SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vesna Fabjan: Kot gospodinja z rožami sem se pogovarjala s smučmi

0

termometer

 | Foto:
Slovenski smučarski tekači so zadnje priprave pred jubilejnim, desetim Tour de Skijem, ki se bo v Lenzerheideju s šprintom v klasični tehniki začel 1. januarja, opravili na domači Pokljuki.

S temi so zelo zadovoljni, glavni trener Marko Gracer pa bo na Touru računal na pet tekmovalcev.

Lenezerheide bo tekme gostil med 1. in 3. januarjem, po dnevu premora bodo tekači dva dni tekmovali v Oberstdorfu, 8. januarja jih čaka Dobbiaco, 9. in 10. januarja pa se bo novoletna turneja končala v Val di Fiemmeju.

Gracer je dal priložnost tudi Mihi Šimencu

"Malenkostna sprememba je v Oberstdorfu zaradi pomanjkanja snega. Prvi dan je šprint v klasični tehniki, naslednji dan pa 10- oziroma 15-kilometrska preizkušnja v klasični tehniki," je zadnje spremembe v programu pokomentiral Gracer, ki bo na tekme popeljal Vesno Fabjan, Leo Einfalt, Alenko Čebašek, Niko Razinger in debitanta na Touru Miho Šimenca.

"Miha je toliko mlajši tekmovalec, da so njegovi cilji v distanci usmerjeni v kontinentalni pokal in domačo tekmo v Planici. Ima priložnost v Lenzerheideju na šprintu v prosti tehniki, kjer se je letos izkazal za zelo konkurenčnega tekmovalca. Alenka je potrdila, da je dobro pripravljena. S primernim pristopom in materialom lahko doseže lep rezultat. Močna bo v Dobbiacu na petkilometrski preizkušnji v prosti tehniki. Ali bo tekmovala do konca, bo odvisno od njenega stanja. Enako je pri Lei," pravi Gracer.

Za Fabjanovo je vrhunec v Planici

V šprintu slovenski tabor največ pričakuje od Fabjanove, dobitnice brona v šprintu na olimpijskih igrah v Sočiju. "Prihaja pomembno obdobje. Bližamo se vrhuncu sezone. Planici, da ne bo pomote. Tour ne bo vrhunec. Poudarek je na začetku Toura. Želim si preboja v polfinale. Vem, da sem tega sposobna. Čutim se močnejšo. Upam, da se bo vse 'poklopilo', da bo material na naši strani," je o ciljih dejala 30-letnica, ki je na Pokljuki veliko pozornosti posvetila smučem, iskanju pravega para. "Kot gospodinja z rožami sem se pogovarjala s smučmi, da bodo čim hitrejše," je z nasmeškom povedala Fabjanova, ki za zdaj razmišlja le o šprintu v Lenzerheideju. Čeprav bo 5. in 6. januarja še en v Oberstdorfu, Slovenka o tem še ne razmišlja, bolj je osredotočena na domačo tekmo celinskega pokala, ki bo 8. januarja v Planici. "Ne bom za vsako ceno šla v Oberstdorf. Sproti se bomo dogovarjali," dodaja Fabjanova.

Einfaltova se na Tour podaja sproščena

Einfaltova je zadovoljna s treningi, ki jih je slovenska ekipa opravila na Pokljuki, na Tour se podaja sproščena. "Dobro sem trenirala, sprostila sem glavo. Zdi se mi, da sem v klasiki dobila prave občutke. Ves trening je šel zelo dobro. Sem tekmovalka, ki je težko dolgo od doma. Telesno sem dobro pripravljena, tudi glava je na svojem mestu," napoveduje Einfaltova, ki je zadovoljna tudi s tem, da je pred to sezono pridobila nekaj mišične mase. To mora zdaj še unovčiti. "Pridobivanje mišične mase je bil moj namen. Lani sem čutila, da imam primanjkljaj v moči. Od štarta sem težko sledila, ko se je naredila luknja, sem bila v velikem zaostanku. Letos mi gre bolje, telo se mora še navaditi. Ko bom moč spravila v tehniko, se bo hitro poznalo."

"Šprint je zame najpomembnejši, želim si biti med 30. Osnovni načrt je Lenzerheide, potem bomo videli," o svojih ciljih razmišlja Razingerjeva, Čebaškova pa pravi: "Ko pogledaš program, se zdi težak, ko tekmuješ, ni. Zanimajo me točke svetovnega pokala. Upam, da jih bom osvojila. Upam na dobro skupno uvrstitev. Če bo dobra regeneracija, si želim iti do konca Toura."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin