Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 3. 2021,
14.17

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

poškodba Planica Planica Daniel Andre Tande

Sreda, 31. 3. 2021, 14.17

3 leta

Tandeja odpustili z intenzivnega oddelka, kdaj se bo lahko vrnil domov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Daniel Andre Tande padec Planica | Norveškega skakalca Daniela Andreja Tandeja so z intenzivnega oddelka UKC premestili na travmatološkega. Slovenski in norveški zdravniki bodo skupaj z zavarovalnico razpravljali o tem, kako bi nesrečnega skakalca prepeljali na Norveško. | Foto Guliverimage

Norveškega skakalca Daniela Andreja Tandeja so z intenzivnega oddelka UKC premestili na travmatološkega. Slovenski in norveški zdravniki bodo skupaj z zavarovalnico razpravljali o tem, kako bi nesrečnega skakalca prepeljali na Norveško.

Foto: Guliverimage

27-letni norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki je na finalu svetovnega pokala pretekli teden v Planici grdo padel na Letalnici bratov Gorišek, je danes zapustil oddelek intenzivne nege, poroča norveška televizija NRK. Premestili ga bodo na travmatološki oddelek ljubljanskega kliničnega centra.

Norveškega smučarskega skakalca Daniela Andreja Tandeja, ki je v četrtek v poskusni seriji finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici grdo padel, so v ponedeljek prebudili iz umetne kome in je že komuniciral z najbližjimi.

Daniel Andre Tande | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kot je pozneje potrdila zdravnica norveške skakalne ekipe Guri Ranum Ekas, so Tandeja lahko odklopili z respiratorja in vse je potekalo brez težav. 

Danes zjutraj je vodja norveških skakalcev Clas Brede Brathen za norveško televizijo NRK potrdil, da bodo nekdanjega svetovnega prvaka premestili z oddelka za intenzivno nego na travmatološki oddelek UKC Ljubljana.

Danes ali v četrtek bodo norveški in slovenski zdravniki skupaj z zavarovalnico razpravljali o tem, kako bi Tandeja prepeljali na Norveško, poroča STA.

Norvežani so zelo zadovoljni s slovensko zdravstveno oskrbo. | Foto: AP / Guliverimage Norvežani so zelo zadovoljni s slovensko zdravstveno oskrbo. Foto: AP / Guliverimage

"A pred tem bomo dodobra pretehtali razloge za in proti. Prevoza domov se bomo lotili z največjo previdnostjo. Četudi Daniel dobro napreduje, ne smemo pozabiti, da je utrpel hud udarec. Stres potovanja domov je lahko tudi prevelik," je opozoril Brathen, ki je med drugim razkril tudi prve Tandejeve besede. "Ne boste se me tako zlahka znebili," je dejal in dal vedeti, da je kljub posledicam padca v dobrem duševnem stanju.

Tande si je pri padcu med drugim zlomil ključnico in ima prebodeno pljučno krilo, na srečo pa pri grdem padcu ni prišlo do poškodb možganov ali vratu. Padca si še ni ogledal, a tudi to pride na vrsto, je napovedal Norvežan, ki bo težko kdaj pozabil Planico.

Preberite še:

Sportal Ilka in smukači v Planici do 150 kilometrov na uro
Daniel Andre Tande
Sportal Spodbudne novice iz UKC Ljubljana: Tande naredil velik napredek
Daniel Andre Tande
Sportal Nesrečni Tande se je odzval v procesu zbujanja iz umetne kome
Ne spreglejte