Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
4. 1. 2020,
16.26

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Miha Šimenc

Sobota, 4. 1. 2020, 16.26

4 leta, 3 mesece

Smučarski tek, odmevi

Trener ji nima več kaj povedati #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

2

Anamarija Lampič | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Še en vrhunski dan za tek na smučeh. Za to je spet poskrbela Anamarija Lampič, ki je v tej sezoni v Val di Fiemmeju dosegla še drugo zmago na tekmi svetovnega pokala. Zelo nasmejan je lahko tudi Miha Šimenc, ki v moškem smučarskem teku postavlja nove mejnike.

Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva po novi zmagi: Upam, da to ne bo postalo samoumevno

To ni bila samo zmaga, to je bil suveren nastop Anamarije Lampič, ki se lahko pohvali s tremi zmagami na tekmah svetovnega pokala. Lampičeva je bila na sobotni tekmi najboljša vse od četrtfinala. Že takoj po zmagi je trenutno naša najboljša tekačica na smučeh pokazala, da ostaja trdo na tleh, in ob tem poudarila, da upa, da s tem ni preveč razvadila svojih navijačev.

Anamarijo Lampič v nedeljo čaka še zadnja tekma v sklopu Tour de Skija. | Foto: Gulliver/Getty Images Anamarijo Lampič v nedeljo čaka še zadnja tekma v sklopu Tour de Skija. Foto: Gulliver/Getty Images

Peklenski vzpon si bo vzela malo po svoje

Štiriindvajsetletna slovenska športnica pa ob svojih velikih uspehih nikoli ne pozabi na ekipo, ki stoji za njo. Med drugim je izpostavila svoje serviserje in jim čestitala za opravljeno delo. "Smuči so bile res vrhunske," je dejala slovenska športna junakinja.

Kako je Anamarija Lampič v soboto premagala vse tekmice:

V nedeljo, zadnji dan Tour de Skija, jo čaka še vzpon na Alpe Cermis, ki je v teku na smučeh znan kot najzahtevnejši. Tokrat je taktika Anamarije Lampič nekoliko drugačna. "Na vseh dozdajšnjih tekmah sem dala vse od sebe. Potrudila sem se. V nedeljo je še zadnja tekma in tudi zdaj bom dala vse od sebe. Spet imam rdečo majico. Do prvega šprinta po stadionu grem na polno, ko se bo začela proga spuščati proti smučišču, mislim, da se bom malo umirila in si zadnji vzpon vzela čisto po svoje," je dejala športnica iz Valburge, ki je na Tour de Skiju do zdaj zbrala največ točk in ima v lasti rdečo majico.

Anamarija Lampič še enkrat na najvišji stopnički. | Foto: Gulliver/Getty Images Anamarija Lampič še enkrat na najvišji stopnički. Foto: Gulliver/Getty Images

Z glavnimi konkurentkami se ni obremenjevala

Do zdaj je zbrala 75 točk, drugouvrščena Rusinja Natalija Neprijajeva, ki je imela na sobotnem šprintu nekaj težav, jih ima 59, tretjeuvrščena Američanka Jessica Diggins pa 58. Lampičeva se pred sobotnim šprintom sploh ni ozirala na glavne tekmice za rdečo majico.

"V bistvu sploh nisem vedela, da je Natalija Neprijajeva padla. V cilju sem videla, da je prišla šesta, ampak nisem vedela, kaj se je zgodilo. Šele potem so mi povedali, da je takoj po štartu padla in zlomila palico. Bilo je zelo zanimivo in zelo sem zadovoljna, da imam rdečo majico. Res upam, da jo obdržim do jutri."

Anamarija Lampič
Sportal Slovenska junakinja, ki se boji, da ji bo zablokiral telefon

Da ne bodo vseskozi prednjačile Skandinavke "Tudi jaz sem zadovoljna, da niso vseskozi na stopničkah Skandinavke, Rusinje in Američanke." | Foto: Gulliver/Getty Images "Tudi jaz sem zadovoljna, da niso vseskozi na stopničkah Skandinavke, Rusinje in Američanke." Foto: Gulliver/Getty Images

Že zadnjih nekaj let lahko na tekmah svetovnega pokala spremljamo veliko prevlado skandinavskih športnic. Tokrat jim štrene meša tudi naša Anamarija Lampič, že v petek se je na tretje mesto na desetkilometrski razdalji v klasičnem slogu zavihtela Nemka Katharina Hennig. "Tudi jaz sem zadovoljna, da niso vseskozi na stopničkah Skandinavke, Rusinje in Američanke. Da se lahko tudi jaz vmešam, prav tako včeraj Nemka. Na ta račun so tekme veliko bolj zanimive in upam, da jih bo čim več," je dejala Anamarija, ki že nekaj časa več kot uspešno sodeluje z italijanskim trenerjem Stefanom Sarracom. In kaj ji je dejal po zmagi? "Rekel mi je, da mi nima več kaj povedati. Predvsem, da moram verjeti vase in da moram še naprej delati tako, kot sva se dogovorila."

