Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2020,
16.03

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Lea Einfalt Pokljuka biatlon Polona Klemenčič Denise Herrmann

Petek, 24. 1. 2020, 16.03

4 leta, 3 mesece

POKLJUKA, BIATLON, 15 KM (Ž)

Slovenki tako kot prvi favoritinji streljali slabo, Nemka vzela ponujeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Pokljuka, 15 km, drugi dan | Zmagovalna trojica: Hanna Oeberg, Denise Herrmann in Anais Bescond. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Zmagovalna trojica: Hanna Oeberg, Denise Herrmann in Anais Bescond.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Nemka Denise Herrmann je zmagovalka ženske posamične tekme svetovnega pokala na Pokljuki, s strelsko ničlo in hitrim tekom je bila slabo minuto hitrejša od drugouvrščene Švedinje Hanne Oeberg, ki je bila na strelišču nenatančna enkrat, tretja pa je bila Francozinja Anais Bescond, ki je prav tako pokrila vseh 20 tarč. Slovenki Polona Klemenčič in Lea Einfalt sta zatajili na strelišču, skupaj sta mimo tarč poslali 13 strelov, Einfaltova je bila 76., Klemenčičeva 87.

Slovenki tako tudi po prvi domači tekmi sezone ostajata brez točk svetovnega pokala, možnost zanje sta pustili na strelišču. Einfaltova je bila trikrat nenatančna že na prvem postanku, na drugem dvakrat, na tretjem pa ji je uspelo zadeti vseh pet strelov. Še enega je poslala mimo na zadnjem streljanju in do cilja pridelala devet minut in 20 sekund za zmagovito Nemko.

Klemenčičeva je začela odlično, zadela vse tarče, tekma pa se ji je podrla na drugem streljanju, prvem stoje, ko je trikrat zgrešila, na naslednjih dveh pa si prislužila še dvakrat po dve minuti pribitka.

Nemka prvič strelsko stoodstotna

Nemški navijači niso prišli zaman na Pokljuko, danes jih je z zmagoslavjem razveselila Denise Herrmann, nekdanja smučarska tekačica, ki je sploh prvič v biatlonski karieri pokrila vseh 20 tarč, dobro pa se je počutila tudi na spremenjeni, zahtevnejši pokljuški progi. "Idealno se je izšlo zame, pokrila sem vseh 20 tarč, res neverjetno. Ostati sem morala zbrana čisto do konca in ne razmišljati o zmagi," je povedala 32-letna Nemka. Steza jo je navdušila: "Veselila sem se te tekme, proga je na mestih zelo tehnična, tudi na nadmorski višini smo in tako je bilo treba pametno načrtovati tek."

Tiril Eckhoff je grešila na strelišču. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Tiril Eckhoff je grešila na strelišču. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prvi favoritinji streljali porazno, še slabše finska veteranka

Prvi favoritinji tekme, vodilna biatlonka svetovnega pokala, Norvežanka Tiril Eckhoff (524 točk), in branilka lanske skupne zmage, Italijanka Dorothea Wierer (477), sta se iz boja za zmago izločili na strelišču, prva je mimo tarč poslala tri strele, druga štiri, hude težave s streljanjem pa je imela tudi finska veteranka Kaisa Mäkäräinen, ki je zadela 13 od 2 strelov. A je deseto v svetovnem pokalu navdušila nova konfiguracija pokljuške steze: "Proga je lepa, ima zahtevne vzpone, zanimivo bo videti, kako bo vse skupaj potekalo na skupinskem štartu in v štafetah, ko bo večja gneča. Na mestih je proga morda malo ozka, za posamične tekme pa zelo lepa. Meni ustreza, všeč mi je."

Švedinja letela

Vsak zgrešen strel je na posamični tekmi že lahko usoden, a Švedinja Hanna Oeberg je vendarle na stezi nadoknadila en spodrsljaj na strelišču. "To je bila ena mojih najboljših tekaških predstav v karieri," je bila vesela 24-letnica iz Östersunda, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala s 396 točkami zaseda tretje mesto. "Tudi z delom na strelišču sem lahko zadovoljna, le tisti prvi strelski postanek stoje mi je povzročal nekaj težav in prav tam se edinkrat zgrešila."

Hanni Oeberg je uspelo na stezi nadoknaditi en spodrsljaj na strelišču. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Hanni Oeberg je uspelo na stezi nadoknaditi en spodrsljaj na strelišču. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Tekma za pozabo. Takšnih je bilo že kar nekaj.

Tudi Einfaltova je, tako kot zmagovalka tekme, nekdanja smučarska tekačica, zato ji tek danes ni povzročal prevelikih težav. "Meni je proga super, vsak dan sem bolj navdušena nad njo in tudi moj tekaški čas danes ni bil slab, zlasti v prvem krogu. Ampak biatlon je tudi streljanje, tako da … Ko sem zgrešila prve tri strele, sem vedela, da danes ne bom tam, kjer si želim biti."

Einfaltovi je bilo jasno, da danes ni njen dan, že po prvem streljanju, Klemenčičeva je upala nekoliko dlje. "Po drugem strelskem nastopu je šlo samo še navzdol. Res sem si močno želela dobrega nastopa na Pokljuki, žal tokrat ni šlo," je povedala 22-letnica. "S streljanjem stoje imam že na treningu nekaj več težav kot leže, danes sem bila na strelišču sicer zelo samozavestna, kot kaže, pa brez prave podlage. Tekmo bo treba čim prej pozabiti, letos sem morala to narediti že nekajkrat," je še pojasnila.

Mladi Slovenki upata, da se bosta veliko bolje odrezali v soboto, ko bosta ob Jakovu Faku in Klemnu Bauerju nastopili v mešani štafeti (ob 15.00), v mešanih parih (ob 13.15) bosta slovenske barve zastopala Rok Tršan in Urška Poje.

Fotogalerija z ženske preizkušnje, foto: Peter Podobnik/Sportida:

Fotogalerija
1 / 28

Izidi, ženske, 15 km:
1. Denise Herrmann (Nem) 41:33,4 (0)
2. Hanna Oeberg (Šve) + 59,2 (1)
3. Anais Bescond (Fra) 1:15,7 (0)
4. Lisa Vittozzi (Ita) 1:21,7 (0)
5. Franziska Preuss (Nem) 2:02,8 (0)
6. Clare Egan (ZDA) 2:10,4 (0)
7. Theresa Lisa Hauser (Avt) 2:53,2 (1)
8. Irina Starih (Rus) 2:59,5 (0)
9. Aita Gasparin (Švi) 3:02,6 (1)
10. Emma Lunder (Kan) 3:06,8 (1)
...
76. Lea Einfalt (Slo) 9:20,9 (6)
87. Polona Klemenčič (Slo) 10:49,8 (7)


Svetovni pokal, skupno (12):
1. Tiril Eckhoff (Nor) 524
2. Dorothea Wierer (Ita) 477
3. Hanna Oeberg (Šbve) 396
4. Denise Herrmann (Nem) 393
5. Julia Simon (Fra) 355
6. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) 350
7. Marte Olsbu Roeiseland (Nor) 343
8. Justine Braisaz (Fra) 340
9. Paulina Fialkova (Slk) 325
10. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 281
...

Preberite še:

Sportal Zakaj imajo Nemci tako radi biatlon? Dobijo dva športa za ceno enega!
Pokljuka, 20 km, prvi dan
Sportal Težave z nabojem Faku odnesle odličen rezultat, Boeju dvoboj s Fourcadom
Ne spreglejte