Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
15. 2. 2013,
13.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Mitja Kunc Primož Ulaga

Petek, 15. 2. 2013, 13.44

7 let, 12 mesecev

Tretji tek ali ko zapojejo smučarske pesti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav bo Tina Maze v sobotnem slalomu napadala četrto kolajno na SP 2013, pa sta v Schladmingu osrednja tema slovenskih pogovorov Andrea Massi in Mitja Kunc. Kaj o vsem meni Korošica?

Tina Maze je v četrtek zvečer v TirolBergu v središču Schladminga nasmejano in energično kot največje pevske zvezdnice v živo zapela svoj hit My way is my decision, na odru pa so njeno izvajanje s priložnostno koreografijo in oblečeni v enotne majice spremljali člani njene ekipe. Zaslužena radost ob že tretji kolajni in iskreno uživanje v zvezdniški vlogi. A le pičlo uro pred tem na obrazu njenih zvestih spremljevalcev ni bilo nasmehov. V hotelu, kjer med prvenstvom biva slovenska izbrana vrsta, se je odvijala nepotrebna drama, ki bo po vsej verjetnosti, vsaj poznavajoč značaj akterjev, vplivala tudi na nadaljnje obnašanje in ravnanje. V lase sta si namreč skočila Mitja Kunc, nekdanji slalomist, zdaj pa trener v moški ekipi, in Andrea Massi, prvi mož "team to aMaze". Jedro spora so bile motnje v radijskih zvezah na terenu, žal pa nato ni ostalo le pri besedah oziroma nizkih žalitvah. Večji pretep so sicer po uvodnem prerivanju in prvem udarcu preprečili prisotni, a sramotni madež bo v prihodnjem kratkoročnem obdobju težko sprati. Navsezadnje je prav Mazejeva v obdobju velike slovenske razdvojenosti in krize, tako na področju gospodarstva kot tudi vrednot, v domove vnašala dobro voljo in iskreno veselje ter vsaj pred ekrani delovala kot združevalni element. Zdaj pa se, kako ironično, tudi v smučarske arene neokusno selijo razprave o partizanih in fašistih. Kdaj? V času pisanja največje slovenske smučarske pravljice.

Ulaga: Po sezoni …

Na nepotrebni incident, ki meče slabo luč na slovensko smučanje, se je že odzval tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga, a mu vrednotenje in globlje opredeljevanje nista pretirano dišala, zato pa je težavo postavil v širši kontekst in okrcal celotno alpsko druščino. "To je obsojanja vredno. Prisluhnil sem izjavama obeh. Zgodbi sta različni, resnica bo verjetno nekje vmes. Dejstvo pa je, da ima alpsko smučanje pod okriljem SZS velike težave. Smešno je, da se ekipe ne povezujejo, temveč se med njimi ustvarja nervoza. Po nepotrebnem se dela panika," je dejal Ulaga in se vnovič zavzel za reorganizacijo, ki bi zmanjšala vpliv amaterskih delavcev in na vrh alpske piramide postavila profesionalca. "Dovolili smo, da se je 'team to aMaze' postavil na svoje temelje. Je zelo uspešen, čeprav se pojavljajo tudi izsiljevanja. Na drugi strani imamo manj uspešno ekipo. Sam bi na tej ravni rad videl več povezovanja. Alpsko smučanje ni le Tina Maze. Ko bo nehala, bodo prihajala nova imena," je dejal prvi mož SZS in dodal, da uradnega epiloga vsaj v kratkem še ne gre pričakovati. "Morda se bo o tem razpravljalo po sezoni," je dodal nekdanji vrhunski smučarski skakalec, ki je sicer za prihodnji teden sklical tudi novinarsko konferenco, na kateri bo po vsej verjetnosti moral odgovarjati tudi na nova vprašanja o teh iskricah.

Makuc potegnil črto

Zelo čustveno pa se je na četrtkovo dogajanje odzval strokovni vodja alpskih disciplin Vlado Makuc, ki velja za zelo potrpežljivega moža. A tokrat se ga je besedni dvoboj z Massijem, ki se je odvijal že po opisanem incidentu, vendarle dotaknil do te mere, da je izrazil dvom o možnostih nadaljnjega tesnega sodelovanja in korektne komunikacije. Ob tem je pripomnil še, da so tudi s strani Mednarodne smučarske zveze ter direktorja ženskih tekem svetovnega pokala Atleja Skaardala v preteklosti prihajala opozorila in svarila na račun domnevno neustrezne komunikacije italijanskega strokovnjaka za kondicijsko pripravo. "Smo pa v dokaj nenavadnem položaju. Andrea Massi ni v pogodbenem odnosu s SZS. Vezan je le na Tinino ekipo. Zveza ima le pogodbo s tekmovalko. Zato sankcioniranje ni v naši domeni. Morda se tega tudi zaveda in izkorišča. Velikokrat sem toleriral njegove neprimerne izpade. Ne želim se vračati v zgodbo o SMS-ih, a tudi sam imam kar lepo zalogo njegovih sporočil. Rad pa bi, da te zgodbe ne širimo. Končati moramo in povedati, kako je bilo. Upam pa, da se bomo iz te zgodbe vsi nekaj naučili," je dejal Makuc in dodal, da takšni incidenti ne smejo načeti sistema delovanja Smučarske zveze Slovenije.

Ne spreglejte