Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2020,
16.30

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer Lea Einfalt Polona Klemenčič Pokljuka biatlon

Sobota, 25. 1. 2020, 16.30

4 leta, 3 mesece

Pokljuka, biatlon, mešana štefeta

Popoln dan za Francijo na "la Pokljuki", slovenska mešana štafeta solidna 11.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Pokljuka sobota 1 | Francozi so slavili pred Norveško. | Foto Peter Podobnik / Sportida

Francozi so slavili pred Norveško.

Foto: Peter Podobnik / Sportida

Reprezentanca Francije je zmagovalka mešane štafete na tekmi svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki. Četverica Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Justine Braisaz in Julia Simon je dopolnila uspeh Jacquelina in Bescondove, ki sta zmagala v mešanih parih, drugo mesto je osvojila Norveška, tretje pa Nemčija. Slovenija v postavi Jakov Fak, Klemen Bauer, Polona Klemenčič in Lea Einfalt je bila 11.

Pokljuka, biatlon
Sportal Francoska zmaga, estonska senzacija in vrnitev Urške Poje

Na vrhu se je že po prvem nastopu moških izluščila trojica reprezentanc v boju za zmago. Nemci, Norvežani in Francozi so večino časa bili tesen boj, po moškem delu mešane štafete pa so predvsem po zaslugi Johannesa Thingnesa Boeja Norvežani predali 16 sekund pred Francozi.

Med dekleti je najprej Francija prehitela Norveško predvsem po zaslugi zelo slabega teka Synnoeve Solemdal. Justine Braisaz in Julia Simon sta Francijo zanesljivo popeljali do zmage, za drugo mesto pa sta se na zadnjem streljanju udarili Nemka Vanessa Hinz in Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold. Na koncu ga je osvojila Norveška.

Fotogalerija s Pokljuke, fotograf: Peter Podobnik / Sportida:

Fotogalerija
1 / 39

"Zelo veseli smo današnjih dveh zmag, dober dan za Francijo je," se je smejalo Julii Simone, njena sotekmovalka Justine Braisaz pa je dodala: "Da, prav sanjsko se je izšlo. Streljali smo dobro, tekli hitro in ostali zbrani." Norvežani so pričakovali, da bodo Francozi danes težko premagljivi. "Že na papirju smo videli, da imajo Francozi izredno močno ekipo. Do prvega streljanja stoje smo bili skupaj, nato je bila formula ena, Philipp in Quentin sta streljala hitro in natančno, vsaj jaz nisem imel nobenih možnosti," je ocenil starejši od bratov Boe Tarjei, ki pa je z bratom Johannesom Thingnesom in sotekmovalkama Silmedalovo in Tandervoldovo prehitel nemško štafeto v postavi Philipp Horn, Johannes Kühn, Vanessa Hinz in Janina Hettich.

Po Faku in Bauerju bili kar na petem mestu

Tokrat so v mešanih štafetah začeli moški, slovenske barve sta branila naša najmočnejša biatlonca, tekmo je odprl Jakov Fak, ki se je moral do prvega streljanja bojevati v gneči, je pa na strelišču pokril vse tarče z dvema dodatnima nabojema. V teku je od odhoda s streljanja stoje do predaje Klemnu Bauerju izgubil dobrih 20 sekund v primerjavi z vodilnim Francozom.

Bauer se je s 27 sekundami zaostanka podal na lov za vodilnimi s četrtega mesta. Prav tako kot Fak je ob obeh streljanjih po enkrat popravljal, ženskemu delu štafete pa je predal kot peti z zaostankom minute in desetih sekund.

Fanta sta odlično opravila svojo nalogo. | Foto: Peter Podobnik / Sportida Fanta sta odlično opravila svojo nalogo. Foto: Peter Podobnik / Sportida

Polona Klemenčič je sicer v tretji predaji odlično začela ter brez poprave leže vztrajala na visokem šestem mestu pred drugim streljanjem. Tam pa je zgrešila kar petkrat, opravila dva kazenska kroga ter predala kot deseta z zaostankom skoraj treh minut.

Upov na visoko slovensko uvrstitev je bilo konec, v zadnji predaji pa je Lea Einfalt z desetega mesta padla na 12.

Fak: Na splošno sem izvlekel kar soliden nastop

"Malce slabšo pozicijo sem imel na štartu zaradi visoke številke, pa tudi na prvem strelskem postanku je bil to manjši minus, ker je bilo treba prej in močneje zavirati za mesto 22. Hotel sem biti čim bolj spredaj, da tisto razliko zmanjšam, kar mi je nekako uspelo. Na drugem streljanju pa nisem bil prav osredotočen, kot da ne bi bil eno s puško, malo sem panično ustrelil, moral enkrat popravljati, ampak na splošno sem izvlekel kar soliden nastop. V zadnjem krogu sem izgubil nekaj sekund, od mene danes žal ni šlo več," je tekmo, ki jo je vzel tudi kot nekakšen intenzivnejši trening pred jutrišnjo tekmo s skupinskim štartom, na kateri bo edini predstavnik Slovenije, komentiral Fak.

Bauer: Moški del ekipe konkurira za sam vrh

Bauer je svoj del naloge opravil suvereno: "S svojim nastopom sem zadovoljen, kljub temu, da kot štafeta nismo sodili med favorite, sva z Jakovom dokazala, da vsaj moški del ekipe konkurira za sam vrh. Nekaj pritiska je pred domačimi gledalci, mislim, da sem ga dobro prenesel in naredil vse v skladu s svojimi sposobnostmi. Serviserji so opravili izjemno delo, s takšnimi smučmi je pravi užitek teči."

Poloni Klemenčič se je malce zalomilo. | Foto: Peter Podobnik / Sportida Poloni Klemenčič se je malce zalomilo. Foto: Peter Podobnik / Sportida

Klemenčičevi se je zalomilo

Pričakovali smo, da bosta dekleti nato le stežka ubranili pozicijo, ki sta jo priborila naša najmočnejša aduta, in to se je tudi zgodilo. Poloni Klemenčič se je zalomilo v streljanju stoje. "Dobro sem se počutila, ko sem začela malo bolj v ospredju, žal pa se je meni malo zalomilo. Veseli pa me, da smo kljub mojim napakam še vedno bili blizu najboljšim," je povedala mlada biatlonka.

Einfaltova streljala zelo dobro

Lei Einfalt je šlo danes na strelišču veliko bolje: "Danes sem glede na včeraj veliko bolj zadovoljna," je povedala. "Imela sem nekaj manjših zapletov na strelišču, na prvem postanku sem mislila, da je padlo vseh pet tarč, nato pa videla, da je šel zadnji strel mimo in sem morala popravljati, na drugem streljanju pa je bil manjši nesporazum, na katero mesto se moram postaviti, ampak kljub temu sem se zbrala in dobro streljala. S to uvrstitvijo smo lahko zadovoljni, fanta sta veliko bolj izkušena, verjamem pa, da bomo tudi dekleta lahko čez kakšni dve leti sestavila res močno ekipo."

Kaj je mešana štafeta? 
 
Za vsako ekipo nastopata najprej dva biatlonca, potem pa še dve biatlonki. Vsi tečejo na 7,5-kilometrski progi in vsak strelja dvakrat (leže in stoje). Biatlonci imajo na strelišču najprej na voljo tri poprave, potem pa v primeru nepokritih tarč sledi kazenski krog v dolžini 150 metrov.
 
Pokljuka, 15 km, drugi dan
Sportal Slovenki tako kot prvi favoritinji streljali slabo, Nemka vzela ponujeno
Ne spreglejte