Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 1. 2020,
16.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Uroš Velepec Martin Fourcade Miha Dovžan Rok Tršan Klemen Bauer biatlon Pokljuka Johannes Thingnes Boe Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 23. 1. 2020, 16.03

4 leta, 2 meseca

POKLJUKA, BIATLON, 20 km (M)

Težave z nabojem Faku odnesle odličen rezultat, Boeju dvoboj s Fourcadom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Pokljuka, 20 km, prvi dan | Jakov Fak je osvojil 12. mesto. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Jakov Fak je osvojil 12. mesto.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prva tekma letošnjega svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki je postregla z napetim dvobojem med Johannesom Thingnesom Boejem in Martinom Fourcadom, ki ga je z dobrimi enajstimi sekundami razlike dobil Norvežan. V slovenskem taboru so imeli nekaj smole na strelišču, tako se je moral Jakov Fak, ki se je do zadnjega strelskega postanka bojeval za peto mesto, zadovoljiti z 12., drugi najboljši slovenski tekmovalec pa je bil danes Rok Tršan, ki je ob enem zgrešenem strelu zasedel 31. mesto, točke pa je osvojil tudi Klemen Bauer s 34. mestom.

Faku je do zadnjega strelskega postanka kazalo izvrstno, na najdaljši biatlonski preizkušnji za nameček še na spremenjeni pokljuški progi, ki je po ugotovitvah tekmovalcev veliko zahtevnejša, kot je bila v prejšnji konfiguraciji, je držal korak z najboljšimi v svetovnem pokalu, nato pa se mu je zataknilo pri 19. strelu. Imel je težave z nabojem, moral je uporabiti rezervnega, izgubljal je dragocen čas, zadel, čisto zadnji strel na tekmi pa poslal mimo tarče, saj je preveč hitel. En sam zgrešen strel in z njim pribitek ene minute sta ga pahnila iz deseterice.

En sam zgrešen strel in z njim pribitek ene minute je Jakova Faka pahnil iz deseterice. | Foto: Peter Podobnik/Sportida En sam zgrešen strel in z njim pribitek ene minute je Jakova Faka pahnil iz deseterice. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Fak: Zadnji strel sem zgrešil in to najbolj boli

"Drama se je zame na koncu končala tragično," se je kljub zdrsu po lestvici v cilju pošalil dobro razpoloženi Fak. "Zadnji strel sem zgrešil in to najbolj boli," je priznal in nadaljeval: "Malo smole sem imel, naboj ni šel lepo v cev, moral sem ga odstraniti, puško nabil z dodatnim nabojem, nato pa sprožil nekoliko neučakano. Z glavo sem bil že na progi, žal, šlo je mimo. Ni najboljše."

Ni najboljše, je pa to vseeno tretji rezultat Fakove sezone. "Želim višje, a ne gre."

Tudi nova proga ponuja precejšen izziv, še pravi najbolje uvrščeni slovenski tekmovalec: "Če jo pogledaš po segmentih, niti ni videti tako hudo, so pa noge iz kilometra v kilometer slabše, spusti in ovinki zahtevni, s puško na hrbtu pa res ni najprijetneje pasti. Proga je res bolj tehnična, a to tudi pomeni, da lahko, če jo prevoziš dobro, pridobiš še kakšno sekundo prednosti pred nekaterimi tekmeci."

Fotogalerija s Pokljuke, prvi dan, foto: Peter Podobnik/Sportida:

Fotogalerija
1 / 39

Tršan tokrat drugi najboljši Slovenec

"Vesel sem, da je prišlo toliko navijačev, kar malo so me presenetili, s tekmo pa nisem najbolj zadovoljen, predvsem tekaško je bilo zelo težko. Dva dni, ko smo tukaj trenirali, sem bil v zelo slabem stanju, a jim je uspelo, da so me pripravili na tekmo. Na strelišču sem opravil solidno, imel sem en zastoj, zato nisem streljal najhitreje, škoda je tudi tistega enega zgrešenega strela, a na splošno je rezultat kar dober," pa je povedal Tršan, drugi najboljši slovenski tekmovalec.

