Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
16.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn smuk Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 20. 12. 2013, 16.12

7 let, 12 mesecev

Tina še vedno zna: Prvič letos sem na tekmi uživala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na četrtem smuku sezone v Val d'Iseru je slovenska šampionka Tina Maze zasedla odlično drugo mesto. Zaostala je le za presenetljivo zmagovalko Švicarko Marianne Kaufmann-Abderhalden.

"Nisem se spustila zmotiti po vsem, kar se je dogajalo na progi. Ostala sem osredotočena. Že na treningih sem dobro opravila in sem videla možne težave. Vendar so bili na tekmi veliko večji valovi. Zato je bilo veliko težje. Zame, ki sem zdrava, so bila ključna vratca okej, za Lindey Vonn, ki je nastopila za mano, pa verjetno ni bilo tako enostavno. Zadovoljna sem, da mi je uspelo doseči dober izid. Bila sem kar malo v transu in bom morala šele pogledati, kaj sem delala narobe," je menila Mazejeva.

V tej zimi je imela pred tem kot svoja najboljša izida dve tretji mesti. "Prvič letos sem na tekmi uživala, saj so za nami težki tedni. Sedaj je vse lažje, ko se stvari postavljajo na svoje mesto. Življenje ni lahko in je potrebno preživeti tudi težke trenutke. Že v lake Louisu sem občutila, da mi gre v smukih boljše, kot v prejšnjih letih. Korak naprej sem sicer naredila že lani in sedaj sem bolj samozavestna in mi gre lažje. Ustrezala mi je valovita proga in sem na tem prizorišču iz dneva v dan izboljševala nastope in sem danes lahko celo tvegala," je po tekmi povedala Mazejeva.

Sedemindvajsetletna Marianne Kaufmann-Abderhalden je dosegla svojo prvo zmago v pokalu in se v skupnem seštevku povzpela na šesto mesto; Tina Maze je mesto za njo (384 točk). Skupno vodstvo je prevzela tokrat četrtouvrščena Tina Weirather iz Liechtensteina (495), druga je Nemka Maria Höfl-Riesch (490), ki je bila na tekmi deveta, na tretje mesto pa nazadovala doslej vodilna Švicarka Lara Gut. Gutova je bila šele 25. in je za 22 stotink zaostala za Ilko Štuhec, ki nadaljuje s solidnimi smukaškimi predstavami.

Američanka Lindsey Vonn, ki je nastopila takoj za Mazejevo, sicer ni padla, se pa je po odstopu držala za koleno. Potem, ko je po padcu na letošnjem svetovnem prvenstvu izgubila zadnji del minule sezone, se je v zadnjem obdobju vračala v svetovni vrh. Imela je podoben prvi vmesni čas kot Mazejeva, na drugih dveh je za najboljšo smučarko prejšnje zime zaostajala dve desetinki, nato pa je izgubila nadzor in jo je dvignilo v zrak, pri tem pa je hitro zamahnila v zrak s kolenom. Na srečo ni padla in je kontrolirano zapeljala s proge, kjer pa je le zmajevala z glavo, ko se je držala za desno koleno.

Vonnova: Ne vem še, kaj se je zgodilo s kolenom

"Nisem še opravila podrobnejšega zdravniškega pregleda, da bi lahko vedela, kaj se je zgodilo s kolenom. Na progi sem po majhni grbini trdo pristala na desni smučki in me je zabolelo v kolenu. Na srečo nisem padla. Mislim, da bom do olimpijskih februarja v Sočiju nastopila le še na eni ali dveh tekmah. Mislim, da moram spočiti kolena in biti zelo previdna pri izbiri in številu tekem," je dejala Vonnova. Olimpijsko zmagovalko je na tej tekmi spremljal njen partner in golfist Tiger Woods.

Tekmo so zaznamovali hudi padci in poškodbe. Med drugimi je na progi Oreiller Killy po dolgem drsenju s številko 13 obležala Francozinja Marie Marchand-Arvier, svetovna podprvakinja v superveleslalomu. To je nov udarec za francoski tabor, saj sta olimpijsko sezono še pred igrami v Sočiju zaradi poškodb predčasno končali aktualni svetovni prvakinji v smuku Marion Rolland in veleslalomu Tessa Worley.

Kako so se odrezale ostale naše? Ilka Štuhec je bila 20. Maruša Ferk je bila 38., Vanja Brodnik, tretja Slovenka, pa je grdo padla kot še nekaj tekmovalk pred njo.

V nedeljo bo v Val-d'Iseru veleslalom s prvo vožnjo ob 10.30, finale pa bo ob 13.30.

Ne spreglejte