Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vesna Fabjan Barbara Jezeršek

Sobota, 17. 12. 2011, 6.48

8 let

V. Fabjan: Škoda, da je domača tekma vsaki dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tekme najvišje ravni se v Sloveniji že desetletja odvijajo tako v alpskem smučanju kot v smučarskih skokih. Šele drugič v zgodovini pa Slovenija prireja tekaške tekme svetovnega pokala.

Za naraščajočo priljubljenost smučarskega teka v Sloveniji v zadnjih letih je najbolj zaslužna Petra Majdič. Po njenih sledeh pa stopajo tudi nekatere druge tekmovalke, predvsem Vesna Fabjan in Katja Višnar. Leta 2006 v Drammnu je Brinjčanka vknjižila prvo slovensko zmago v svetovnem pokalu, tri leta pozneje pa je Rogla kot prvo slovensko prizorišče gostilo tekme najvišje ravni. Dve leti po prvencu zimskošportno središče na Pohorju že drugič v zgodovini prireja tekme svetovnega pokala.

Odločal bo zadnji vzpon

"Tekmovati pred domačimi navijači je drugače kot na tujih prizoriščih. Doma veš, da nisi sam in da so ob progi tekmovalci, ki te spodbujajo in navijajo zate, zaradi česar se še bolj potrudiš. Mogoče prav zaradi navijačev iztisneš iz sebe še več, kot drugje. Doma je prijetno tekmovati. Škoda je le, da je domača tekma na sporedu vsaki dve leti," občutke ob tekmovanju na slovenkih tleh strnila Vesna Fabjan, po upokojitvi Majdičeve najuspešnejša slovenska tekačica, ki bo imela tudi na nedeljskem prostem šprintu izmed naših tekmovalk največ možnosti za dobro uvrstitev. "Proga je zelo razgibana, kar meni ustreza, je pa res, da bo odločal zadnji del proti cilju, predvsem pa zadnji vzpon. Tam bodo imele več možnosti tekmovalke, ki so bolj vzdržljive, to pa so tiste, ki so boljše na daljših preizkušnjah. Ne glede na to grem v tekmo pripravljena na najboljše uvrstitve. Želim si poseči čim višje. Stanje je, kakršno je. Osnovni cilj je polfinale, vse, kar bo več, bo lepo darilo," je dodala 26-letna Kranjčanka.

Razveseliti navijače z najboljšimi rezultati

Tudi za Barbaro Jezeršek je tekmovati v Sloveniji poseben izziv. "Veliko mi pomeni, da so tekme na domačih tleh in da bomo imeli veliko slovenskih navijačev. Imamo nalogo, da jih razveselimo z najboljšimi rezultati v tej sezoni. Mislim, da bodo tekme fenomenalne. Čutim, da bo veliko presenečenj," je dejala Jezerškova, ki si po mesecu dni noro želi vknjižiti nove točke svetovnega pokala: "Na vsaki tekmi hočem narediti dober rezultat, ne le vstopiti v magično trideseterico, pač pa se uvrstiti še višje. To ni le cilj, to hočem, kajti sebi in drugim želim pokazati, da sem iz pravega testa in da sem na pravi poti." Jezerškova je edina Slovenka, ki bo nastopila na obeh ženskih preizkušnjah na Rogli, sobotni 10-kilometrski s skupinskim štartom in nedeljskem šprintu. Mladi Alenki Čebašak, ki bo tako kot Fabjanova tekla zgolj v šprintu, dirka na Rogli ni najbolj pisana na kožo. "Trasa in vremenski pogoji mi ne ustrezajo najbolj. Kljub temu je to zame posebna tekma," meni Čebaškova, ki se bo skušala na šprinterski preizkušnji četrtič v karieri prebiti do točk svetovnega pokala.

Ženska preizkušnja na 10 kilometrov v klasični tehniki se bo začela ob 13. uri.

Ne spreglejte