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič po veliki zmagi: Zares sem vesela #video

Miha Šimenc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Za Miho Šimenca najbolj prigaran rezultat

Za velik uspeh za slovenski moški tek je poskrbel Miha Šimenc, ki je postavil nov mejnik. Tokrat je z odličnim tekom prišel do osmega mesta in poskrbel za novo najboljšo moško slovensko uvrstitev na tekmah svetovnega pokala.

"To osmo mesto je bilo najbolj prigarano do zdaj. Pred tem sem imel pet izjemno težkih tekem in vsakokrat sem imel smolo. Danes se mi je končno sestavilo. Nekako sem čutil, da moram iti do sem. Še dobro, da sem se odločil, da sem nadaljeval Tour de Ski, in prišel do te tekme. Zelo dobro sem se počutil in odtekel po svojih najboljših močeh. Zares nisem vedel, da bo tudi v klasiki prišel tako dober rezultat," je po tekmi za Siol.net povedal Logatčan, ki se ne namerava ustaviti pri tem rezultatu.

Morda letos ne, ampak nekoč zagotovo

Sam je že večkrat poudaril, da si enkrat v prihodnosti želi stati tudi na stopničkah. Osmo mesto je zanj torej le vmesna postaja. "Zagotovo. Kot sem že dejal, merim na medaljo. Morda letos ne, ampak nekoč zagotovo," je bil odkrit Šimenc, ki meni, da se mora še naučiti tekmovati in biti čim večkrat zraven najboljših.

"Komaj čakam tekmo v Dresdnu, kjer bom lahko znova pokazal, kaj zmorem." | Foto: Vid Ponikvar "Komaj čakam tekmo v Dresdnu, kjer bom lahko znova pokazal, kaj zmorem." Foto: Vid Ponikvar "Vzpon je res nor"

In kaj se je Miha naučil iz sobotne tekme, je bila to prava taktika? "Taktika je na vsaki tekmi drugačna. Vsakič znova se moraš odločiti, kako boš odtekel oziroma kje lahko izkoristiš svoje prednosti. Danes sem predvsem dokazal, da sem zraven in da sem v dobri formi. Komaj čakam tekmo v Dresdnu, kjer bom lahko znova pokazal, kaj zmorem," je dejal naš najboljši tekmovalec, ki na nedeljski vzpon na Alpe Cermis odhaja brez kakršnegakoli pritiska.

"Šel bom, da odtečem, torej da pridem do vrha. Vzpon je res nor, in če bi porabil preveč energije, ne bi bilo dobro za tekmo v Dresdnu. Tekel bom v svojem ritmu," je še povedal 24-letnik.

Vzdušje v ekipi je zelo dobro. | Foto: SZS Vzdušje v ekipi je zelo dobro. Foto: SZS

Nejc Brodar: Nismo še rekli zadnje

Po zmagi Anamrije in osmega mesta Mihe je imel veliko razlogov za zadovoljstvo tudi Nejc Brodar, trener slovenske reprezentance. "Vsaka zmaga je zgodba zase in s tem se je še enkrat potrdilo, da je Ana trenutno v vrhunski formi. Ekipa je naredila svoj maksimum in ob vzdušju, ki ga imamo v ekipi, verjamem, da še nismo rekli zadnje," je uvodoma povedal Brodar in se dotaknil še velikega uspeha Mihe Šimenca. "Miha je odtekel najboljšo tekmo v svojem življenju. V polfinale je prišel kot srečni poraženec, ampak povsem zasluženo. To ni samo velik uspeh zanj, ampak tudi za moški slovenski tek. To je samo še en dokaz, da tudi pri moških prihajamo v ospredje in da strokovno vodstvo dela pravilno. Jaz sem res vesel zato."

Nejc Brodar
Sportal Ni jim težko, ker delajo s srcem #video

 

Ne spreglejte