Takoj po osvojitvi medalje se je znašla v primežu obveznosti, ob tem pa je trpel njen trening.

Vesna Fabjan je bila na pripravah na ledeniku Dachstein dobre volje in polna energije, kar je vsekakor dobra napoved za vrhunske rezultate v prihodnji sezoni. Fabjanovi pa med pripravljalnim obdobjem ni šlo vse po načrtih. "V prvi polovici septembra sem zbolela, tako da sem izgubila praktično ves september. Vedeti je treba, da vsaka bolezen zahteva svoj čas, da se vrneš. Do glavnih tekem je še nekaj časa in četudi ne bom že prvo tekmo v najboljši formi, verjamem, da se bo v nadaljevanju sezone forma samo stopnjevala," je po treningu na ledeniku razlagala Fabjanova, ki je imela že lani precej težav z boleznijo, a se je na OI v Sočiju izteklo po najboljšem mogočem scenariju.

Lani se je spopadala z velikimi pritiski

Besničanka je po olimpijskem uspehu spoznala tudi drugo plat medalje. S takšnim uspehom pridejo namreč tudi obveznosti, ki so za nekatere športnike nujno zlo. S tem se je morala spopasti tudi Vesna. "Na začetku je trening precej trpel. Bila sem utrujena zaradi vseh obveznosti, zato sem morala kar nekaj treningov izpustiti. Pozneje sem čas, ki sem ga imela na voljo, porabila bolj racionalno, prilagajati pa sem morala tudi treninge. Ko se je vse skupaj nekoliko umirilo, je šla stvar normalno naprej in mislim, da bo tako tudi v prihodnje."

Verjetno pa bo bronasta olimpijka v letošnji sezoni precej bolj na očeh javnosti, nanjo bodo drugače gledale tudi konkurentke. "Marsikdo je po olimpijski medalji menil, da bo zdaj lažje tekmovati, saj bom lahko po tem uspehu bolj sproščena. S tem se le deloma strinjam. Tekmovalke in tudi vi, novinarji dobro veste, da sem lahko na vsaki tekmi v igri za visoka mesta. Na tekmovanjih bom skušala čim bolj uživati. Vem, kako sem se lani spopadala s pritiskom. To pot zdaj poznam in tega se bom držala tudi v tej sezoni, saj mi je to prineslo največje uspehe," je z nasmehom na obrazu razlagala Fabjanova.

V šprinterski razvrstitvi sem lahko zelo visoko

Kot pravi ena najboljših slovenskih tekačic na smučeh, je vzdušje v ekipi zelo dobro. Nekaj svežine so v ekipo prinesle tudi mlade tekmovalke, ki ji na treningih že pošteno dihajo za ovratnik. In kakšni so cilji za letošnjo sezono? "Svetovno prvenstvo je glavni cilj. Čeprav na sporedu ni moje najmočnejše discipline, mi to vseeno predstavlja nek nov izziv. Vsekakor je eden glavnih ciljev v sezoni tudi skupna uvrstitev v svetovnem pokalu, kjer bo veliko odvisno od zdravstvenega stanja. Lansko sezono sem morala izpustiti nekaj pomembnih tekem, s tem pa sem izgubila ogromno točk. Če mi bo zdravje služilo, sem v šprinterski razvrstitvi lahko zelo visoko uvrščena," je razkrila 29-letna tekačica, ki je lani na svetovnem pokalu zasedla eno tretje mesto.

Ravno ob našem obisku je slovenska reprezentanca dobila novo pošiljko smuči. Vesna priznava, da ima zdaj večjo izbiro, a to še nič ne pomeni. "Odvisno je, kaj dobiš. Za ene razmere imaš lahko super smuči, za druge razmere pa imaš lahko dvajset parov smuči, pa nobene niso prave. Po olimpijskih igrah lahko rečem, da imam na izbiro več parov smuči. Pred tem je bilo tega manj in si se moral sprijazniti s tistim, kar si imel na voljo. Vendar o tem ne smeš razmišljati, ko enkrat izbereš svoj najboljši par smuči, greš na štart in se osredotočiš le na svoj tek," je še za konec povedala dvakratna zmagovalka tekme za svetovni pokal.

Ne spreglejte