SiolNET. Sportal Zimski športi
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Park City, svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju

"Treba je priti v službo in opraviti svoje delo"

0,12

termometer

deskanje A reprezentanca alpin | Ameriški Park City z okolico gosti svetovno prvenstvo, vrhunec deskarske sezone in sezone smučarskega krosa. | Foto: Tim Matavž
Ameriški Park City z okolico gosti svetovno prvenstvo, vrhunec deskarske sezone in sezone smučarskega krosa. Foto: Tim Matavž

V ameriškem Park Cityju in okolici bo do 10. februarja potekalo svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. "Vse je mogoče," je pred svojim prvim nastopom optimističen smučarski krosist Filip Flisar, visoki pa so tudi cilji slovenske deskarske reprezentance. "Treba je zmagati," napol v šali, pa še vedno zares pravi reprezentančni trener Izidor Šušteršič. "Treba je iti v službo in opraviti svoje delo. Treba se je prebiti čez kvalifikacije, potem je vse možno." Slovenske barve bodo branili Tim Mastnak, Gloria Kotnik, Rok Marguč in Žan Košir. Slednja sta ostala brez opreme. Zapletlo se je na letališču.

S kvalifikacijami v deskarskem krosu se je zadnji januarski dan začelo svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. | Foto: Getty Images S kvalifikacijami v deskarskem krosu se je zadnji januarski dan začelo svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. Foto: Getty Images

V kraju Solitude v bližini Park Cityja v ZDA se je včeraj s kvalifikacijami v deskarskem krosu (brez slovenskih predstavnikov) začelo 13. svetovno prvenstvo v smučanju prostega sloga in deskanju. Smučarskega krosista Filipa Flisarja, svetovnega prvaka iz Kreischberga leta 2015, kvalifikacije za sobotno tekmo čakajo danes.

"Nisem pozabil smučati," zagotavlja Filip Flisar, svetovni prvak v smučarskem krosu leta 2015. Rezultati z velikih tekem mu vlivajo upanje. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Sierri Nevadi je bil četrti, letos je v svetovnem pokalu segel le do 10. mesta. | Foto: Sportida "Nisem pozabil smučati," zagotavlja Filip Flisar, svetovni prvak v smučarskem krosu leta 2015. Rezultati z velikih tekem mu vlivajo upanje. Na zadnjem svetovnem prvenstvu v Sierri Nevadi je bil četrti, letos je v svetovnem pokalu segel le do 10. mesta. Foto: Sportida

V pogovoru za STA je priznal, da mu letos ne gre, a da še zdaleč ni obupal. "Nisem pozabil smučati, rezultati z velikih tekem pa mi vlivajo upanje, čeprav se letos z rezultati ne morem pohvaliti in niti ne morem imeti velikih pričakovanj. Mogoče je to celo bolje, mislim, da je najvažnejše, da se dobro počutim, da se veselim tekme. In če se jaz dobro počutim in sem 'napaljen', je vedno vse mogoče, nič ni izključenega."

Slovenske barve v alpskih deskarskih preizkušnjah bodo branili Žan Košir, Gloria Kotnik, Rok Marguč in Tim Mastnak. | Foto: Miha Matavž Slovenske barve v alpskih deskarskih preizkušnjah bodo branili Žan Košir, Gloria Kotnik, Rok Marguč in Tim Mastnak. Foto: Miha Matavž

Če deskarji uspešno opravijo kvalifikacije, je vse možno

Nič ni izključenega niti za deskarsko četverico Tima Mastnaka, zmagovalce uvodne tekme v Carezzi, Glorio Kotnik, letos najboljšo četrto, Žana Koširja, svetovnega podprvaka v paralelnem veleslalomu iz leta 2015 in Roka Marguča, ki ima s svetovnih prvenstev že štiri odličja. Leta 2013 je prideskal naslov svetovnega slalomskega prvaka, leta 2011 je bil v paralelnem veleslalomu drugi, v zbirki pa ima še dve bronasti kolajni iz leta 2011 in 2015.

Deskarje alpskega sloga prvi nastop čaka v ponedeljek, 4. februarja, ko bo na sporedu paralelni veleslalom, že dan pozneje pa bodo odpeljali paralelni slalom.

"Treba je iti v službo in opraviti svoje delo," pravi Izidor Šušteršič, glavni trener slovenske reprezentance v alpskem deskanju. | Foto: Vid Ponikvar "Treba je iti v službo in opraviti svoje delo," pravi Izidor Šušteršič, glavni trener slovenske reprezentance v alpskem deskanju. Foto: Vid Ponikvar

"Treba je iti v službo in opraviti svoje delo," je rezultatske ambicije reprezentance za Sportal slikovito opisal glavni trener Izidor Šušteršič. "Treba se je prebiti čez kvalifikacije, potem je vse možno," je dodal.

Košir in Marguč ostala brez opreme

Za zdaj vse poteka po načrtih, če odmislimo, da sta Košir in Marguč zaradi zapletov na letališču ostala brez opreme. Košir brez veleslalomske deske, Marguč pa kar brez celotne opreme.

