Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 3. 2015,
22.17

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec smuk

Petek, 6. 3. 2015, 22.17

8 let, 4 mesece

Tina Maze znova na stopničkah, a njena prednost se še kar topi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob zmagi Tine Weirather na smuku v Garmisch-Partenkirchnu je lep slovenski uspeh s Tino Maze na tretjem in Ilko Štuhec na petem mestu nekoliko 'pokvarila' le Anna Fenninger.

Močno marčevsko sonce v Garmisch-Partenkirchnu ni načelo odlično pripravljene podlage na progi Kandahar, je pa dodobra zmehčalo in stopilo snežno odejo v ciljnem izteku in dolini. Če bi iskali simboliko, bi jo zlahka našli v razmerju moči v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tam se namreč prednost vodilne Tine Maze pred Anno Fenninger še naprej nevarno topi. Zaloga, ki je sredi januarja znašala 370 točk, je sedem tekem pred koncem stopljena na 24 točk. Mazejeva kot tudi Fenningerjeva sta se še na tretji zaporedni tekmi družili na stopničkah za zmagovalke. Avstrijka je bila po treh zaporednih zmagah tokrat druga, Slovenka po dveh drugih tretja. Obe je tokrat ugnala za progo Kandahar specializirana Tina Weirather iz Liechensteina. Najhitrejša je bila že na petkovem treningu, vajo pa je ponovila še na predzadnjem smuku sezone.

Usodna izbira krajših smuči

Mazejeva po sicer novem vrhunskem rezultatu ni skrivala, da je imela na dosegu roke še boljši rezultat, saj je bila v njenih očeh vsaj Fenningerjeva premagljiva. Z nastopom ni bila zadovoljna, priznala pa je, da se je nekoliko uštela tudi pri izbiri krajših smuči, saj ji je prilagajanje povzročalo kar nekaj težav. ''Borila sem se, a vožnja ni bila dobra. Prav nasprotno, bila je slaba. Že od začetka naprej,'' je po sicer že 78. uvrstitvi na stopničke za zmagovalke dejala Mazejeva.

Prva dama slovenskega alpskega smučanja ob tem tudi ne skriva, da vse bolj naelektreno ozračje v boju za veliki kristalni globus vpliva na njeno pripravo. ''Pritisk je velik. Že na štartu sem živčna. Vse skupaj je težko odmisliti in sproščeno napadati. Znašla sem se v težkem položaju, za katerega pa upam, da se bo že v nedeljo spremenil,'' dodaja Tina, ki se je medtem v smukaškem seštevku učvrstila na tretjem mestu.

Ilka Šuhec do rezultata sezone

Čeprav ni stala na odru za zmagovalke, pa je v cilju žarela od sreče njena rojakinja Ilka Štuhec, ki je odprla preizkušnjo in nato vse do nastopa Mazejeve s številko 16 ''bivakirala'' na mestu, namenjenem vodilnim smučarkam. Na koncu se je med Slovenki vrinila še Nicole Hosp, tako da se je morala Štuhčeva zadovoljiti s petim mestom, kar je prepričljivo najboljši rezultat v sezoni in druga najboljša uvrstitev v karieri.

''Nastop sicer ni bil povsem brezhiben, saj med drugim in tretjim vmesnim časom nisem bila povsem natančna. Lepo pa je bilo smučati po tako dobri progi, na kateri sem vseskozi čutila dobro oporo. Po sezoni, kakršna je za menoj, se takšen rezultat zelo prileže,'' je po nastopu dejala 24-letna Mariborčanka, ki si je z rezultatom sezone zagotovila tudi preboj v finale svetovnega pokala v Meribelu. Tja pa zanesljivo ne bo potovala Vanja Brodnik, ki je tokrat po neprepričljivem nastopu odstopila.

Smukaški prvenec srečne Tine

Štuhčeva je bila sicer tudi med prvimi, ki so čestitali zmagovalki predzadnjega smuka sezone, sicer svoji vrstnici Tini Weirather. Ta je zmagama v superveleslalomu in eni v veleslalomu zdaj dodala še smukaški prvenec. ''Vesela sem, da mi je to uspelo v Garmisch-Partenkirchnu. Tu vedno rada nastopam in uspehe sprejemam zelo čustveno. Tokrat sem pravi občutek dobila že na treningu. Lepa tekma, ni kaj,'' se je smejalo mladenki z močnimi smučarskimi koreninami. Gre namreč za hčerko odličnega avstrijskega smukača Hartija Weiratherja in nekdanje dobitnice velikega globusa Hanni Wenzel.

Ne spreglejte