Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
1. 3. 2016,
23.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kranjska Gora pokal Vitranc

Torek, 1. 3. 2016, 23.04

6 let, 6 mesecev

Veleslalomski osamelec nad kranjskogorsko sramoto

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dan pred začetkom razširjenega 55. pokala Vitranc bo minilo natančno devet let od zadnjih slovenskih veleslalomskih točk svetovnega pokala pred domačimi navijači.

Kranjskogorske tekme svetovnega pokala so pogosto ogledalo za domačo reprezentanco. Ta se bo vanj pogledala med petkom in nedeljo, ko bo vitranška strmina gostila dve veleslalomski in eno slalomsko preizkušnjo, na kateri naj bi nastopilo tudi osem domačih tekmovalcev.

Med njimi sicer ne bo rezultatsko z naskokom najuspešnejšega slovenskega smučarja Boštjana Klineta, ki ima v svoji tekmovalni kartoteki z odebeljenim tiskom zapisani predvsem hitri disciplini, in pa najboljših mladincev na čelu z vsestranskim talentom Štefanom Hadalinom, saj se bodo v času pokala Vitranc še potegovali za odličja mladinskega svetovnega prvenstva v Sočiju.

Glavni trener reprezentance Klemen Bergant, ki terene za zadnje priprave išče v Trbižu in pa na trenažnem poligonu v Podkorenu, zgolj lučaj od tekmovalne proge, tako ob sestavi tekmovalnih ekip prav veliko manevrskega prostora nima. Dokončen seznam nastopajočih naj bi po posvetu s trenerjem za hitri disciplini Petrom Penom sporočil v četrtek, najverjetneje pa bo stavil na osem imen. Žan Kranjec, Klemen Kosi, Žan Grošelj in Jakob Špik naj bi priložnost dobili na vseh tekmah, Martin Čater in Mišel Žerak le v veleslalomu, Matic Skube in Miha Kürner pa le v slalomu.

Kranjec nad dolgoletni urok

V središču pozornosti bo tokrat predvsem 23-letni Kranjec, ki v tekoči sezoni marljivo zbira veleslalomske točke svetovnega pokala in se je podpisal celo pod dve uvrstitvi med elitno petnajsterico. Na domačem terenu bi si z dvema sanjskima rezultatoma lahko zagotovil celo nastop v velikem finalu svetovnega pokala v St. Moritzu, kjer bo dovolj prostora le za petindvajseterico.

A ob tem velja opozorili, da mladenič iz Bukovice pri Vodicah v svoji karieri v Kranjski Gori ni osvojil niti ene same točke svetovnega pokala. Z domačo točkovno prepreko se ubada že pet let, še precej daljši pa je vseslovenski veleslalomski točkovni mrk v Kranjski Gori. Ta traja že devet let.

Za Kranjcem velika luknja

"Sramota ste zapisali v vašem mediju. Da, res je sramota. Sram me je," se je na naše "točkovanje" predlani odzval tedanji trener veleslalomistov Mitja Kunc. Od takrat se je število nastopov povečalo, točkovni plen pač ne. Deloma tudi zaradi tega so v slovenskem taboru letos trdno odločeni, da črni seriji že v petek naredijo konec, glavi trener Bergant pa se ob tem zaveda, da ima škarje in platno v rokah pravzaprav le Kranjec.

Za svojevrstnim slovenskim veleslalomskim osamelcem namreč zeva velikanska reprezentančna luknja, ki se je tudi zaradi njegovega napredka letos še povečala. Kranjec je namreč že lep čas edini slovenski veleslalomist med stoterico na lestvici FIS in edini aktivni slovenski smučar z veleslalomskimi točkami svetovnega pokala. Še več, še celo v evropskem pokalu sta poleg njega v zadnjih treh letih prgišče točk zbrala le še Hadalin in Žerak.

Stopničke le bled spomin

Nekoliko bolj konkurenčni so bili v zadnjih letih na domačih tekmah slalomisti, resda predvsem po zaslugi zdaj že skoraj dve leti upokojenega Valenčiča, v zadnjih sezoni pa sta domače točke prvič v karieri osvojila Kürner in Skube. Drugi bo tudi tokrat osrednji slovenski adut nedeljske tekme, čeprav je sam pred sezono pričakoval, da bo v Kranjsko Goro prišel z občutno boljšim izhodiščem in rezultatsko popotnico. Točke je namreč osvojil šele na zadnjih dveh slalomih svetovnega pokala.

Ob seštevanju veleslalomov brez točk in le nekoliko boljšega slalomskega izkupička pa se zdi spomin na čase, ko so domači tekmovalci v Kranjski Gori navijačem mahali z odra za zmagovalce, že povsem bled. Od prvih stopničk Bojana Križaja je namreč minilo že 37 let, od zadnji Uroša Pavlovčiča pa 14.

Ne spreglejte