Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
16.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marko Gracer Katja Višnar Vesna Fabjan

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 16.06

7 let, 12 mesecev

Tekači razočarali, Gracer ni zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trener slovenske reprezentance v smučarskem teku Marko Gracer je pravkar končano sezono ocenil kot slabšo od pričakovanj.

Po njegovih besedah je bilo v njej nedvomno nekaj svetlih točk, kot na primer četrto mesto Katje Višnar na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme, a vendar sezona ni bila dobra.

Gracer je bil pred sezono prisiljen prevzeti tudi vlogo trenerja, saj je ekipo tik pred pričetkom po 22 letih zaradi zapletov s financami in neizplačili zapustil dolgoletni trener Vladimir Korolkevič, ki je odšel v ukrajinski biatlon. Gracer je pred tem opravljal vlogo vodje reprezentanc, letos pa prevzel tudi trenerske "posle".

"Po sezoni imam mešane občutke. Reči moram, da sezona prav gotovo ni bila dobra, ni pa bila niti katastrofalna, a vsekakor slabša od pričakovanj. Pri Katji ocenjujem, da je nekje na isti ravni kot lani, dvakrat v finalu sprinta, na SP četrto mesto, medtem ko je Vesna Fabjan nastopala prav gotovo slabše kot bi si želeli. Dvakrat je zbolela med sezono in se nato težko vrnila do prave forme. V Lahtiju je nakazala, da bi lahko, a je zatajil servis. Alenka Čebašek je zelo solidno nastopala na distancah, a morda slabše v sprintu, morda smo jo v drsalni tehniki pričakovali blizu polfinala. Predvsem več uvrstitev v polfinale nam je manjkalo. Pri Barbari Jezeršek lahko rečem, da je bil začetek sezone na distanci po pričakovanjih, potem pa zaradi zdravstvenih težav ni prišla več zraven," je pravkar končano sezono ocenil Gracer, ki se je iz zadnjega prizorišča, Faluna, vrnil v soboto.

"Sezono težko ocenimo kot dobro, a ni bila problem pripravljenost, pač pa stabilni nastopi. Delno so na potek sezone vplivale novosti, ki smo jih vpeljali, in pa zdravstvene težave, ki no nas pestile. V prihodnje moramo narediti nekaj, da bo pod obremenitvami organizem zdržal, da bo lažje vzdrževati športno formo," je povedal Gracer.

Slednji je kot pozitivne postaje sezone izpostavil: "V Kuusamu smo nastopili dobro, tudi Kanada je bila zelo v redu, v ekipnem sprintu smo bili na šestem mestu. Barbara je nekaj tekmah solidno tekla na distanci. Po SP, kjer je dobro nastopila Katja, smo bili blizu v Lahtiju, tudi Drammen in to peto mesto Višnarjeve v Stockholmu so bili v redu."

"Šepalo" je na distanci

Medtem ko so sprinterske uvrstitve še nekako ustrezne, pa je "šepalo" na distanci. "Tu smo omejeni. Gledati moramo sposobnosti športnikov. Katja je zelo specifična, je izrazita sprinterka, ima pa težave na distanci, bolje je, da se osredotoči na sprinte. Pri Barbari je seveda obratno. Pri Vesni je v ospredju predvsem sprint, a tudi na distanci je sposobna priti v točke, vendar se je z boleznijo veliko podrlo. Čebaškova je pokazala, da ji gre oboje, tudi obe tehniki, mislim da jo je vredno razvijati v obe smeri," je lastnosti deklet opisal Gracer.

Pri sestavi ekip in strokovnega kadra se je poznal tudi izpad sredstev. "Proračun se nam je lani zmanjšal za 150.000 evrov, težko pa je tudi v predolimpijski sezoni dobiti tudi dober kader. Prav gotovo bi še potreboval koga, saj sem bil zdaj skoraj za vse sam, v moškem delu mi je pomagal Nejc Brodar. S servisom smo zadovoljni, a se tudi oni kdaj še lovijo. Bomo videli, prav gotovo bo treba sesti skupaj, stakniti glave in pripraviti dober načrt za olimpijsko sezono. Želimo si tudi, da bi oživela tekma svetovnega pokala na Rogli," je še dejal Gracer.

Ne spreglejte