Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
11.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kuusamo Katja Višnar Vesna Fabjan

Petek, 30. 11. 2012, 11.36

7 let, 12 mesecev

Višnarjeva po padcu končala kot šesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska smučarska tekačica Katja Višnar se je na klasičnem šprintu za svetovni pokal v Kuusamu prebila v finale in osvojila zadnje, šesto mesto. Vesna Fabjan je bila prepočasna v četrtfinalu.

Finski Kuusamo je postregel s prvim letošnjim sprintom sezone. V klasični tehniki se je zmage veselila Norvežanka Marit Björgen pred Rusinjo Jevgenijo Šapovalovo in rojakinjo slednje Anastazijo Docenko. Dobro je nastopila Katja Višnar, ki je zasedla šesto mesto. Vesna Fabjan se je poslovila v četrtfinalu z 19. mestom.

Uvodni sprint sezone je bil znova pisan na kožo slovenski specialistki za klasično tehniko in sprinte Katji Višnar, ki je v pripravljalnem obdobju veliko trenirala na Norveškem, slovenski ekipi pa se v sklepnem delu priprav na Dachsteinu priključila pred mesecem dni. Višnarjeva si je s petim kvalifikacijskim časom zagotovila dobro iztočnico v četrtfinalu, kjer je imela ob sebi tudi reprezentančno kolegico Fabjanovo.

V četrtfinalu je Višnarjeva z zmago v tretji skupini napredovala v polfinale, Fabjanova pa je s četrtim mestom zaključila nastope na končnem 19. mestu. V finalu je Višnarjeva vseskozi tekla v ozadju, tekmovalkam je nagajalo tudi sneženje in nizke temperature. Na enem zadnjih zavojev pred spustom v ciljno ravnino je Višnarjeva padla, potem ko ji je ena od tekmic zapeljala čez repe smuči. Nato je tekla na petem mestu, a v ciljni ravnini morala priznati premoč Finki Kristi Lahteenmaki.

"Veseli me to, da je forma v redu, da se lahko borim z najboljšimi, da sem v kontaktu z njimi. Finale je bil zelo težek, padla sem, ne vem, kaj se je zgodilo. Na ledeni plošči sem ob kontaktu s tekmico padla na kolena, izgubila stik, štiri so pobegnile in ni se jih dalo več ujeti. Kljub temu sem vesela šestega mesta. Za jutri bom še videla, pet kilometrov je zame lepa tekma, želja je, da bi startala, a so temperature nizke in že čutim v pljučih ... Bomo videli, odločili se bomo jutri glede na razmere," je po tekmi dejala Višnarjeva.

"Uresničila se nam je tiha želja, finale, tako da smo zadovoljni. Tudi Vesna je bila v četrtfinalu, nimamo si česa očitati. Katja je žal na polovici proge v finalu imela kontakt s tekmico in potem izgubila priključek, a vseeno, lovili smo uvrstitev v finale in uspelo je," je po tekmi dejal vodja slovenskih reprezentanc Marko Gracer.

Nastopili sta še dve članici slovenske ženske ekipe, a sta Barbara Jezeršek s 50. in Alenka Čebašek s 60. mestom obtičali v kvalifikacijah.

"Zelo sem vesela te zmage. Trdo sem delala na pripravah in dobri rezultati se že vrstijo. Danes sem imela dobre smuči, v četrtfinalu mi ni šlo, naprej sem se prebila kot srečna poraženka, nato pa sem malo popravila tehniko in je lepše steklo," je po novi zmagi dejala Björgnova, ki pa ji je ne bodo šteli v statistiko zmag v svetovnem pokalu, saj šteje preizkušnja kot del celote treh tekem v Kuusamu.

Pri moških se je zmage veselil Rus Nikita Krijukov pred Norvežanoma Pettrom Northugom in Eirikom Brandsdalom, edini slovenski predstavnik Rok Tršan pa je s 76. časom obtičal v kvalifikacijah.

V Kuusamu bo v soboto na sporedu pet kilometrov za ženske v prosti tehniki ob 10. uri, moški bodo na deset kilometrov tekli ob 11.30.

Ne spreglejte