Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 12. 2023,
13.20

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

Natisni članek

Kranjska Gora SZS Janez Slivnik veleslalom slalom Zlata lisica alpsko smučanje

Torek, 26. 12. 2023, 13.20

4 mesece

v Kranjski Gori bijejo bitko s časom in vremenom

V sredo kontrolni dan D za Zlato lisico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50
Kranjska Gora Zlata lisica 2023 | Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Jani Hladnik bo po napovedih stanje proge preveril v sredo. | Foto Vid Ponikvar

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Jani Hladnik bo po napovedih stanje proge preveril v sredo.

Foto: Vid Ponikvar

Organizatorji tekem svetovnega pokala v alpskem smučanje za ženske v Kranjski Gori bijejo bitko s časom in vremenom za pripravo tekmovalne proge, na kateri se bodo najboljše slalomistke in veleslalomistke šestega in sedmega januarja merile za točke svetovnega pokala alpskih smučark. Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) Jani Hladnik bo po napovedih stanje proge preveril v sredo.

Kranjska Gora Zlata lisica 2023
Sportal Otežena priprava Zlate lisice: "Do zadnje minute moram verjeti, da nam bo uspelo"

Janez Slivnik, vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc, ki so mu zaupali tudi naloge vodje tekmovanja za ženski svetovni pokal v Kranjski Gori, je na terenu in vodi skupino delavcev, ki so zadolženi za pripravo dovolj debele in kompaktne snežne podlage, ki bo nudila za alpske smučarke varne in kakovostne tekmovalne pogoje v skladu z merili mednarodne smučarske organizacije.

Vreme je sicer decembra postreglo z nizkimi temperaturami, tako da so lahko pripravljali tehnični sneg. Vendar vseh snežnih topov niso mogli zagnati zaradi tehničnih težav, po odpravi težav pa z organizatorji ni več sodelovalo vreme.

Preglavice je povzročal za organizatorje zimskih tekmovanj na prostem neugoden pojav, temperaturni obrat, ko so bile temperature na višjih legah višje kot v nižje ležeči kotlini. Pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), ki je od mariborskih organizatorjev tega tekmovanja v celoti skupaj z imenom prevzela izvedbo Zlate lisice, verjamejo, da jim bo mednarodni kontrolor prižgal zeleno luč.

Kot so za STA povedali pri slovenski zvezi, bo Mednarodna smučarska in deskarska zveza odločitev o usodi tekmovanja sporočila v četrtek.

Ana Bucik Zlata Lisica
Sportal Kako je Zlata lisica ostala doma v Sloveniji

Petič zapored

Neugodno vreme je zaznamovalo začetek sezone 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju s številnimi odpovedmi.

Kranjska Gora bi že petič zapovrstjo gostila najboljše slalomistke in veleslalomistke, ki se bodo merile na jubilejni 60. Zlati lisici. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kranjska Gora bi že petič zapovrstjo gostila najboljše slalomistke in veleslalomistke, ki se bodo merile na jubilejni 60. Zlati lisici. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kranjska Gora bo že petič zapovrstjo gostila najboljše slalomistke in veleslalomistke, ki se bodo merile na jubilejni 60. Zlati lisici. Te sicer letos prvič ne bodo organizirali mariborski smučarski delavci, temveč zavod Slo Sli oziroma Smučarska zveze Slovenije, ki je za delo na progi najela kranjskogorske delavce.

Zlata lisica bo prvi konec tedna po novem letu, šestega in sedmega januarja, najprej s sobotnim veleslalomom in nato še nedeljskim slalomom. Slovenska vrsta bo lahko računala na tri tekmovalke za vrhunske uvrstitve Andrejo Slokar, Ano Bucik in Nejo Dvornik.

V Lienzu proga dobro pripravljena

Alpske smučarke pred koncem leta 2023 v četrtek in petek čaka še tekmovanje svetovnega pokala v Lienzu v Avstriji. "Vreme nam je naklonjeno. Nismo imeli 10, 12 stopinj tako kot drugje. Dobili smo pohvalo delegata Fis Markusa Mayrja," je sporočil vodja organizacijskega komiteja tekem v Lienzu, Werner Frömel. Pa je štart proge v Lienzu na 1.000 metrih nadmorske višine, cilj samo na 680 metrih. V cilju so letos postavili še novo tribuno, za dodatnih 5.000 navijačev.

Mednarodna smučarska in deskarska zveza je zaradi večletnih težav s snegom mariborsko Pohorje prečrtala kot prizorišče tekem svetovnega pokala alpskih smučark v Sloveniji. Organizacijo je prevzela SZS, ki je tudi zagotovila, da bosta tekmi svetovnega pokala v veleslalomu in slalomu ostali v Sloveniji. V soglasju z mednarodno zvezo so se dogovorili, da bo imelo to tekmovanje do vključno sezone 2025/26 domovanje v Kranjski Gori.

Andrej Rečnik Zlata lisica 2023
Sportal "To ne more biti 60. Zlata lisica. Tega ne bomo dovolili."
Ne spreglejte