Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
29. 12. 2015,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

novoletna turneja skoki Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Robert Kranjec Jurij Tepeš Tilen Bartol

Torek, 29. 12. 2015, 12.54

8 let

Veter odnesel Prevcu zmago, Freund velik srečnik

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Novoletna turneja se je za Severina Freunda, ki je imel izjemno srečo z vetrom, začela sanjsko. Peter Prevc, ki je bil sicer v Oberstdorfu suveren, ni bil deležen te sreče, da bi slavil novo zmago.

Slovenski skakalec Peter Prevc je oba dneva v Oberstdorfu kraljeval, vendar se je na koncu boginja sreče Fortuna poigrala z njim oziroma je bila naklonjena drugim. Najboljši je bil namreč pri trening skoku, v kvalifikacijah, poskusnem skoku in prvem skoku tekme.

Po prvi seriji je imel 4,8 točke naskoka pred Norvežanom Danielom-Andrejem Tandejem, tretji Stefan Kraft, ki brani naslov na prestižni turneji, pa je imel še 1,1 točke pribitka.

Čeprav je imel slabe razmere, se je v prvo odlično znašel. Za svoj nastop, veter mu je v hrbet pihal s hitrostjo 1,12 metra na sekundo, je dobil pribitek 14,6 točke, njegov največji tekmec Severin Freund pa je ob takšnih razmerah skočil nekoliko slabše in zaostajal 7,4 točke.

Veter je krojil razplet in razveselil Freunda

V finalni seriji pa jo je veter zagodel skakalcem, med katerimi je bil tudi naš Prevc, oziroma je bil naklonjen peščici tekmovalcem. Čeprav je Peter tudi v drugo, ko je spet imel težke razmere, skočil dobro, to ni bilo dovolj za četrto zaporedno zmago, ki je bila že nekako v njegovih rokah, saj je v Oberstdorfu deloval suvereno.

Veter se je pri treh skakalcih ob koncu tekme odločil, da jim zapiha celo v prsi. Žirija tekmovanja je skakalce zaradi vzgonskega vetra spustila z bistveno nižjega zaletnega mesta, srečni skakalci pa so izkoristili pomoč pod smučmi in zajadrali proti dnu skakalnice.

Veliki srečnik je bil Freund. Ob nastopu je imel pomoč vetra, ki je pihal s hitrostjo 0,39 metra na sekundo, z devetega zaletnega mesta, zaradi katerega je prejel dodatne točke, pa je skočil 137,5 metra in prevzel vodstvo, ki ga je zadržal do konca. Še večjo pomoč je imel Michael Hayböck, ki je s šestega napredoval na drugo mesto. Zato pa je pri vodilnemu Prevcu – skakal je z 12. zaletnega mesta – veter spet pihal v hrbet s hitrostjo 0,59 metra na sekundo. Zmaga je bila kljub izjemni formi težko dosegljiva, saj se je tokrat v boj vmešala tudi narava.

Po prvi postojanki turneje ima Prevc zaostanek 7,3 točke, Freund povedal pošteno

Naš skakalni junak je na koncu še tretjič zapored v Oberstdorfu stopil na tretje mesto, v primerjavi s Freundom pa ima po prvi tekmi 7,3 točke zaostanka.

"Rezultati niso realni, saj so imeli skakalci na koncu slabše razmere. Tokrat je bila sreča na moji strani," je po zmagi pošteno povedal Freund.

Od slovenskih skakalcev so se do novih točk v svetovnem pokalu dokopali še Anže Lanišek (16. mesto), Domen Prevc (27.) in Robert Kranjec (30.), medtem ko sta bila Tilen Bartol in Jurij Tepeš prekratka.

Ne spreglejte