Bauerja potrlo že na prvem strelskem postanku

Klemen Bauer je tekmo začel slabo, si že na prvem strelskem postanku pridelal dve minuti pribitka, še eno minuto na drugem, nato pa se mu je odprlo in je bil v drugi polovici tekme strelsko brezhiben. Prebil se je na končno 34. mesto. "Na začetku sem doživel pravi šok. Težko je za tekmovalca, še posebej na 20-kilometrski tekmi, če že takoj na začetku, po desetih minutah veš, da si kaznovan z dvema minutama pribitka. Težko je teči, težko se je zbrati na strelišču. Naposled mi je to uspelo, vseeno sem se zavedal, da tekme še ni konec, z dobrim streljanjem v nadaljevanju mi je približno uspelo rešiti tekmo, trije zgrešeni streli pa so seveda preveč za res dober rezultat."

Klemen Bauer je osvojil 34. mesto. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Klemen Bauer je osvojil 34. mesto. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ihanca je nova proga navdušila. "Proga je zanimiva, lepo speljana, atraktivna, je pa po drugi strani pravi izziv za vse tekmovalce. Fizično in tehnično. Je pa tako: če si v formi, ti je prav vsaka proga pisana na kožo, če nisi, je obratno," pravi.

Boeju dvoboj s Fourcadom

Zmagovita vrnitev po krajšem očetovskem dopustu in izpuščenih tekmah nemške turneje v Oberhofu in Ruhpoldingu je uspela norveškemu asu in branilcu zmage v svetovnem pokalu Johannesu Thingnesu Boeju. Na Pokljuko je prispel šele včeraj in nove pokljuške razmere spoznal zelo na hitro. S tem se ni obremenjeval: "Vsak teden dirkamo na drugi progi, vseeno je, na kakšni, treba je tekmovati. Na ogrevanju sem našel pravo taktiko za tekmo, bilo pa je precej težko. Nisem vedel, kako se bo moje telo odzvalo na tako težki in dolgi tekmi, zato sem začel nekoliko počasneje, nato pa se mi je izšlo odlično. Zadovoljen sem s svojo predstavo."

V njegovi odsotnosti se je francoski šampion Martin Fourcade dodobra utrdil v vodstvu svetovnega pokala. Boe priznava, da bo kristalni globus najverjetneje predal sedemkratnemu zmagovalcu skupnega seštevka. "Med odmorom sem seveda malce pogledoval po skupnem seštevku svetovnega pokala, videl sem štiri Martinove zmage in mislim, da je stvar zame izgubljena. Zdaj se hočem osredotočiti na svetovno prvenstvo, da bi osvojil svetovni pokal, bi moral Martin narediti res kakšno veliko napako, tega pa ne verjamem."

Fourcada današnje drugo mesto ni pretirano potrlo. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Fourcada današnje drugo mesto ni pretirano potrlo. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Včasih strelja hitro, včasih pa počasi

Fourcada današnje drugo mesto ni pretirano potrlo. Vsaj na videz ne, pa čeprav velja za izjemno tekmovalno osebo, ki živi po načelu, da je drugouvrščeni tekmovalec prvi poraženec. "Dobra dirka je bila, zadovoljen sem s svojo predstavo, streljal sem čisto, ampak to je uspelo tudi Johannesu. Biatlon je tak šport, da lahko streljaš natančno, tečeš hitro, a si še vedno drugi. Danes je odločila hitrost streljanja, Johannes je streljal za odtenek hitreje od mene," pravi.

Francoski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Fabian Claude, ki je sploh prvič v karieri na tekmah svetovnega pokala ustrelil ničlo.

Velepec vse boljše volje

Svet se veseli nadaljnjih spopadov dveh velikih šampionov Boeja in Fourcada, njuna bitka bi lahko postala epska na svetovnem prvenstvu v Anterselvi prihodnji mesec, v slovenski tabor pa se je naselil optimizem. Ne spomnimo se namreč, kdaj so nazadnje trije slovenski biatlonci na eni tekmi osvojili točke svetovnega pokala. Danes jih je za čisto malo zgrešil le Miha Dovžan, ki je bil 46. Obžaloval je en zgrešen strel, vesel pa je bil boljše tekaške forme, ki mu je precej upadla po bolezni, ki jo je prebolel okoli novega leta.