Šušteršič glede tega ne dela drame, prepričan je, da se bodo zadeve uredile že danes. Prav tako bodo danes izvedeli, ali bodo lahko trenirali tudi na progi, kjer bo potekalo tekmovanje v paralelnih disciplinah.  

Šušteršič ocenjuje, da je proga podobna tisti iz Carezze, kjer je Tim Mastnak letos zmagal. | Foto: Miha Matavž/FIS Šušteršič ocenjuje, da je proga podobna tisti iz Carezze, kjer je Tim Mastnak letos zmagal. Foto: Miha Matavž/FIS

Proga podobna progi v Carezzi, prizorišču Mastnakove zmage

"Proga je na pogled – pravim, na pogled, saj na progi še nismo smeli trenirati - precej podobna tisti v Carezzi," je ocenil Šušteršič. To je dobra informacija za Slovence. Na uvodni tekmi sezone v Carezzi so namreč letos dosegli najboljše rezultate. Mastnak je bil prvi, Košir šesti, Marguč, tretji z Rogle, pa 12.

S spodbudnimi novicami se je za bralce Sportala iz ZDA oglasil tudi Tim Mastnak, zmagovalec Carezze. "Prvi vtis je super. Zelo lepo smučišče, super pokrajina. Amerika in njen življenski stil mi nasploh zelo ustrezata, super se počutim. Sneg je za nas deskarje idealen in užitek je deskati." Pravi, da si rezultatskih ciljev sicer ni zastavljal, ve pa, kakšnje vožnje si želi prikazati. "Če mi bo uspelo prikazati vožnje, po katerih sem znan, verjamem, da lahko posežem zelo visoko."

Tudi vremenske razmere so odlične – snega je dovolj, razvaja jih sonce, a vse bo drugače v začetku tedna, ko je napovedano sneženje, pravi Šušteršič.

V skokih prostega sloga bo Slovenija imela dva predstavnika. Urška Pribošič in Naj Mekinc se bosta prihodnji torek preizkusila v skokih prostega sloga, v soboto 9. februarja, pa ju čaka še nastop v snežnem parku. V snežnem žlebu bo nastopil Tit Štante, ki ga v sredo, 6. februarja čakajo kvalifikacije.
Sundance Film Festival Trendi Tisti čas v letu, ko se ves Hollywood odpravi na znano smučišče #video

V senci Sundancea

V Park Cityju v teh dneh poteka tudi 35. filmski festival Sundance, ki je namenjen neodvisnemu filmu. Letos bodo na festivalu, ki ga je ustanovil igralec Robert Redford, prikazali 112 celovečercev, med njimi bosta kar 102 doživela svetovno premiero. Kot ugotavlja glavni trener slovenske deskarske reprezentance, ki jo na prvenstvu spremljata tudi serviser in fizioterapevt, je ta za zdaj deležen precej večje pozornosti kot predstavniki snežne karavane. Morda se bo to spremenilo v prihodnjih dneh. V soboto, 2. februarja, bo uradno odprtje svetovnega prvenstva s pripadajočim protokolarnim programom, dan pozneje pa se bo sklenil Sundance.

V Park Cityju te dni poteka 35. filmski festival neodvisnega filma Sundance.  | Foto: Getty Images V Park Cityju te dni poteka 35. filmski festival neodvisnega filma Sundance. Foto: Getty Images

Spored svetovnega prvenstva v smučanju prostega sloga in deskanju:

- petek, 1. februar:
Solitude: deskarski kros, finale, moški in ženske
Solitude: smučarski kros, kvalifikacije, moški in ženske

- sobota, 2. februar:
Solitude: smučarski kros, finale, moški in ženske
Canyons: akrobatski skoki smučarjev, moški in ženske

- nedelja, 3. februar:
Solitude: deskarski kros, ekipna tekma

- ponedeljek, 4. februar:
Park City: paralelni veleslalom deskarjev, moški in ženske

- torek, 5. februar:
Park City: paralelni slalom deskarjev, moški in ženske
Park City: snežni park smučarjev, kvalifikacije, moški in ženske
Canyons: akrobatski skoki deskarjev, moški in ženske
Deer Valley: skoki, kvalifikacije, moški in ženske

- sreda, 6. februar:
Park City: snežni žleb deskarjev, kvalifikacije, moški in ženske
Park City: snežni park smučarjev, finale, moški in ženske

- četrtek, 7. februar:
Deer Valley: skoki, ekipno
Park City: snežni žleb, kvalifikacije, moški in ženske

- petek, 8. februar:
Park City: snežni žleb deskarjev, finale, moški in ženske
Deer Valley: grbine, moški in ženske

- sobota, 9. februar:
Park City: snežni park deskarjev, kvalifikacije, moški in ženske
Park City: snežni žleb smučarjev, moški in ženske
Deer Valley: paralelne grbine, moški in ženske

- nedelja, 10. februar:
Park City: snežni park deskarjev, finale, moški in ženske

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin