Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andrej Šporn Val Gardena Rok Perko Klemen Kosi Aksel Lund Svindal

Petek, 13. 12. 2013, 19.54

8 let

Svindal v Val Gardeni pisal zgodovino, Perku šest točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Val Gardeni se je na tretjem moškem superveleslalomu v tej sezoni najbolj izkazal Norvežan Aksel Lund Svindal. Med dobitniki točk tudi Slovenec. Rok Perko je osvojil 25. mesto.

Progo Saslong je kot prvi preizkusil Švicar Carlo Janka. V zgornjem delu je tekmovalcem nagajala megla, z nizko številko 2 pa je navdušil Bode Miller. Njegova prednost pred Janko bi bila še večja, če si ne bi v ciljni strmini privoščil grobe napake. Američan je na vrhu vztrajal le do številke 5, ki jo nosi Avstrijec Romed Baumann. V spodnjem delu proge je izkoristil spodrsljaj Millerja in ga prehitel za slabe tri desetinke sekunde. Domače gledalce je ogrel nastop Petra Filla, ki je bil na dobri poti, da postavi najboljši rezultat. Na koncu ga tudi je, a je "povozil" zadnja vratca, tako da se je ob njegovem imenu hitro pojavila zvezdica, ki je označevala diskvalifikacijo. Brez napake na mestu, ki je razjezilo tudi Millerja, bi se Južni Tirolec znašel na vrhu.

Je bil pa za Baumanna usoden Jan Hudec. Kanadčan je odpeljal imenitno in prehitel Avstrijca za 68 stotink. Dežela javorjevih listov se v Val Gardeni še ne more pohvaliti s kanadsko zmago. Za težko pričakovano zmago pa vseeno ni poskrbel Jan. Na drugo mesto se je vrinil Francoz Adrien Theaux, ki pa je po nastopu bodočega zmagovalca padel na tretje mesto. Norveški as Aksel Lund Svindal, vodilni alpski smučar v skupnem seštevku točk za svetovni pokal, je s številko 19 postavil najboljši čas. Veselil se je že tretje, rekordne zmage v superveleslalomu v Val Gardeni, hkrati pa tudi okrogle stote kar se tiče nastopov Norvežanov na tekmah svetovnega pokala. Kanadski uspeh je s šestim mestom dopolnil Erik Guay.

Rok Perko je za vodilnim Skandinavcem zaostal slabe tri sekunde in se znašel med dobitniki točk. Tako se lahko Slovenija prvič v sezoni pohvali s točkami na superveleslalomski tekmi za svetovni pokal. Andreju Špornu, na progo se je pognal takoj za Perkom, se je nastop ponesrečil. Zaostal je pet sekund in pol ter se zagozdil na repu lestvice. Slovenske nastope je na tretjem superveleslalomu sezone sklenil Klemen Kosi, za malenkost prehitel Šporna, kar pa ni zadostovalo za uvrstitev med 50 najboljših.

Odgovorni trener hitrih disciplin za svetovni pokal Tadej Platovšek je po tekmi dejal: "Roku je treba samo čestitati za ta rezultat, sploh ob težavah, ki jih ima in s to visoko startno številko. Klemen je naredil veliko napako in si potem nakopičil zaostanek, Andrej pa tudi ni dobro odpeljal, kar se vidi po času. Jutri mora biti bolje," je napovedal sobotno smukaško preizkušnjo.

Uvodni superveleslalom v tej sezoni v Lake Louisu je dobil Svindal, drugo v Beaver Creeku pa Švicar Patrick Kueng.

Ne spreglejte