Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
8. 7. 2011,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jelko Gros Blaž Miklavčič

Petek, 8. 7. 2011, 12.32

8 let

V torek začetek gradnje Bloudkove velikanke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob podpisu pogodbe z izvajalci del je naposled le prišel čas za gradnjo Bloudkove velikanke, ki naj bi bila kljub zamudi zaradi revizorskih postopkov zgrajena konec decembra.

Kmalu bo deset let (16. december) od tega, ko se je na stari Bloudkovi velikanki udrlo hrbtišče. Naposled je sramoto Slovenije uvidela tudi država, ki je zagotovila pogoje za izgradnjo NC Planica. Ko je že kazalo, da bo meseca marca letos vse nared za gradnjo, je na vrata potrkala revizija na pobudo manjšega podjetja, ki je vložilo revizijo na razpisano dokumentacijo. Po treh mesecih "zavlačevanja" je ZSRS Planica dobil zeleno luč, da se lahko loti projekta.

In danes je prišlo do podpisa pogodbe za gradnjo pomembnega dela NC Planica. Izbrano podjetje GH Holding d.d. bo skupaj s SGP Tehnik d.d. ter SGP Pomgrad – gradnje d.o.o. v torek začel z operativnim delom. Vrednost pogodbe znaša 6.249.955,45 evrov, vključuje pa izgradnjo Bloudkove velikanke velikosti 135 metrov, skakalnice 105 m in spremljevalnega objekta (ogrevalni objekt na vrhu skakalnice, transportna naprava – tekoče stopnice na vrh zaletišča 105 m skakalnice, Bloudkov sodniški stolp, RTV stolp in funkcionalna dopolnitev Nemškega stolpa). "Meseca januarja nas je bilo nekoliko strah, koga bomo dobili za izgradnjo teh delov nordijskega centra v Planici. Vsi vemo, kam beži ta veja gospodarstva. Zadovoljeni smo bili, ko smo videli na razpisu tudi podjetje GH Holding, SGP Tehnik d.d. ter SGP Pomgrad – gradnje d.o.o. So le podjetja, ki so čvrsto zasidrana v našem prostoru. To je garancija, da bo posel izveden," je bil vesel ob podpisu pogodbe direktor ZSRS Planica Jelko Gros.

Bloudkova velikanka naj bi bila narejena do konca meseca decembra, skakalci pa naj bi jo lahko preizkusili januarja. Le plastifikacija naprave je preložena na naslednje leto takoj po planiškem letalskem prazniku. Do te zamude bo prišlo ravno iz naslova revizorskega postopka, ki se je zavlekel toliko časa. Predsednik uprave GH Holdinga Blaž Miklavčič je kljub nekoliko poznemu začetku dela optimističen glede časovnih okvirjev. "Pred desetimi dnevi sem prejel klic Jelka Grosa, da so postopki blizu konca in že naslednji dan smo začeli s pripravami. Po predpisu bi morali začeti že 15. marca, vendar bomo sedaj sredi gradbene sezone. Pomembni so dnevi in tudi ure. Ta gradbeni projekt je najzahtevnejši pri nas v Sloveniji. Ne le zaradi časovnih rokov, temveč tudi zaradi kompleksnosti izvedbe. In ta objekt bo Slovencem v ponos," pravi Miklavčič, ki upa, da zima doline pod Poncami še ne bo obiskala v mesecu oktobru, saj bi lahko tako izvedli vsa načrtovana dela.

Bodo pa v letošnjem letu pri ZSRS Planica izvedli javna naročila za nakup plastike za plastifikacijo v Planici, nakup mrež za zadrževanje snega pred zdrsom, sistema za zamrzovanje smučine, keramične smučine, tehnološke opreme za pripravo skakalnic. Poleg tega načrtujejo še začetek gradnje mladinskih in otroških skakalnic ter rekonstrukcijo hudournika.

Zelo pomemben del pa bo tudi odkup zemljišč. V preteklih letih je Slovenija že kupila zadostne deleže zemljišč za izgradnjo NC Planica od posameznih članov Agrarne skupnosti. Ostalo je še približno 20 odstotkov teh zemljišč in Republika Slovenija bo predlagala odkup sorazmernega deleža zemljišč od posameznih članov Agrarne skupnosti, ki še niso prodali zemljišča. Nekateri so prve ponudbe za odkup zemljišča že prejeli, v naslednjem tednu pa bodo dobili še ostali. Vsak ima sicer možnost, da zahteva tudi višjo ceno za odkup, vendar ob dejstvu, da gre za nacionalni interes, veliko manevrskega prostora verjetno ne bo. Če se bodo vsi strinjali, bi lahko ta del zgodbe zaključili do septembra. In ravno ta del zemljišč bo namenjen za tekaški del nordijskega centra v dolini pod Poncami.

Ne spreglejte