Martin Fourcade, Johannes Thingnes Boe in Fabian Claude | Foto: Peter Podobnik/Sportida Martin Fourcade, Johannes Thingnes Boe in Fabian Claude Foto: Peter Podobnik/Sportida

Predstava četverice je zadovoljila tudi trenerja Uroša Velepca. "Jakov je pokazal, da se je sposoben boriti za visoka mesta. Začel je izjemno agresivno, v teku je le malo zaostajal za Fourcadom in Boejem, nato je plačal davek, moral je spustiti tempo, da je lahko streljal stoje, nazadnje sta se zgodila še ta zastoj z nabojem in zgrešen strel. To ga je pač stalo tistega petega mesta, ampak z njegovim nastopom smo lahko zadovoljni. Zanj sicer že ves čas trdim, da je njegova trenutna kakovost dovolj za uvrstitve od petega do 15. mesta. Ko bo formo še malo dvignil, bo konkurenčen tudi najboljšim. Tudi drugim je treba čestitati, Rok je spet končal s točkami, česar smo se že kar malo navadili, kmalu bo med petdeseterico, takrat pa dobi tudi majico z imenom. Preostali imajo napis atlet, prvih 50 pa ime. To je cilj, ki je za Roka dosegljiv."

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Fourcade pred rojakoma Quentinom Fillonom Mailletom in Simonom Desthieuxom, četrti je Boe, Jakov Fak pa je kot najboljši Slovenec na 15. mestu. Tršan in Bauer sta 52. in 53., Dovžan na 77.

V petek bo na Pokljuki na sporedu še ženska posamična tekma, slovenske barve bosta branili Polona Klemenčič in Lea Einfalt.

Izidi, moški, 20 km:
1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 47:54,3 (0)
2. Martin Fourcade (Fra) + 11,4 (0)
3. Fabien Claude (Fra) 25,6 (0)
4. Phillip Nawrath (Nem) 36,7 (0)
5. Johannes Dale (nor) 1:02,4 (1)
6. Tarjei Boe (Nor) 1:26,4 (1)
7. Quentin Fillon Maillet (Fra) 1:28,5 (2)
8. Johannes Kühn (Nem) 1:41,8 (1)
9. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 1:56,1 (1)
10. Benedikt Doll (Nem) 2:06,5 (2)
...
12. Jakov Fak (Slo) 2:20,2 (1)
31. Rok Tršan (Slo) 4:26,1 (1)
34. Klemen Bauer (Slo) 4:52,3 (3)
46. Miha Dovžan (Slo) 5:32,5 (5)


Svetovni pokal, skupno (12 od 24):
1. Martin Fourcade (Fra) 561 točk
2. Quentin Fillon Maillet (Fra) 472
3. Simon Desthieux (Fra) 455
4. Johannes Thingnes Boe (Nor) 434
5. Tarjei Boe (Nor) 429
6. Aleksander Loginov (Rus) 415
7. Emilien Jacquelin (Fra) 389
8. Johannes Dale (Nor) 362
9. Benedikt Doll (Nem) 361
10. Erlend Bjoentegaard (Nor) 331
...
15. Jakov Fak (Slo) 266
52. Rok Tršan (Slo) 36
53. Klemen Bauer (Slo) 36
77. Miha Dovžan (Slo) 6

Preberite še:

Pokljuka biatlon 2020
Sportal Na nekoliko spremenjeni Pokljuki vrvež, v četrtek gre čisto zares #video
Pokljuka biatlon 2020
Sportal Naši biatlonci zdravi in pripravljeni na boj, Pokljuka pa jih je pričakala spremenjena #video
Martin Fourcade
Sportal Trojček Fourcada v Ruhpoldingu, Fak za deseterico
Ne spreglejte