Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
10.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Uroš Velepec biatlon

Sreda, 15. 1. 2014, 10.26

6 let, 6 mesecev

V Anterselvi s prebujenim Fakom in žensko štafeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska biatlonska reprezentanca se mudi na Južnem Tirolskem, na zadnji postaji svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami v Sočiju.

Prejšnji konec tedna v Ruhpoldingu se je na veliko sceno vrnil najboljši slovenski reprezentant Jakov Fak, ki se je na zasledovanju prvič v sezoni povzpel na stopničke.

Z drugim mestom je pokazal, da so težave z zdravjem, ki so ga pestile v tej zimi, zdaj le še spomin. V formo se je vrnil ravno še ob pravem času, tik pred vrhuncem sezone, februarskimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju. Tekme svetovnega pokala v Anterselvi so nekakšno olimpijsko ogrevanje.

Fak bo poskušal še bolj prestrašiti konkurente

"V Antholz grem res uživat. Ko bom užival, vem, da bom lahko dosegel dobre uvrstitve. Meni je najbolj pomembno, da sem čim bolj sproščen, potem gre vse lažje. Vedno se lahko zgodi, da bodo rezultati slabši. Vrhunskih uvrstitev prav nihče ne more jamčiti, ampak preprosto vem, da bom užival, in naredil bom vse, da bom čim boljši. Seveda se lahko zgodijo napake, kakšne neumnosti, tak je ta šport, ko moraš v določenem času dati najboljše od sebe," pred serijo tekem na Južnem Tirolskem pravi 26-letni Hrvat s slovenskim potnim listom, ki je v nedeljo na Bavarskem osvojil svoje osme stopničke v svetovnem pokalu.

"Da le ne bo še enkrat zbolel," pa si želi glavni trener slovenske biatlonske vrste Uroš Velepec, ki si je po Fakovem izjemnem dosežku v Ruhpoldingu oddahnil, tekme v Anterselvi pa bo izkoristil kot nekakšna testiranja za Soči. "Vsak bo štartal z nalogo. Zvečer se bomo pogovorili, kaj ta naloga je, nato pa bomo gledali, ali jo bo izpolnil ali ne," pravi Velepec in pričakovanja pojasni na primeru Teje Gregorin: "Za Teso to pomeni, da bo morala iti v prvem krogu 'na polno'. To bo morala narediti. Če ne bo šla, pa četudi bo v dirki uvrščena med najboljših deset, ne bo izpolnila tistega, kar smo hoteli."

"Tesa" izgublja v prvem krogu

Prav Gregorinova je na dozdajšnjih tekmah sezone nekoliko zaostala za pričakovanji, v Franciji se je podobno kot Fak zastrupila, a se izvlekla brez večjih zdravstvenih zapletov. Tudi zanjo bodo tekme v Italiji priložnost, da pred Sočijem dvigne formo. "Prvi del sezone je 'kiksala', streljala je slabo. Dve dirki bi lahko zmagala že z normalnim streljanjem, ne odličnim, z normalnim, z enim zgrešenim strelom," o Tejinem začetku sezone pravi Velepec, njena največja težava pa je po njegovem mnenju prevelika zadržanost v prvih dveh krogih tekem.

V Anterselvi se bodo spoprijeli s to težavo. "Tam sta šprint in zasledovanje, zagotovo ima več možnosti v zasledovanju, kjer je kontakt, mora teči zraven in zato v prvi rundi ne izgublja. Ona si zaostanek vselej pridela v prvem krogu, zelo malo v drugem in tretjem, ampak takrat je dirka že izgubljena. V šprintu mora narediti dober rezultat, v zasledovanju pa, ko bo prisiljena v tempo, teči eni od tekmic za ritjo. Ob dobrem streljanju ima možnosti za dober rezultat."

Prihajajo mlada dekleta, prihodnost je svetla

Znova bo nastopila tudi slovenska ženska štafeta, v postavi Teja Gregorin, Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje. "Če postavimo še to štafeto, bomo na koncu 15. v pokalu narodov, kar pomeni, da imamo drugo leto pravico nastopa s štirimi. Tudi če jih nimamo, imamo za tri plačano, se pravi, da pridobimo eno plačano mesto. Vedno je tako, da če imaš kvoto pet, ti IBU za štiri plača, za kvoto štiri plača za tri … Če bomo povišali žensko kvoto na štiri, bomo prihodnje leto prihranili kar nekaj denarja," je izračunal Velepec, vesel, da ima na razpolago vse več tekmovalk, pa čeprav te še niso zrele za kakšne odmevnejše dosežke v svetovni konkurenci: "Pri puncah je prihodnost. Med Urško in Anjo je sicer štiri leta razlike, ampak obe skupaj sta že nekakšna generacijska osvežitev. Na sceno prihajata še Tina Mlakar in Teja Grum. Nekaj torej imamo, če bodo le preživele selekcijo. Tudi Teja bo še potegnila leto, dve."

Ne spreglejte