Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2020,
13.59

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Pokljuka biatlon Rok Tršan Urška Poje

Sobota, 25. 1. 2020, 13.59

4 leta, 3 mesece

Pokljuka, biatlon, mešane dvojice

Francoska zmaga, estonska senzacija in vrnitev Urške Poje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Pokljuka, biatlon | Foto Peter Podobnik

Foto: Peter Podobnik

Na tekmi mešanih parov, tretji preizkušnji letošnjega svetovnega biatlonskega pokala na Pokljuki, se je zmage veselil francoski par Anais Bescond in Emilien Jacquelin, z drugim mestom sta presenetila Estonca Regina Oja in Rene Zahkna, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijcema Simonu Ederju in Lisi Theresi Hauser. Slovenska naveza Rok Tršan – Urška Poje je bila 24.

Pokljuka sobota 1
Sportal Popoln dan za Francijo na "la Pokljuki", slovenska mešana štafeta solidna 11.

Bescondova in Jacquelin sta bila zanesljiva od začetka do konca, francoskemu paru je vse do zadnjega strelskega postanka resno konkurirala norveška naveza Karoline Offingstad Knotten in Vetle Sjaastad Christiansen, a po slabem strelskem nastopu povsem popustila in zdrsnila v ozadje, v družbo velikih reprezentanc – Nemčije, Rusije, Švedske …

Estonska senzacija

Francosko zmago je nazadnje še najbolj ogrozila Estonija, ki se je stopničk veselila kot zlate kolajne na svetovnem prvenstvu. Regina Oja in Rene Zahkna sta pripravila eno najlepših presenečenj pokljuškega konca tedna in se še dolgo veselila uspeha. "Tole je zelo nepričakovano, tekma je bila danes izjemno napeta, midva pa sva izkoristila, kar se nama je ponudilo. V čast mi je, da sem tukaj, prav veliko pa ne morem povedati. Regina je bila izvrstna, jaz … Kar ne morem verjeti," je razlagal presrečni Zahkna in nas izzval: "Se kdo od vas spomni, kje sem bil na posamični tekmi pred dvema dnevoma? Ne? 101.! Prav neverjetno je, kako se je to zgodilo, da je nekomu padlo v glavo, da združi naju z Regino in da skočiva na stopničke. Le kako sem končal tukaj?"

Regina Oja je v zadnjem krogu letela po zahtevni pokljuški stezi. Bitka za stopničke ni bila preprosta, nam je priznala: "Psihično je bilo v zadnjem krogu naporno, saj sem se zavedala, da so v igri drugo, tretje ali celo četrto mesto. Poskušala sem se osredotočiti nase in se samo zapodila, kar bo pa bo. Na srečo je uspelo. Seveda človek sanja o takšnih trenutkih, a resničnost je po navadi povsem drugačna, za stopničke se mora 'poklopiti' veliko stvari. Danes so se."

Fotogalerija s Pokljuke, fotograf: Peter Podobnik / Sportida:

Fotogalerija
1 / 12

Francozu odleglo, Bescodnova našla novo motivacijo

Bescondova je na tretjo stopničko odra za zmagovalce stopila že včeraj na ženski posamični tekmi, na Pokljuki doživlja pravi razcvet, in to tik pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v Antholzu-Anterselvi v Italiji. "Kljub svojim zrelim letom sem tukaj na Pokljuki našla novo samozavest, to so tu že moje druge stopničke v dveh dneh in uživam. Proga pa je težka in zanimiva, tudi ko sem vodila, nisem bila prepričana, ali tečem v pravem tempu," je povedala 32-letna francoska vojakinja.

Njenemu partnerju v štafeti Emilienu Jacquelinu je odleglo: "Vesel sem te zmage, čeprav sem prvič v svetovnem pokalu nastopil z Anais. Po navadi sem namreč jaz tisti, ki je štafeto oddaljil od stopničk, danes pa škode nisem delal."

Vrnitev Urške Poje

Slovenski par se v tekmo ni podal z velikimi rezultatskimi pričakovanji, pa čeprav je Rok Tršan v zelo solidni formi, vesel, da ga do svetovnega prvenstva čaka nekaj počitka, in zadovoljen s strelsko formo. "V teku bo treba še nekaj dodati, dobro, tudi moje streljanje ni popolno, imam pa dobro osnovo pred Anterselvo," pravi Tršan.

Pokljuka sobota | Foto: Peter Podobnik / Sportida Foto: Peter Podobnik / Sportida

Smo pa na današnji tekmi v svetovnem pokalu ponovno videli Urško Poje, mladenko, ki je bila zadnji dve sezoni nosilka ženskega dela slovenske reprezentance in je po lanski sezoni izgorela. Izmučena in bolna je letos izpustila priprave in celo razmišljala o koncu biatlonske poti, a danes vskočila na željo vodstva reprezentance in spet ugotovila, da je njena ljubezen do tega športa in tekmovanja še živa. Na stezi se je mučila, strelsko pa ni bila tako slaba.

"K sreči tega ne pozabiš kar tako," nam je v cilju razlagala utrujena, a nasmejana. "Počutim se veliko bolje, a za seboj imam le en mesec konkretnega biatlonskega treninga, kar je seveda premalo za tekmovanja, kaj šele za svetovni pokal. Je pa ta poskus pozitiven, moj odhod iz biatlona zaradi izgorelosti je bil čuden in težak, do nekaterih treningov sem čutila velik odpor, vprašanje je bilo, ali se bom sploh še ukvarjala z biatlonom. Zdaj sem začutila, da lahko nadaljujem. Tekmovanja sem pogrešala, seveda, saj me sicer ne bi bilo tukaj, a v tej sezoni česa več od mene ne bo, nimam namreč opravljene baze treningov, med sezono pa se praktično ne trenira, temveč samo tekmuje, zato bi bila ves čas na tej ravni, ki pa je popolnoma neprimerna za svetovni pokal."

Pokljuka sobota | Foto: Peter Podobnik / Sportida Foto: Peter Podobnik / Sportida

Kaj je štafeta mešanih dvojic? 
 
V tej disciplini moški preteče šest kilometrov, ženska pa 7,5. Oba streljata štirikrat (dvakrat leže in dvakrat stoje), na voljo imata tri poprave in potem sledi kazenski krog v dolžini 75 metrov. Na progo gre najprej tekmovalec, takoj po dveh streljanjih pa štafeto preda sotekmovalki. Ta po dveh streljanjih znova štafeto vrne moškemu, ki prav tako dvakrat obišče strelišče. Biatlonka tekmo zaključi, ko po drugem streljanju odteče še zadnji krog. 
 
Pokljuka, 15 km, drugi dan
Sportal Slovenki tako kot prvi favoritinji streljali slabo, Nemka vzela ponujeno
Ne spreglejte