Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
9. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

svetovni pokal Sölden Žan Kranjec Žan Kranjec

Nedelja, 9. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Žan Kranjec pred novo sezono

Rojen enajst let po zgodovinskem mejniku, ki ga želi doseči

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natančno dva tedna pred začetkom nove smučarske sezone najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec napoveduje, da bo nadaljeval tam, kjer je v pretekli sezoni končal. "Dosegljiva je tudi deseterica. Stopničke? Napovedoval jih ne bom, a dolgoročno želim stopiti na njih."

Žan Kranjec je rojen 11 let po zmagi Borisa Strela v Cortini, ki še danes velja za edino slovensko veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Žan Kranjec je rojen 11 let po zmagi Borisa Strela v Cortini, ki še danes velja za edino slovensko veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Le še dva tedna končnih priprav sta ostala slovenskem veleslalomskem osamelcu Žanu Kranjcu do prve preizkušnje nove sezone, ki se bo vnovič začela na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Do danes je za njim 38 smučarskih dni in več sklopov kondicijskih priprav.

Če gre sklepati po čvrstejšem stisku roke in odločnosti v besedah, kar pri javnih nastopih do zdaj ni bila nikoli njegova odlika, se tako samozavestno v novo zimo še ni podajal. Da prvi vtis ni zavajajoč, potrjujejo visoka ocena pripravljenega obdobja, zadovoljstvo s časovnimi primerjavami in navsezadnje bolj smele rezultatske napovedi.

Dvajseto mesto ga ne bo (več) osrečilo

Potem ko je v pretekli zimi zbral šest uvrstitev med dobitnike točk, se dvakrat zavihtel med petnajsterico in sezono končal na 26. mestu v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, je letvico pričakovanj dvignil. Uvidel je, da je prišel v tisto fazo kariere, v kateri zgolj s točkami ali pa uvrstitvijo okrog dvajsetega mesta ne bo več zadovoljen.

"V preteklosti sem večkrat dvomil o opremi in sebi ter na progi preveč 'tipal'. Letos želim napadati tudi na najbolj zahtevnih terenih. Zadovoljen sem z ravnjo smučanja, ki ni bila še nikoli do zdaj tako visoka. Verjamem, da lahko nadaljujem tam, kjer sem ostal na zadnji tekmi pretekle sezone (16. mesto v Kranjski Gori), nato pa še vidno napredujem. Že na prvi tekmi. Govoriti o petnajsterici ali celo deseterici je povsem realno," pravi mladenič iz Bukovice pri Vodicah.

Nekaj črnih nizov je že prekinil

Prav v Kranjski Gori je marca Kranjec prekinil sramoten niz domačih veleslalomov brez ene same slovenske točke. Ta se je vlekel vse od leta 2007. Postal je tudi prvi Slovenec po Alešu Gorzi (v sezoni 2007/08) s končno uvrstitvijo med najboljšo veleslalomsko trideseterico in po letu 2007 tudi prvi z uvrstitvijo med veleslalomsko petnajsterico na posamični tekmi svetovnega pokala.

Naslednji mejnik, s katerim se spogleduje, je rezultat med najboljšo deseterico, na katero slovensko smučanje čaka že skoraj devet let. Še precej daljšo brado pa imajo najboljši slovenski veleslalomski rezultati.

Decembra bo minilo 15 let od zadnje uvrstitve na stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu (Uroš Pavlovčič) in kar 35 let od zadnje in obenem tudi prve in edine zmage (Boris Strel). Kar nekaj prahu pa se je nabralo tudi na kolajnah z velikih tekmovanj. Jure Franko je bil srebrn na olimpijskih igrah leta 1884, Strel pa bronast na svetovnem prvenstvu leta 1982.

Osrednji del priprav je opravil v Čilu, z rojaki pa je smučal še v Italiji (Stelvio) in Švici (Saas Fee). | Foto: Sportida Osrednji del priprav je opravil v Čilu, z rojaki pa je smučal še v Italiji (Stelvio) in Švici (Saas Fee). Foto: Sportida

Napovedoval ne bo, toda …

"Ker se v karieri še nikoli nisem zavihtel med deseterico, bi bilo malce nenavadno, če bi obljubil zmago ali stopničke. Je pa to moja velika želja. Zaradi takšnih ciljev garam. V pričakovanjih skušam ostati realen. Letos bi rad prišel do položaja, ko bom lahko stalno nizal uvrstitve med petnajsterico ali celo deseterico. Kdo ve, morda se mi odpre in že v tej zimi posežem med najboljše. A bolj realno je, da bo to cilj za olimpijsko sezono 2017/18," razmišlja Kranjec, ki poleg tehničnih podrobnosti in občutka za hitrost največ rezerv vidi v pristopu.

"Menim, da je med najboljšo petnajsterico kakšen smučar, ki je slabši od mene, a je sposoben na tekmi pokazati več. To je moj največji izziv," pravi najboljši slovenski veleslalomist, ki je ob skromni domači konkurenci raven pripravljenosti v preteklih tednih preizkušal ob merjenju moči s Francozi, Švedi in Italijani. Vesel je bil konkurenčnosti, saj je večkrat prehitel več veleslalomskih mojstrov, pošteno pa sta se morala za boljši čas potruditi tudi Alexis Pinturault in Roberto Nani.

Veleslalom ostaja paradna disciplina. Poleti pa se je bolj pogosto preizkušal tudi v slalomu in superveleslalomu. | Foto: Sportida Veleslalom ostaja paradna disciplina. Poleti pa se je bolj pogosto preizkušal tudi v slalomu in superveleslalomu. Foto: Sportida

Zaspi z mislijo na Sölden

Ker pa ne želi biti le "prvak na treningih", se Kranjec, ki je spomladi prestal lasersko operacijo oči, tako da zdaj smuča z dioprtijo 0, dobro zaveda pomembnosti söldenske tekme čez dva tedna. "Vsi nadaljnji treningi bodo večinoma prilagojeni prvi tekmi. Upam, da bomo imeli dovolj sreče pri iskanju primerljivih pogojev. Priznam, da že čutim tisto pozitivno vznemirjenje. Večkrat na dan pomislim na Sölden. S to mislijo tudi zaspim," dodaja nekdanji junak mladinskih svetovnih prvenstev, ki odkrito priznava, da je bilo iztekajoče se pripravljalno obdobje bolj kakovostno tudi zaradi boljšega odnosa z vodstvom Smučarske zveze Slovenije. Ta po dolgem času dela finančnega bremena ni preložila na njegova ramena.

Ne spreglejte