Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2019,
11.20

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Tilen Bartol smučarski skoki novoletna turneja

Petek, 11. 1. 2019, 11.20

5 let, 3 mesece

Tilen Bartol

Po operaciji se vrača na najvišjo raven: zdaj bomo videli realno sliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
tilen bartol | Tilen Bartol se po marcu in operaciji kolena vrača v svetovni pokal. | Foto Vid Ponikvar

Tilen Bartol se po marcu in operaciji kolena vrača v svetovni pokal.

Foto: Vid Ponikvar

"Celinski pokal sicer ni povsem najboljše merilo za svetovni pokal, a s temi skoki grem lahko optimistično v Predazzo," je pred vrnitvijo v tekmovalni ritem najvišje ravni zadovoljen povratnik po poškodbi kolena Tilen Bartol, ki bo v Italiji nastopil spodbujen z dobrimi skoki, ki jih je kazal pretekli konec tedna ob zmagi na celinskem pokalu. Kvalifikacije za sobotno tekmo se bodo začele ob 18. uri.

Janus Bertoncelj
Sportal Bertonclju dal še nekaj kredita, a poudarja: Janus mora pomagati!

Prvič po lanskem marcu in 18. mestu v Planici bo v svetovnem pokalu, ki se s kvalifikacijami nadaljuje danes v Predazzu, spet nastopil Tilen Bartol. Enaindvajsetletniku je nagajalo koleno, aprila so opravili magnetno resonanco, ki ni pokazala poškodbe, drugače je bilo septembra, ko so se po ponovnem pregledu odločili za operacijo.

"Pravzaprav res ni šlo več tako naprej. Aprila sem bil na magnetni resonanci, ki ni pokazala nič, a so bile bolečine še vedno prisotne, tako da sem moral še enkrat na magnetno resonanco. Drugič je pokazala počen meniskus, tako da smo se odločili, da je treba to takoj sanirati. Prvič je žal zgrešila mesto, ki bi ga morala, saj je bila poškodba na zelo odmaknjenem mestu meniskusa. Imeli smo nekaj smole, saj če bi že takrat ugotovili, bi bil že julija spet na skakalnici, tako pa se je žal vse skupaj zavleklo," pripoveduje skakalec iz Loškega Potoka in dodaja: "Na začetku sem bil res malo jezen, ker bi se lahko prej ugotovilo, a jezen sem lahko samo na magnetno resonanco. Potem sem vse skupaj sprejel in se sprijaznil."

Peter Prevc
Sportal Prevc je bil izgubljen, nato se je usmeril v pot, ki so mu jo začrtali

"Na začetku sem bil res malo jezen, ker bi se lahko prej ugotovilo, a jezen sem lahko samo na magnetno resonanco. Potem sem vse skupaj sprejel in se sprijaznil." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Na začetku sem bil res malo jezen, ker bi se lahko prej ugotovilo, a jezen sem lahko samo na magnetno resonanco. Potem sem vse skupaj sprejel in se sprijaznil." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zadovoljen s potekom rehabilitacije

S potekom rehabilitacije je bil zadovoljen, strah, da koleno ne bi zdržalo, pa je že pozabljen. "Imel sem poseben načrt rehabilitacije, ki sem se ga pod nadzorom držal. Nekdo je bil vedno z menoj, tako da sem res zadovoljen, da sem se tako hitro vrnil. Vsaj za zdaj kaže, da je bila vrnitev uspešna," pravi naš sogovornik, ki se je decembra vrnil na skakalnice: "Da. Na začetku je bilo morda res nekaj strahu. Sploh pri prvih skokih, ko sem tudi kar precej pazil na to, kako bom doskočil. A zdaj sem že, tudi s kakšnim daljšim skokom, preizkusil koleno in vse je, kot mora biti."

Ema Klinec
Sportal Nesrečna Klinčeva dobro ve, kaj jo čaka v prihodnjih mesecih

Fizična pripravljenost je dobra

Kot pravi, je zadovoljen tudi s fizično pripravo. "Nisem izgubil veliko. Ko smo se odločili, da grem na operacijo, sem nehal skakati in deset dni delal le za fizično pripravo, da sem šel dobro pripravljen že na operativni poseg in da ne bi toliko izgubil. Tri tedne po operaciji sem začel hoditi na fitnes. Sledila sta dva meseca fitnesa, tako da se mi zdi, da sem fizično še bolje pripravljen, kot sem bil prej."

S fizično pripravljenostjo je zadovoljen. | Foto: Guliverimage/Getty Images S fizično pripravljenostjo je zadovoljen. Foto: Guliverimage/Getty Images

Jernej Damjan
Sportal Spomini niso lepi, na koncu mu je šlo že vse narobe

Optimizem ob vrnitvi

Konec preteklega tedna je na eni tekmi celinskega pokala zmagal, a se zaveda, da bo realno sliko dal šele svetovni pokal. | Foto: Vid Ponikvar Konec preteklega tedna je na eni tekmi celinskega pokala zmagal, a se zaveda, da bo realno sliko dal šele svetovni pokal. Foto: Vid Ponikvar

Pretekli konec tedna se je vrnil tudi v tekmovalni ritem, nastopil je na celinskem pokalu in na prvi tekmi vetrovne loterije ugnal vso konkurenco, na drugi pa ni osvojil točk.

"Želel sem si sproščene vrnitve po poškodbi. Izšlo se mi je zelo dobro, sploh na prvi tekmi, ko sem imel tudi nekaj sreče z vetrom, na drugi pa žal smolo. A pomembno je to, da so bili skoki dobri, tako da se zelo veselim, da se vračam tudi v svetovni pokal. Tam bomo videli realno sliko, kje sem. Seveda celinski pokal ni najboljše merilo za svetovni pokal, a s temi skoki grem lahko optimistično v Predazzo," je realen Bartol, ki je na lanski novoletni turneji v Garmisch-Partenkirchnu s petim mestom vknjižil najboljši posamični rezultat v svetovnem pokalu.

"Zdaj sem že, tudi s kakšnim daljšim skokom, preizkusil koleno in vse je, kot mora biti." | Foto: Sportida "Zdaj sem že, tudi s kakšnim daljšim skokom, preizkusil koleno in vse je, kot mora biti." Foto: Sportida

"Možnost sem imel tudi za letošnjo novoletno turnejo, a sem imel premalo skokov, tako da se ni izšlo. Ko so bili fantje na novoletni turneji, sem začel kar spodobno skakati. Verjamem pa in upam, da bom dočakal še veliko novoletnih turnej."

Vrnitev v svetovnem pokalu bo dočakal danes ob 18. uri, ko bodo v Italiji na sporedu kvalifikacije za sobotno tekmo. Slovenci imajo v Predazzu pravico nastopa s šestimi tekmovalci, glavni trener Gorazd Bertoncelj je v Italijo ob Bartolu odpeljal Timija Zajca, Anžeta Semeniča, Anžeta Laniška, Petra Prevca in Jerneja Damjana.

Svetovni pokal, Predazzo

Petek, 11. januar
18.00 kvalifikacije

Sobota, 12. januar
16.00 posamična tekma

Nedelja, 13. januar
16.00 kvalifikacije
17.00 posamična tekma

Preberite še:

Timi Zajc
Sportal Mladi slovenski up bo razrezal dres, če se mu to zgodi še enkrat
Werner Schuster Alexander Pointner
Sportal Najuspešnejši avstrijski trener ostro nad rojake

 

Ne spreglejte