Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
13.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Sölden Tina Maze Ana Drev Anna Veith Žan Kranjec Žan Kranjec svetovni pokal Lindsey Vonn

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 13.45

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v Söldnu

Tina Maze znova v središču pozornosti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Ob pravem zvezdniškem osipu in sklepnih pripravah veleslalomskega jedra svetovnega pokala se pred začetkom nove smučarske sezone v Söldnu v središče pozornosti vrača tudi Tina Maze, ki bo v četrtek vendarle razgrnila svoje načrte za prihodnost.

Bliža se ura odločitve: Tina Maze bo karte razkrila v četrtek. | Foto: Sportida Bliža se ura odločitve: Tina Maze bo karte razkrila v četrtek. Foto: Sportida

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ki se je dodobra ukoreninil v vlogi prizorišča prvega dejanja nove smučarske sezone svetovnega pokala, zbrala kar štirinajst nastopov. Med drugim se je v tem tirolskem smučarskem središču prvič v karieri prebila med dobitnice točk (leta 2000), se veselila prve zmage v karieri (2002) in skupno kar trikrat stopila na najvišjo stopničko (še 2005 in 2012).

A čeprav se še drugo zaporedno sezono ne bo spopadla z zahtevno veleslalomsko strmino, bo 33-letna Črnjanka znova v središču pozornosti. V četrtek zvečer bo namreč na novinarski konferenci (18.30) spregovorila o svojem statusu in načrtih za prihodnost.

Za njen javni nastop v smučarskem svetu vlada precejšnje zanimanje, čeprav v pravo tekmovalno vrnitev 19 mesecev po zadnji tekmi verjame le malokdo. Zato pa so zadnji tedni postregli s kar nekaj govoricami o morebitnem načinu dokončnega slovesa. Mazejeva nanje ni odgovarjala, saj vztraja, da bo vse jasno v četrtek zvečer.

Anna Veith se v Söldnu še ne bo vrnila v beli cirkus. | Foto: Sportida Anna Veith se v Söldnu še ne bo vrnila v beli cirkus. Foto: Sportida

Brez Vonnove, Veithove, Svindala …

Nova sezona, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v St. Moritzu, se bo začela s klasičnim dvojnim veleslalomskim programom (v soboto ženska, v nedeljo moška tekma), seznam nastopajočih pa bo vidno osiromašen. V zadnjem obdobju so namreč kar deževale odpovedi, deloma zaradi novih poškodb, deloma zaradi preskromne ravni pripravljenosti povratnikov po poškodbah.

Med rekonvalescenti so svoj ledeniški nastop že odpovedali dvakratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Anna Veith (prej Fenninger), ameriški zvezdnici Lindsey Vonn in Julia Mancuso, Švedinja Sara Hector, Norvežan Aksel Lund Svindal in domačin Matthias Mayer. Za vse po vrsti bo tekma na sporedu prezgodaj. Podobno velja za eno najboljših veleslalomistk zadnjih let Viktorio Rebensburg, ki si je v začetku meseca poškodovala koleno, tako da bo v novo zimo vstopila z nekajtedensko zamudo.

Kdo se je poslovil?

Na pragu nove sezone velja pogledati tudi, kdo vse je v zadnjih mesecih tekmovalnemu smučanju pomahal v slovo. Smuči so v kot postavili Avstrijci Stefanie MoserReinfried HebrstFlorian Schiber in Wolfgang Hörl, Italijana Max Blardone in Daniela Merighetti, Američan Marco Sullivan, Kanadčanki Marie-Pier Prefontaine in Larisa Yurkiw, Šveda Markus Larsson in Axel Bäck, Nemka Barbara Wirth, Francozi Anemone MarmottanJonas Fabre in Cyprien Richard, Norvežanka Espen Lysdahl, Švicar Simon Steimle, Čeh Ondrej Bank in Slovenca Mišel Žerak ter Matic Skube.

Žan Kranjec se je pred selitvijo v Sölden na ledeniku Mölltal povezal z nemško reprezentanco. | Foto: Sportida Žan Kranjec se je pred selitvijo v Sölden na ledeniku Mölltal povezal z nemško reprezentanco. Foto: Sportida

Slovenska aduta Drevova in Kranjec

Če bo Mazejeva pozornost javnosti plenila v četrtek zvečer, pa bodo ob koncu tedna na slovenskem radarju druga imena. Osrednja slovenska aduta začetka sezone sta veleslalomska prvokategornica Ana Drev, ki je lani nase opozorila z dvema uvrstitvama na drugo mesto (Maribor in Flachau), in Žan Kranjec, čigar domet niso več zgolj točke svetovnega pokala, temveč si obeta krepko boljši rezultat.

Oba sta ob koncu preteklega tedna še pred uradnim zaprtjem opravila trening na tekmovalni strmini v Söldnu, zadnje treninge pa v slovenskem taboru načrtujejo na koroškem ledeniku Mölltal. Tam oba glavna trenerja čaka tudi dokončna odločitev o potnikih v Sölden.

Vodja ženske ekipe Denis Šteharnik bo poleg Drevove na štart postavil še Katarino Lavtar in Tino Robnik ter bolšjo iz para Ana Bucik Meta Hrovat. Šef moške ekipe Klemen Bergant pa bo drugega veleslalomista iskal v troboju Štefana Hadalina, Martina Čatra in Mihe Hrobata.

Preberite še: Še pred prvim snegom preverite, koliko bo treba v novi sezoni odšteti za smučanje.

Začetek jubilejne sezone v soboto ob 10. uri

Sezona 2016/17 bo jubilejna 50. v svetovnem pokalu. Štart prve veleslalomske vožnje za dekleta bo v soboto ob 10. uri, finale pa bo na sporedu ob 13.00. Enak urnik je predviden tudi za nedeljsko moško tekmo.
Ne spreglejte