Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
16. 3. 2013,
15.58

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Lenzerheide

Sobota, 16. 3. 2013, 15.58

3 leta, 5 mesecev

Tina Maze: Kot bi se začele počitnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tina Maze je dala kmalu po izgubljeni bitki proti Mikaeli Shiffrin vedeti, da slalomski razplet ne bo ogrozil njenega popolnega zadovoljstva ob prevzemu velikega kristalnega globusa.

''Že dolgo vem, da je veliki globus moj. V Lenzerheide sem pripotovala v upanju, da bom osvojila tudi ostale, torej vse, ki bodo na voljo. Seveda se veselim trenutka, ko bom do prestižne lovorike tudi prišla. A mimo tega, da se mi slalom ni posrečil, ne morem. V cilju sem bila razočarana, saj sem imela res lepo priložnost. A vse dogodke sem v glavi že 'obdelala', spoznala, da so napake del športa, tako da grem naprej,'' pravi Tina Maze, ki je za Mikaelo Schiffrin, novo slalomsko kraljico, že v Schladmingu dejala, da je odlična tekmovalka, a vendarle še zdaleč ne takšna nepremagljiva šampionka kot denimo Marlies Schild ali pa Maria Riesch v sanjski sezoni. Svojega stališča ni spremenila, kot dokazno gradivo pa ponuja predstavo iz prve vožnje, v kateri je deklasirala tekmice. ''Punca je odlična slalomistka, ki pa se večinoma ukvarja le z eno disciplino. Težko jo je premagati, če nastopaš v vseh disciplinah. Pri meni je očitno, da največ izgubljam v slalomih, ki so na sporedu neposredno po hitrih disciplinah,'' pravi Mazejeva, ki je slalomsko preizkušnjo v Lenzerheideju oziroma Parpanu razumela izključno kot boj za slalomski globus in tudi zaradi tega ''spregledala'', da je s tretjim mestom še triindvajsetič v sezoni stopila na stopničke za zmagovalce in se tako na večni lestvici dokončno odlepila od Hermanna Maierja, za nameček pa tudi točkovno letvico dvignila za dodatnih 60 točk, tako da zdaj rekordna znamka znaša neverjetnih 2314 točk.

Če se bo v nedeljo vsaj približala veleslalomski ravni iztekajoče sezone (na prav vseh tekmah je bila med najboljšo trojico), potem se bo ta letvica še nekoliko dvignila, predvsem pa bo imela zadnja tekma tudi pridih šampionskega spusta, na vsaj simbolični ravni primerljivega z zadnjo etapo največjih kolesarskih dirk. ''Rada bi se zabavala, a čaka me težka tekma. Možnosti sta pravzaprav le dve. Prva je nastop s stoodstotno zbranostjo, druga smučanje vzvratno. Nisem se še odločila, kako bo ,'' pred velikim finalom z nasmehom pripoveduje prepričljivo najboljša veleslalomistka sezone, ki bo v nedeljo vsaj dvakrat prisluhnila Zdravljici. Predvsem tista, ki jo bodo predvajali ob razglasitvi najboljše smučarke svetovnega pokala, utegne biti nadvse čustvena, saj si bodo Tina z globusom in člani njene ekipe v glavi zavrteli film nepozabne sezone.

''Evforije se še ne zavedam. Če bi se je, od mene ne bi ostalo prav veliko. Smučanje je zahteven šport, ki terja stoodstotno osredotočenost. Ko si na štartu, ti navijači žal ne morejo pomagati. Res pa je, da se po tekmah lahko veselimo. Tudi to so izjemni trenutki. Priznam, da se med sezono vsega skupaj nisem želela zavedati. To niso vsakdanje stvari, ob teh uspehih je težko ostati hladen. Moram pa biti hladna,'' pravi 29-letna Črnjanka, zadovoljna, da je imela v minulih mesecih ob sebi ekipo, ki je delala na najvišjih možnih obratih, hkrati pa tudi skrbela, da se njeno življenje ni vseh 24 ur vrtelo izključno okrog športa belih strmin. ''Andrea Massi govori o tem, kako bo kosil travo. Andrea Vianello pripoveduje svoje prigode s psom, Nežka Poljanšek in Livio Magoni pa pogovor preusmerita na druženje z otroki. Hvaležna sem jim, da znajo preklopiti. Smo ljudje. Vsi imamo svoje poslanstvo, držimo se našega ritma. Ne popuščamo. A ko je konec, je pač konec,'' pravi Tina, zavedajoč se dejstva, da je zdaj res že na pragu konca sezone. ''Vem, da me čaka še kar nekaj obveznosti. A v sebi ne bom imela več tistega občutka o pomembnosti vsake stotinke. Psihična napornost bo občutno manjša. Pravzaprav se že danes počutim kot na počitnicah,'' je pogovor v sončnem Lenzerheideju sklenila najboljša smučarka svetovnega pokala.

Ne spreglejte