Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
8.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Anna Fenninger Milka Tina Maze Lindsey Vonn Sölden

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 8.42

5 let, 2 meseca

Tudi Anno Fenninger so navdajale upokojitvene misli

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi napetih odnosov z vodstvom avstrijske smučarske zveze je bila Anna Fenninger blizu upokojitve. A zdaj je blizu zgolj boju za tretji veliki globus.

Avstrijski smučarski prah ob poletnem medijskem pingpongu med prvo damo svetovnega pokala Anno Fenninger in krovno smučarsko zvezo naših severnih sosedov se je že polegel. A ko je dvakratna dobitnica velikega kristalnega globusa ob uradni naznanitvi sodelovanja z Milko, ki je postala njen osebni pokrovitelj, stopila pred sedmo silo, se vendarle ni mogla izogniti oziranju nazaj. Je bila po tem, ko je na vrhuncu junijske afere zapustila pripravljalni tabor na Cipru in vodstvu zveze očitala nepoštenost pri dogovorih z menedžerjem, pomanjkljivo podporo na treningih, javno zavajanje in kratenje pravic, res na pragu upokojitve?

"Zelo blizu," odgovarja 26-letna šampionka iz Adneta na Solnograškem in dodaja, da se je spraševala, ali je na takšni poti resnično smiselno nadaljevati. Na koncu je ob posredovanju nekdanjega tekmovalca Rainerja Salzgeberja, ki kot športni direktor skrbi za smučarje na smučeh znamke Head, Fenningerjeva vendarle našla skupni jezik s predsednikom avstrijske zveze Petrom Schröcknadlom ter zgladila vse spore.

Zaprto poglavje

"Veselilo bi me, če bi se dogovorili že prej. A zdaj je to poglavje zaprto. Moje misli so pri novi sezoni," pripoveduje najboljša avstrijska smučarka, ki se je kmalu po zakopani bojni sekiri razšla z dotedanjim nemškim menedžerjem Klausom Kärcherjem in si v znak novega partnerstva nadela Milkino čelado.

Ker je bil prvi dolgo časa trn v peti avstrijskim smučarskim veljakom, čokoladni pokrovitelj, v zadnjih letih tudi zvesti sopotnik Tine Maze, pa je na njeni čeladi vsekakor bolj sprejemljiv kot avtomobilski velikan Mercedes, sicer neposredni konkurent dolgoletnega partnerja avstrijske zveze Audija, se ustvarja vtis, da je morala v pogajanjih popuščati predvsem smučarka.

"Ti dogodki so nas naučili, da se moramo pogovarjati," je neprijetno temo končala Fenningerjeva in pred tem poudarila, da trenja niso najedala pripravljalne baze. Trening ji je omogočal celo, da ni toliko razmišljala o sporu, za nameček pa je bila, kot je večkrat poudarila, tudi izjemno motivirana.

Smukaški izziv

Kako dobro je pripravljena, bo lahko zmagovalka na štirinajstih tekmah svetovnega pokala pokazala že čez slabe štiri tedne na uvodnem veleslalomu nove sezone v Söldnu. Tam bo branila lansko zmago, nato pa … "Sem tekmovalka, ki uživa na velikih tekmovanjih. V novi sezoni ga ni v programu, a se za motiviranost in visoke cilje ne gre bati. Rada bi smučarsko napredovala. V mislih imam predvsem smuk. Želim slaviti tudi v tej disciplini. Velika želja je tudi mali globus za Avstrijo v tej disciplini. Sicer pa želim zmagovati, kjer se bo dalo," pravi Fenningerjeva, ki se je morala poleti posloviti od številnih dolgoletnih reprezentančnih sotekmovalcev. Med drugimi so tekmovalne smuči v kot postavili Kathirn Zettel, Nicole Hosp, Benjamin Raich, Mario Matt …

Tretja sezona, tretja velika tekmica?

Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja v superveleslalomu je oba velika globusa prišla v podobnem slogu. Izvir moči je našla v veleslalomu, tekmovalno paleto pa obogatila z močnima hitrima disciplinama. V obeh primerih, torej sezonah 2013/14 in 2014/15, pa je postregla tudi z nepopustljivostjo in stopnjevanjem tekmovalnega ritma. Najbolj dominantna je bila ob koncu sezon, ko je z vrhunsko telesno pripravo in obujenim zmagovalnim nagonom tekmovalkam zadala zadnji udarec. Leta 2014 je bila to vse do velikega finala Maria Höfl Riesch, leto zatem Tina Maze, ki je klonila dobesedno v zadnjih sekundah sezone.

Velikih tekmic, sicer prav tako Milkinih deklet, v novi zimi ne bo na štartu. Prva se je namreč že poslovila, druga je odločitev o tem prestavila na pomlad 2016 in za zdaj zgolj zamrznila svoj smučarski status. V boju za tretji globus torej Anno čakajo novi obrazi. Sama v tekmovalni areni največ pričakuje od Lindsey Vonn, Lare Gut in Tine Weirather.

Ne spreglejte