Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 12. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrej Šporn Kitzbühel Tina Maze Katarina Srebotnik

Petek, 13. 12. 2013, 14.36

8 let

Teniška zmaga v Kitzbühlu dragocenejša od smukaške

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Meka avstrijskega alpskega smučanja, sloviti Kitzbühel, se lahko pohvali z največjim denarnim skladom v svetovnem pokalu, a zmagovalec smuka z denarno nagrado ne "premaga" teniškega junaka.

Andrej Šporn, najboljši slovenski smukač zadnjih let, ima svoje sanje. Zmaga na slovitem Streifu, na Petelinjem grebenu v Kitzbühlu, torej na smuku vseh smukov, je zanj tisti smučarski ideal, ki ga žene na vseh treningih. Pravi celo, da bi bil zmage na najbolj prestižnem smuku bolj vesel kot pa zlata na olimpijskih igrah. Dvakrat je bil sicer že zelo blizu, novo priložnost bo iskal prihodnji mesec, ko bo na sporedu že 74. pokal Hahnenkamm. Ta vključuje še preizkušnje v superveleslalomu, kombinaciji in slalomu, a ni skrivnost, da so vse preostale discipline v senci slovitega smuka.

Šporna in druščino ob napadanju najvišje stopničke žene predvsem spoštovanje, ki ga v pravem navijaškem panju smučarskih poznavalcev uživa zmagovalec. Njegovo ime se znajde tudi na eni od kabin tamkajšnje gondolske žičnice. Zanemarljiv pa ni niti finančni vidik. V Kitzbühlu so pred novo sezono postregli s podatkom, da so za nagradni sklad priskrbeli rekordno zajeten sveženj evrov. Za nagrade je namreč predvidenih kar 590 tisoč evrov. Zmagovalca slaloma in smuka bosta v žep pospravila po 70 tisočakov, kombinacije in superveleslaloma pa vsak po 50 tisočakov.

Marc Granollers brez Mišnice do 74 tisoč evrov

Nagradni sklad tekem v Kitzbühlu seveda izstopa na lestvici smučarskega svetovnega pokala. Zanimivo pa je, da rahlo presega tudi denarni sklad moškega teniškega turnirja v Kitzbühlu, ki spada v srednji proračunski razred serije ATP World Tour 250. V poletni izvedbi turnirja na peščeni podlagi je nagradni sklad znašal 467.800 evrov, res pa je, da je zmagovalec Marc Granollers za zmago prejel ček v višini 74 tisoč evrov. S tem bo torej za štiri tisočake presegel zmagovalca januarskega smuka, ki bo na poti do slave premagoval smučarskemu svetu dobro poznane ovire, kakršna je tudi Mišnica, znameniti skok v zgornjem delu proge.

Mazejeva pred "Kato"

Denarni skladi obeh belih športov pa so sicer med seboj dokaj neprimerljivi. Dovolj denimo pove podatek, da je zmagovalec slovitega turnirja na sveti travi v Wimbledonu bogatejši za 1,9 milijona evrov.

Tudi meritev športnikov in športnic, ki so si odrezali največji kos denarne pogače, tehtnice ne pušča v ravnovesju. Tina Maze je namreč v sanjski sezoni 2012/13 iz naslova nagrad na tekmah svetovnega pokala prejela dobrih 567 tisoč evrov, kar je bil z naskokom najvišji znesek v konkurenci. Na drugi strani pa je ameriška teniška igralka Serena Williams štetje evrov v letu 2013 sklenila pri debelih devetih milijonih.

V bolj enakovredno tekmo se je lahko Mazejeva spustila v slovenski konkurenci. Katarina Srebotnik, ki se je specializirala za igre dvojic, je denimo kot najbogatejša slovenska teniška igralka v letošnji sezoni vknjižila 457 tisoč evrov, Polona Hercog pa na drugem mestu 150 tisoč evrov.

Vse – za navadne smrtnike vrtoglave – zneske je nazadnje seveda čakala še obdavčitev, vseeno pa razmerje dokaj jasno priča o vrednostnem razmerju in tržni vrednosti v obeh športih.

Ne spreglejte